Hlavní obsah

Tři tisíce skleněných vánočních ozdob zaplnily Palác šlechtičen v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechte se inspirovat výstavou skleněných vánočních ozdob. Na 3000 dekorací vystavují v síni Paláce šlechtičen v Brně. Nová dočasná expozice Skleněná krása je podle kurátorů určena hlavně dětem, ale potěší i dospělé. Výrobu ozdob si děti vyzkouší v tvůrčích dílnách.

Článek

"Tématem výstavy jsou tradice a současnost českých skleněných ručně vyráběných vánočních ozdob, které se za poslední jedno a půl století proslavily po celém světě," řekla novinářům Monika Olešovská z dětského oddělení muzea.

Velkou část exponátů zapůjčilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Další poskytli soukromí sběratelé a výrobci, například Ozdoba CZ ze Dvora Králové nad Labem, Slezská tvorba z Opavy, Ornex z Jablonce nad Nisou a firma Rautis z Poniklé na Semilsku.

Výroba vánočních ozdob se v Česku datuje zhruba od poloviny 19. století, kdy z Německa do českých domácností pronikla tradice zdobení stromku. Jako tvůrci krásných ozdob prosluli třeba skláři z Jizerských hor a Podkrkonoší. Brzy se jejich skleněné výtvory staly žádaným artiklem i v zahraničí.

Skleněné ozdoby se v Česku ručně vyrábějí i v současnosti. "Bohužel českou produkci trochu válcuje konkurence z Číny," uvedla Marcela Červinková z muzea. Šancí pro české výrobce je zakázková výroba. Na přání jsou schopni vyrobit ozdoby libovolného tvaru a dekoru.

Výstava dokumentuje široké spektrum technik výroby skleněných ozdob. Jde například o ozdoby foukané z volné ruky a do forem, perličkové a balotinové ozdoby. Expozici doplňují ukázky ozdob z různých dalších materiálů, například papíru, perníku, slámy, háčkovaného textilu a těsta.

Reklama

Související témata:

Související články

Josef Somr vypráví o Vánocích

Audioknihy Šťastné a veselé Vánoce, Vánoční pohádky H. CH. Andersena a Vánoce vydává známý herec Josef Somr. Vyprávění je určeno malým i velkým posluchačům.

Výběr článků

Načítám