Hlavní obsah

Tipy na víkend: Den dýní, drakiáda, gulášfest a vinobraní

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se můžete naučit vyřezávat dýně v Litoměřicích na Dnu dýně, ve Frýdku-Místku vás naučí vyrábět strašidelné postavičky z marcipánu a rosolu. V Mikulově budou vařit guláš v rekordních 50 kotlících na gulášfestu. Draky budou pouštět v Pacově a Jihlavě a za vínem se můžete vydat do Jablonce nad Nisou.

Foto: Profimedia.cz

V sobotu se můžete naučit vyřezávat dýně v Litoměřicích na Dnu dýní.

Článek
Praha

Lázeňská abeceda: móda a jídlo před sto lety

Zajímá vás, jaká vládla móda v největších moravských lázních před 100 lety? Jak se lázeňští hosté strojili, jaká vládla etiketa, co se hrálo na kolonádě, kdo lázně navštěvoval a jak se lidé v lázních bavili? Pak se můžete jít podívat do Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze. V sobotu 20. října od 19 hodin zde můžete shlédnout komentovanou módní přehlídku Lázeňská abeceda historických lázeňských modelů nebo ochutnat lázeňské speciality. Program připravil Luhačovický okrašlovací spolek Calma (celý článek).

70 starých žehliček vystavuje Muzeum plynárenství

Téměř sedm desítek domácích i zahraničních žehliček si mohou zájemci od čtvrtka prohlédnout v Plynárenském muzeu v Praze - Michli. Plyn byl totiž v jedné době důležitou součástí žehlení prádla. Expozice, jejíž nejzajímavější součástí jsou zdobená překlopná ohřívadla, vznikla ke 165. výročí českého a pražského plynárenství.

Zájemci tu uvidí i plynovou žehličku, která se po vychladnutí spodní plochy překlopila, a žehlilo se ohřátou horní stranou. Součástí výstavy jsou letáky, prospekty, katalogy a fotografie. Nejlehčím exponátem je dětská minižehlička vážící necelých 200 gramů, nejtěžším krejčovská celoželezná pomocnice o váze téměř deseti kilogramů.

Pražskou Hvězdu ničily snad všechny evropské armády

Hvězda je jedním z nejoblíbenějších pražských turisticko-rekreačních cílů. První osídlení výšiny na Bílé hoře se datuje do pravěku. České dějiny jsou s hvězdenskou oborou spjaty bitvou na Bílé hoře, která rozhodla třicetiletou válku, rozdrtila české stavovské povstání a na 300 let ovlivnila osud státu (celý článek).

Středočeský kraj

Točník a Žebrák, ojedinělí hradní bratři

Ač se Točník tyčí vysoko nad svým chudším příbuzným Žebrákem, a trochu ho potlačuje v povědomí, jsou stále spolu. Kolem válcovité věže ve vsi Točník projedete, většinou aniž byste zastavili. Točník přitahuje více, svou mohutností, majestátností, stojí na stráži nad branou k lesům křivoklátským (celý článek).

V Berouně vystavují přes 60 historických hodin

V Berouně můžete poznat um lidových hodinářů z Německa i Čech. Prohlédnout si můžete množství historických hodin, z nichž některé jsou opravdovými unikáty. Dovíte se také, jak funguje orloj, jak se vytváří zvuk kukaček, nebo co pojídá švarcvaldský jedlík (celý článek).

Ve Vysokém Chlumci u Sedlčan zabloudíte do minulosti jako z pohádky

Mlýn a pila, stodoly, špýchary, kolna na vozy, včelíny, holubník. Mezi tím vším pobíhají pekaři, v jedné z roubenek přede stařenka ovčí vlnu na kolovratu, kovář mlátí kladivem do železa. Ve skanzenu lidových staveb středního Povltaví můžete obdivovat lidovou architekturu od května do října (celý článek).

Zámek Dobříš zve na lampiónový průvod

Areál zámku Dobříš se po roce opět ocitne ve světlech lampiónů a v pohádkovém království. Rodinné centrum Dobříšek zde už podeváté pořádá v sobotu 20. října Lampiónový průvod pro rodiny s dětmi (celý článek).

Jihočeský kraj

Hobby podzim bude tentokrát s výstavou hub

Tradiční veletrh Hobby podzim a Móda show bude na českobudějovickém výstavišti tentokrát provázet výstava hub, výlov rybníka a také esoterický festival, k dispozici budou i tvůrčí dílny. Hobby podzim od 18. do 21. října nabízí inspiraci pro práci na zahradě, v domě a chalupě, Móda show oděvy a doplňky provázené módními a kadeřnickými přehlídkami i ukázkami líčení.

Po celou dobu výstavy se v pavilonu T1 bude konat Esoterický festival Zlatý střed, nabídne astrologii, výklad karet, magii, numerologii i šamanismus a další obory. Do pavilonu T2 se mohou přijít zájemci přiučit některé z výtvarných metod do tvůrčích dílen. Základní vstupné je 70 korun.

Malebný Český Krumlov

Malebný Český Krumlov stojí za to navštívit i na podzim. Historické centrum, které je zařazeno na seznamu UNESCO, plné galerií, muzeí, hospůdek a klubů, pulzuje ve dne i v noci. Navíc na podzim nasazují stromy pestré listí a zámek nad vltavským zákrutem vybízí k romantickým procházkám (celý článek).

Plzeňský kraj

Plzeň jako centrum piva

Plzeň se honosí hned dvěma tituly. V roce 2015 bude evropskou metropolí kultury a ve světě je vnímána jako hlavní město piva v ČR. Letošní, 170. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell oslavili i účastníci olympiády v Londýně. Jak? V Českém olympijském domě bylo vyčepováno symbolických 170 sudů plzeňského ležáku (celý článek).

Karlovarský kraj

Filmový festival v Sokolově

Od pátku do neděle probíhá festival Film Sokolov. Letošní ročník se zaměřil na téma Hněv. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, přednášky, filmově-hudební představení a nově i psychologické workshopy pro návštěvníky. Celý festival je zdarma. Kompletní program najdete zde.

Ústecký kraj

Den dýní v Litoměřicích

V sobotu se můžete přijít inspirovat do Litoměřic na Den dýní. Pro rodiny s dětmi je připravena výtvarná dílna, ve které se naučí vyřezávat dýně. Zároveň můžete soutěžit o nejkrásnější dýni. V 17 hodin začíná loutkové představení Sváťova divadla s názvem Kašpárek a hodná víla Jarmilka. V 18 hodin se můžete vydat na lampiónový průvod okolo náměstí. Nebude chybět taneční vystoupení malých čarodějnic a ohňová show. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Jablonecké vinobraní

Tradiční podzimní vinobraní se koná v sobotu v Jablonci nad Nisou. V pátek začíná akce od 18 hodin v Domě Vína v Komenského ulici slavnostním zahájením starostou města, který symbolicky předá vládu města vinobraní. V 18:30 se můžete těšit na průvod Bakchantek, ochutnávku moravských hroznů, burčáků a prvního letošního vína Mladé. Další podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Staré Hrady zvou děti do říše pohádek

Pomalu končí turistická sezóna na hradech a zámcích, před zimou řada z nich připravuje víkendové programy. Přesto se najdou také výjimky, které mají otevřeno stále. Například na Starých Hradech u Jičína mohou rodiny s malými dětmi vyrazit za pohádkami každý víkend a svátek celý rok.

O víkendu 20. a 21. října se na Starých Hradech můžete podívat do pohádek. Děti se setkají s čarodějem Arcibaldem I. Zároveň se otevře zámecké sklepení, kde si projdou lesní a ledové království, navštíví rodinku starohradského obra, vodníky i čerty (celý článek).

Pardubický kraj

Turnaj v člověče, nezlob se

Kdo si hraje, nezlobí. Ve čtvrtek od 15. hodin si můžete jít zahrát známou hru Člověče, nezlob se. Akci pořádá Emko – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Vysokém Mýtě. Na vítěze i účastníky čekají sladké odměny.

Zamykání Doubravy

V sobotu se můžete jít podívat na zamykání řeky Doubravy do Ronova nad Doubravou na Chrudimsku. Akce začíná v 11 hodin u skautské klubovny. V případě dobrého vodního stavu je sraz už v 10 hodin pod Pařížovskou přehradou (není zajištěno vypouštění VD Pařížov). Na večer je připravena vodácká slezina, videoprojekce, hudba, tanec a mazec. Více najdete zde.

Vysočina

Drakiády

Na podzimní pouštění draků se můžete přijít v sobotu podívat od 13. hodin na kopec Skalka v Jihlavě. Akce začíná ve 13 hodin. Letošním tématem jsou piráti, tak na to nezapomeňte, pokud se chystáte vytvořit si sebou vlastního draka.

V neděli se koná XVIII. ročník Drakiády v Pacově. Od 13 do 15 hodin se můžete vypravit za Sovův park. Nebudou chybět soutěže o ceny ani pečení brambor. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na gulášfestu se bude vařit v padesáti kotlích

Již pátý ročník Pálavského gulášfestu se uskuteční příští sobotu 20. října před Hotelem Zámeček. Jeho pořadatelé slibují jedinečnou přehlídku mezinárodního kulinářského umění, guláše rozličných jmen i chutí ve více než padesáti kotlích (celý článek).

Olomoucký kraj

Na Džemfestu v Šumperku Mňága, Mandrage i Silen Disco

V pátek 19. října odstartuje v kulturním domě v Šumperku už 13. ročník festivalu Džemfest. Nejsilnějšími taháky budou podle organizátorů legendární Mňága a Žďorp, Mandrage či mezinárodně úspěšná kapela Charlie Straight. Festival bude moderovat Ruda z Ostravy (celý článek).

Zlínský kraj

Když pradědeček včelařil ve Valašském Meziříčí

Historii včelařství a zpracování včelích produktů představuje nová výstava Muzea regionu Valašsko v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Expozice nese název Když včelařil pradědeček.

Návštěvníci se seznámí s vývojem včelařství od středověkých počátků, kdy včelaři odebírali med z dutin hnízd divoce žijících včel, přes včelaření domácí až do 19. století. Výstava popisuje život včel a historii zpracování jejich produktů. K vidění jsou i historické formy mistrů perníkářů a pomůcky dávných včelařů.

"Cílem je nabídnout návštěvníkům tematickou, přírodovědnou výstavu o historii včelařství a zpracování včelích produktů. Výstava je určena široké veřejnosti. Pro školní kolektivy máme připravené lektorské programy," uvedla kurátorka Ivana Martišková. Výstava potrvá do 13. ledna, v předvánočním čase ji doplní ukázky zdobených medových perníčků.

Drakiáda a otevření rozhledny Miloňová

Velké Karlovice na Vsetínsku opět lákají na zábavný podzimní výlet. Nadcházející víkend tu zpestří drakiáda pro děti a slavnostní otevření nové rozhledny Miloňová (celý článek).

Ve Vizovicích už zvou na Vánoční výstavu

Správnou inspiraci pro zimní výzdobu mohou zájemci načerpat již nyní v galerii Mariette ve Vizovicích, kde otevřeli tradiční Vánoční výstavu. Galerie sídlí v předzámčí vizovického zámku a každoročně dokazuje návštěvníkům, že česká tradiční výroba ručně foukaných vánočních ozdob se má stále čím chlubit (celý článek).

Zlínská zoo zve na večerní prohlídku

Ve zlínské zoo se v pátek 19. října uskuteční poslední večerní lampiónové prohlídky v letošním roce. Všichni příznivci zvířat a romantických procházek tak mají jedinečnou šanci zavítat do zoo ve zcela netradiční dobu a zažít její večerní atmosféru (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Strašidelné dobroty

V sobotu se můžete přijít inspirovat do cukrářské dílny ve Frýdku-Místku. Středisko volného času Klíč od 9 do 12 hodin bude zájemce učit vyrábět strašidelné dobroty. I když vypadají některé příšerně, chutnají skvěle, a pokud budete slavit koncem října Halloween, budou se vám hodit. Z cukrářské dílny si můžete odnést rosolovité nestvůrky, marcipánovou dýni a pavučinou pokryté mufíny. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám