Hlavní obsah

Mohyla míru ve Slavkově letos oslaví sto let

Právo, Miroslav Homola

Na místě nejprudších bojů největší klasické bitvy v novodobé éře vojenství, slavkovské bitvy na Prateckém návrší byl v letech 1910-1912 vystavěn secesní památník jejím obětem - Mohyla míru. Iniciátorem této stavby byl vlastenecký brněnský kněz a moravský napoleonista profesor Antonín Slovák, autorem projektu je architekt Josef Fanta.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Památník obětem bitvy u Slavkova je monumentem, který vyhledávají tisíce turistů, z nichž značná část je ze zahraničí.

Článek

Stavba byla částečně financována i příspěvky Ruska, Francie a Rakouska. Zpřístupnění, předpokládanému na rok 1914, zabránila první světová válka, k předání Mohyly míru veřejnosti došlo až roku 1923.

Stavba je vybudována z lomového kamene a zpodobňuje staroslovanskou mohylu, kterou tvoří čtyřboký komolý jehlan vysoký přes 26 metrů. Zakončena je 10 m vysokým měděným starokřesťanským křížem spočívajícím na zeměkouli a zdobeným reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy.

Pelikán na zadní straně kříže symbolizuje Vykupitele. Čtyři štítonoši na rozích stavby symbolizují Francii, Rakousko, Rusko a Moravu, na jejíž území k bitvě došlo. V interiéru Mohyly míru se nachází čtvercová kaple s oltářem z mramoru. Pod podlahou jsou uloženy ostatky nalezené na bojišti. Padlo odhadem 20 000 lidí. V sousedství je také muzeum.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách tajemného moravského podzemí

Mučírny, vězení, sklady vína, piva nebo potravin, ale i tajné chodby, kudy se pohybovali obránci města při obléhání – to jsou některé funkce rozlehlých...

Výběr článků

Načítám