Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Burčákfest, Svatováclavské slavnosti a Noc vědců

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužený víkend patří Svatováclavským slavnostem a Noci vědců, které probíhají po celé republice. Svatého Václava budou oslavovat na zámku Napajedla, pod hradem Kunětická hora, v Českém Krumlově a na Pražském hradě, kde proběhne i vinobraní. Burčák můžete okoštovat také v Brně, Znojmě, Hradci Králové a na Karlštejně. Noc vědců se koná v pátek v Plzni, Jihlavě a Hvězdárně Karlovy Vary.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu bude na Karlštejně probíhat vinobraní.

Článek
Praha

Svatováclavské vinobraní 

Od pátku do neděle se v areálu Svatováclavské vinice na Pražském hradě koná Svatováclavské vinobraní. Pro návštěvníky bude připravena degustace vín, prohlídka autentického ručního lisu hroznů, výhled na historické centrum. V celém areálu bude možné ochutnávat masa na rožni a grilu, sýry, paštiky a ostatní pochutiny hodící se k vínu. Podrobnější informace najdete zde.

Otevřený tunel Blanka

V pátek se otevře veřejnosti tunel Blanka od 9 do 15 hodin. Na prohlídkovou trasu můžete vyrazit z ulice Svatovítská u Vítězného náměstí v Praze 6. Pokračovat se bude ul. Milady Horákové, Špejcharem a Letenskou plání, úsekem pod Stromovkou, pod Vltavou a skončíte na Holešovické straně Trojského mostu. Pro zájemce bude přístupná velká část silničních tunelů, strojovna vzduchotechniky, nejmodernější tunelářská technika a portály v Troji, kde bude připravena autogramiáda olympioniků. Účastníkům dne otevřených dveří budou k dispozici pracovníci Metrostavu, kteří zodpoví případné otázky.

Celá trasa měří pět kilometrů. Je sice bezbariérová, pro vozíčkáře je však potřebný doprovod. Sportovní obuv nutná. Další informace najdete zde.

Naučná stezka v pražských Komořanech uleví přetížené cyklotrase

Naučná stezka Počítáme s vodou se dvěma informačními tabulemi se táhne od oddechové louky v Komořanech do Zbraslavi. Má přiblížit koloběh vody v přírodě a především upozornit na to, že některé naše zvyky tento koloběh narušily (celý článek).

Středočeský kraj

Karlštejnské vinobraní

V sobotu a v neděli se můžete podívat na Karlštejn, ale i do podhradí, kde bude probíhat Karlštejnské vinobraní. Na programu bude přehlídka gotického odívání, výuka historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů přenese návštěvníky do doby dávno minulé. Nebudou chybět stánky připomínající dobové krámky. Vrcholem dvoudenní události je průvod, který se v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV. a jeho družinou vydá z karlštejnských vinic přes obec až na hrad. Pokud máte doma historické kostýmy, můžete přijít v nich. Podrobnější program najdete zde.

Jihočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

Prodloužený víkend bude v Českém Krumlově patřit Svatováclavským slavnostem, kde bude vzdán hold sv. Václavovi. Návštěvníci se mohou těšit na jídlo, pití od vinařů i pivovarníků, kulturní představení a mnoho dalšího. Na náměstí Svornosti bude od pátečního poledne po celou dobu slavností k vidění svatováclavský jarmark s tradičním zbožím a pochutinami, oficiálně pak budou slavnosti zahájeny v pátek v 18 hodin.

Sobotní program zajistí Mezinárodní folklórní festival a tradice od 10 hodin. Večer v 17:30 se koná setkání Václavů a Václavek. Zájemci se mohou podívat také do pivovaru Eggenberg, na adrenalinovou dráhu nad Vltavou, do Mincovny na zámeckém II. nádvoří, kde bude vystavena Legenda sv. Václava. Na neděli jsou připraveny mimořádné prohlídky kostela a kaple sv. Václava, mimořádné prohlídky města s průvodcem a mnoho dalšího. Podrobnější program najdete zde.

Plzeňský kraj

Noc vědců osloví veřejnost v Plzni - ovšem nejen tam

Noc vědců, největší jednorázová akce na podporu vědy a techniky v EU, se pravidelně koná každý čtvrtý zářijový pátek na stovkách lokalit po celé Evropské unii. Letos bude na programu v pátek 28. září (celý článek).

Slavnosti jablek

V neděli zavoní zámkem Nebílovy jablka, konají se tu totiž Slavnosti jablek. Od 12 hodin můžete přijít ochutnávat štrůdly a další pekařské umění. Mezi ochutnávkami nebudou chybět medy, prohlédnout si také budete moct regionální řemesla jako je keramika. Podrobnější informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Noc vědců v hvězdárně

Páteční noc patří vědcům, a tak se Hvězdárna Karlovy Vary otevírá veřejnosti. Od 9 do půlnoci je připraven program, kromě astrologie se můžete více dozvědět o slavných vědkyních a ženách slavných vědců. Protože i ženy byly aktivní i pasivní hybatelky vědeckého pokroku. V rámci představení se uskuteční zábavná soutěž (vědomostní) o astronomický dalekohled. Chybět nebude pozorování oblohy. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Jiřinková slavnost

Od pátku do neděle se můžete jet podívat na zámek Velké Březno, kde od 10 hodin zavoní jiřiny na Jiřinkové slavnosti. Vystavěné květy si můžete objednat a vypěstovat příští rok na vlastní zahradě. Součástí výstavy je také poslední letošní noční prohlídka zámku, která začíná ve 20 hodin. Vstupné činí 90 Kč, snížené pak 70 Kč. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Na Lemberk za svatou Zdislavou, patronkou Libereckého kraje

O víkendu se můžete podívat po stopách svaté Zdislavy na hrad Lemberk a do jeho okolí. Postavu svaté Zdislavy žijící v letech asi 1220 až 1252 objevila většina českého národa v roce 1995 v souvislosti s jejím svatořečením. O rok dříve byl natočen film V erbu lvice, inspirovaný jejím životem (celý článek).

Královéhradecký kraj

Na potštejnském zámku o Japonsku

Osmnáct let žil Jiří Prokop v Japonsku. Se svými zážitky a zkušenostmi z dlouholetého pobytu v zemi vycházejícího slunce se podělí s návštěvníky Pátečního salónu, pořádaného každý měsíc na zámku v Potštejně na Rychnovsku.

„Vydáme se společně na dlouhou cestu do země plné kultury, tradic, ale i moderní techniky a pokrokové architektury. V této přednášce navštívíme tradiční japonské zahrady, chrámy a svatyně, místní hrady a zámky, budeme si povídat o lidových slavnostech, tradičních svátcích i tradiční japonské kuchyni,“ přiblížila náplň přednášky kastelánka zámku Kateřina Skalická.

Páteční salón začne 28. září od 18 hodin v zámku Potštejn. Vstupné dobrovolné.

Slavnosti vína a burčáku v Hradci Králové

Již po páté se v pátek, v Den české státnosti a na svátek svatého Václava, uskuteční v Hradci Králové slavnosti vína a burčáku, zvané Hradecký koštýř. Začínají v 10 hodin na nádvoří Městské hudební síně, původně kaple sv. Jana Nepomuckého v Zieglerově ulici, a na přilehlých severních terasách.

„Myšlenka pořádat tuto slavnost vznikla jako podpora hradeckých i mimohradeckých prodejců vína. Současně chceme zlepšit orientaci návštěvníků v oblasti vinařství a konzumace ušlechtilého vinného moku,“ vysvětlil Petr Švihlík z pořádající organizace a slíbil, že v nabídce budou zastoupeny kromě moravských vín z Čejkovic, Žeravic, Rakvic, Horních i Dolních Dunajovic také české, slovenské, francouzské, portugalské, italské nebo třeba rumunské druhy vín. „Pro zvláště vybíravé fajnšmekry budou k dispozici také vína tokajská, gruzínská nebo arménské brandy,“ dodal Švihlík.

Atmosféru zpříjemní i hudební doprovod. Od 10 hodin bude hrát Hradecká cimbálová muzika, odpoledne country skupina Votroci.

Parním vlakem Podzvičinskem

Naposledy v letošním roce se mohou zájemci svézt muzejním parním vlakem, který v pátek vyjede z Jaroměře do Hradce Králové a poté zpět směrem na Kuks a Dvůr Králové nad Labem. Historický vlak potáhne parní lokomotiva 310.0134 „Kafemlejnek“.

„Dopolední vlak vyjede v 7:22 z Jaroměře a po zastávkách ve Smiřicích a Předměřicích přijede do Hradce Králové. Odtud se v 8:45 vydá zpět do Jaroměře. Zde každý, kdo předloží jízdenku z tohoto parního vlaku, získá dvacetikorunovou slevu na vstupném v železničním muzeu. Zájemci o vojenskou historii mohou navštívit blízkou pevnost Josefov, případně se občerstvit,“ upozornil spolupořadatel Jaromír Tauchman.

Z Jaroměře bude vlak pokračovat v 10:16 na Kuks, kde opět při předložení jízdenky získáte k základnímu okruhu jako bonus i prohlídku hrobky. Dále vláček pokračuje se zastavením v Žirči do Dvora Králové nad Labem. A v 10:57 směr Bílá Třemešná (Muzeum Jana Amose Komenského nebo možnost výletu na přehradu Les Království či vrch Zvičinu s rozhlednou) do Mostku. Poslední odpolední vlak se vrací z Mostku v 16:31 do Jaroměře. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Výlet do Orlických hor - ze Suchého vrchu na tvrz Bouda

Dominantou jihovýchodní části Orlických hor je vrcholek Suchého vrchu (995 m n. m.) s charakteristickou siluetou Kramářovy chaty a rozhledny, která tu byla otevřena v roce 1928. Počátkem prázdnin začala tato oblíbená chata po řadě let znovu nabízet své služby veřejnosti (celý článek).

Tlačenice perníku se svatým Václavem

Již tradičně se ve státní svátek svatého Václava sjíždějí do Perníkové chaloupky pod hradem Kunětická hora u Pardubic malí i velcí návštěvníci, aby si v rámci Svatováclavské tlačenice perníku sami mohli zkusit vytlačit, vykrojit a upéci staročeský perníček - třeba právě ten s motivem českého krále.

Království perníku otevře své brány v 9 hodin ráno a po celý den až do 17 hodin budou mít příchozí návštěvníci možnost nejen nakoupit u řemeslných stánků, seznámit se s ukázkou tradičního zdobení perníčků či vidět šikovné ruce Mistra řezbáře Oldřicha Kvapila při vyřezávání perníkových forem, ale k návštěvě bude lákat i Muzeum perníku s Perníkářskou dílnou Ježibaby (poslední prohlídka začne v 16:30 hodin) a Červená Karkulka. V případě nepříznivého počasí se program Tlačenice perníku uskuteční uvnitř budovy Perníkové chaloupky.

Na Svatováclavskou tlačenici perníku letos v sobotu naváží Svatováclavské inspirace na sousedním státním hradě Kunětická hora. Festival je rozdělen do tří okruhů: Inspirace pro život, Ekoinspirace a Inspirace pro volný čas a bude se konat současně na několika místech hradu a v podhradí. Během celodenní akce vyjádří řada osobností své myšlenky a pohledy na oblast zdraví, ekologie, školství, na občanskou, politickou a duchovní gramotnost. Za zmínku stojí i podpora integrace seniorů, zdravotně a tělesně postižených občanů a další aktuální témata. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Noc vědců

V pátek se můžete podívat do vědeckého světa v rámci akce Noc vědců. Speciální program proběhne od 9 do 17 hodin na Masarykově náměstí, ale i v budově Muzea Vysočiny Jihlava, ale i u Brány Matky Boží, kde budete moct od 20:30 hodin pozorovat noční oblohu s výkladem, v případě nepříznivého počasí je připraven náhradní program. Zájemci si budou moct prohlédnout také efektní ukázky Teslova transformátoru. Vstup na všechny akce je zdarma. Podrobnější program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Burčákfest 

Od pátku do soboty probíhá Burčákfest v Louckém klášteře ve Znojmě. Bude se ochutnávat kvalitní burčák, vína a kulinářské lahůdky z celé republiky. V pátek začíná akce v 16 hodin, v sobotu ve 13 hodin. Těšit se můžete také na hudební program, vystoupí Mandrage, cimbálová muzika a mnoho dalších. Podrobnější program najdete zde.

Národní den železnice

V sobotu se na brněnském hlavním nádraží koná Národní den železnice. Kromě přehlídky historických i těch nejmodernějších vlaků bude připraven bohatý kulturní program včetně soutěží pro malé i velké návštěvníky. Program začíná v 10:00 a je rozdělen do tří okruhů – na Svět historie, na Svět změny a Svět zábavy. V rámci prvního si můžete pěkně zblízka prohlédnout historické lokomotivy Skaličák, Hrboun, Pomeranč, Sergej, Pilštyk nebo třeba Modrý šíp.

Navíc bude možné nahlédnout i do salonních vozů prezidenta Masaryka či Husáka. Kontrastem k reprezentantům železniční nostalgie budou zástupci moderní železnice, tedy Světa změny. Hlavní atrakcí se nepochybně stane nová elektrická souprava RegioPanter. V Brně se objeví i rychlovlak Pendolino, který přijede z Prahy.

Připraveny budou projížďky historickými vlaky, velké pódium nejen pro kapelu Lightmotif. Pokud rádi soutěžíte, můžete změřit své síly v závodu drezín nebo ve vědomostních soutěžích. Pro děti bude připraven Kinematovlak s dětskou projekcí, divadelní stan, kde je potěší železniční pohádky, a pod dohledem slona Elfíka se mohou vaše ratolesti zúčastnit různých soutěží a her. Více najdete zde.

Centrum Brna zaplní stánky s vínem a burčákem

“Vínečka obě, frajárky moje, budu vás pít, co budu žít, vínečka obě..." V duchu této lidové písně se ponese na náměstí Svobody v Brně týden od 28. září do 5. října. Každý den minimálně od 10 do 20 hodin bude náměstí ožívat celodenním veselím (celý článek).

Blíží se tradiční Pivní pouť v Černé Hoře

Pivovar Černá Hora zve na již 16. ročník Pivní pouti. Jako tradičně se uskuteční poslední sobotu v září, tedy 29. září. Návštěvníci se mohou těšit na vynikající piva, míchané nápoje i limonády, ale rovněž na prohlídku Muzea historie pivovarnictví a degustaci černohorských piv (celý článek).

Olomoucký kraj

Podzimní mlsání

V sobotu se můžete jít podívat na hrad Šternberk, který se ponoří do dob českých šlechticů a měšťanů. Od 14 hodin zde otevírají kostýmované prohlídky s ochutnáváním historických pokrmů - Podzimní mlsání. Labužníci by se měli raději dopředu objednat na emailu hrad.sternberk@emali.cz nebo telefonu 725718059. Návštěvníci se více dozvědí o historii stolování v českých zemích, kdy v jídelně voněly perníky, marcipán, čokoláda, chleba a další dobroty. Vstupné činí 140 Kč, snížené je za 90 Kč a rodinné za 370 Kč.

 Podrobnější program najdete zde.

Zlínský kraj

Napajedelské Svatováclavské slavnosti nabídnou koně i šermíře

Svatováclavské slavnosti v Napajedlech na Zlínsku nabídnou o víkendu farmářské trhy, slavnosti vína, prohlídky věže radnice i koncerty. Tamní zámek kromě výstav připravil jarmark s ukázkami historických řemesel. Napajedelský hřebčín pořádá den otevřených dveří, kterému bude předcházet chovatelská přehlídka českého chovu koní anglického plnokrevníka.

Dožínkové hody v režii Divadelního souboru Zdeňka Štěpánka začnou 28. září v odpoledních hodinách uvítáním knížete Václava na kostelních schodech, pokračovat budou kostýmovanou mší v kostele svatého Bartoloměje. Na nádvoří Klubu kultury vystoupí historické skupiny. Vedle šermu, tance a praporové show se návštěvníci mohou těšit na předvedení dravců a sokolníků na koni. Nebude chybět ani tradiční pochodňový průvod městem, večer zakončí turnaj na koních a ohňová show.

Hudební festival na zlínských Jižních svazích nabídne i divadlo

Největší zlínské sídliště se potkává s kulturními akcemi pořádanými v krajském městě velmi málo. Hudební Festival pod věží je jednou z vlaštovek, které už devět let na přelomu září a října oživují jinak tuto poklidně žijící část Zlína. Letos se můžeme opět těšit na novinky v programu (celý článek).

Víkend ve Velkých Karlovicích: mošty, grilování, kola i nová rozhledna

Návštěvníkům Velkých Karlovic zpestří poslední zářijový víkend hned několik zajímavých akcí. Vyrazit mohou za sportem, krajovými specialitami nebo poznat novou rozhlednu Miloňová (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Přehlídka minipivovarů nabídne v Ostravě na 40 druhů piv

Největší přehlídka minipivovarů na Moravě a ve Slezsku se uskuteční 27. a 28. září na Zámku Zábřeh v Ostravě a jeho okolí. Lidé se na šestém ročníku Svatováclavských slavností mohou těšit na čtyři desítky druhů piv od 26 minipivovarů.

Na přehlídce zaměřené na minipivovary z moravskoslezského regionu budou lidé moci ochutnat i piva uvařená na vzdálených místech republiky. Milovníci piva tak na slavnostech ochutnají klasické, spodně kvašené ležáky, piva svrchně kvašená - pšeničná, ale i piva typu stout.

Tradici ale pořadatelé neporuší: ulici u zámku na dva dny opět přejmenují na Pivní. Stejně tak se pivo bude tradičně čepovat do skleněných třetinek. Návštěvníkům slavností zahrají skupiny Citron, Peha a Nebe, vystoupí kejklíři či šermíři.

Ostravské muzeum připravilo výstavu Magie divadelního prostoru

V Ostravském muzeu je od 24. září k vidění společný projekt muzea a Národního divadla moravskoslezského na námět ředitele divadla Jiřího Nekvasila podle scénáře Andrey Pánkové a Ladislava Slívy Magie divadelního prostoru. Kurátorkou výstavy je Lenka Černíková (celý článek).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám