Hlavní obsah

Tipy na víkend: Rabijáda, spanilá jízda Jaguárů i veteránů, královský průvod

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend bude ve znamení motorových kol a koní. Slavnostní jízdou po Česku oslavuje Jaguar E-type své padesátiny. Liberecký kraj budou brázdit historická vozidla a z Prahy se na koních vydá královský průvod Karla IV. Dále budou probíhat muzejní noci a také dětské dny, kterým vévodí Rabijáda, Loktohrádky, hrad Střekov nebo historická bitva Štíty stříbrného lva na Velharticích.

Prohlídka Zlatou uličkou těsně před jejím slavnostním otevřenímVideo: Novinky

 
Článek
Středočeský kraj

Legendární Jaguary E-type urazí po Česku 500 mil

Jaguary E-type slaví letos padesát let od svého vzniku. Výročí oslavují slavnostní jízdou, která začala ve středu a končí v sobotu. Deset Jaguarů E-type ujede po Česku rovných 500 mil. Ve čtvrtek vyrazí ze Sedlčan, přes Plzeň, Bečov nad Teplou, do Sokolova. V pátek jsou v plánu Karlovy Vary, Litoměřice a Nový Bor. V sobotu pak pojedou skrz Liberec, Pařezskou Lhotu a skončí ve Dvoře Králové.(celý článek)

Trvalkový víkend a japonský den v Průhonicích

Víkend v Průhonicích bude ve znamení tisíce květů kosatců, pěnišníků, denivek, pivoněk a další květin, v nabídce jsou i komentované prohlídky s odborným průvodcem po sbírkách Botanické zahrady Chotobuz, ukázky využití trvalek, cibulovin i travin na květinových záhonech v Dendrologické zahradě.

Přístupný bude také Rytířský sál Průhonického zámku, kde si návštěvníci prohlédnou vyzdobené interiéry s ukázkami moderního i tradičního japonského stylu aranžování rostlin (ikebana). V návštěvnickém centru si pak návštěvníci mohou prohlédnout výstavu akvarelů kosatců akademického malíře Antonína Pospíšila a zvolit nejkrásnější či nejzajímavější kosatec. Pro zájemce jsou připraveny odborné přednášky o netradičních trvalkách.

Na neděli je připraven bohatý kulturní program s ukázkami aranžování ikebana, kaligrafie a origami. Zlatým hřebem bude předvedení tradičního japonského divadla v podání brněnského souboru Kiyogen.

Vstup na doprovodné akce je pro návštěvníky parku zdarma, vstupné do parku činí 50 Kč pro dospělého, 25 Kč pro dítě starší 6 let a 100 Kč pro rodinu. Podrobnosti najdete zde.

Královský průvod na Karlštejn

V sobotu v 9.30 hodin se z Pražského hradu vypraví královský průvod. S císařem a jeho manželkou Eliškou Pomořanskou potkáte o víkendu po cestě na Karlštejn i desítky jezdců na koních i dvořany v povozech. Trasa je naplánovaná přes Smíchov, Velkou Chuchli, Radotín, Černošice, Mokropsy, Dobřichovice, kde na zámku přenocují. V neděli se bude pokračovat přes Lety, Řevnice, Hlásnou Třebáň až na Karlštejn.

Doprovodný program probíhá v místech zastávek průvodu i před příchodem císaře a často trvá dlouho po jeho odchodu. Zdarma uvidí návštěvníci hudební koncerty, tanec, divadlo i bubenickou show. Více najdete zde.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karla IV. představoval v průvodu herec Vladimír Čech

Muzejní noc v Berouně

V pátek se v Berouně uskuteční VII. muzejní noc. Od 18 do 23 hodin bude probíhat v Muzeu Českého krasu. Letošní ročník bude inspirován průvodem Karla IV., který se při zpáteční cestě z korunovace za císaře Svaté říše římské v roce 1355 zastavil právě v Berouně, kde byl měšťany vřele přivítán. Jeho průvod projde v pátek v 18 hodin Plzeňskou bránou a přijde až k Jenštejnskému domu, kde bude oficiálně přivítán a pozván spolu s ostatními návštěvníky na muzejní noc.

Liberecký kraj

Liberecká muzejní noc

Sobotní večer od 19 do půlnoci bude patřit Liberecké muzejní noci. Severočeské muzeum v Liberci otevře návštěvníkům nejen probíhající výstavy, ale také věž a venkovní terasu muzea. Připraven je také hudební doprovod v podobě orchestrionů a pianol. Od 20 hodin do půlnoci ožije muzejní nocí také iQ park, kde je připraven speciální program. S workshopy, hudbou a divadlem se přidá také Oblastní galerie Liberec.

Koncert Benátský karneval na zámku Mnichovo Hradiště

V neděli se na zámku Mnichovo Hradiště koná koncert Benátský karneval v rámci Dvořákova festivalu 2011. Zazní party G. F. Händela, J. S. Bacha, A. Vivaldiho v podání Vivaldi Orchestra Praga v dobových koncertech. Začátek koncertu je v 18 hodin a potrvá asi šest hodin. Další informace zde.

Koncert uvítá slunovrat

V Liberci oslaví blížící se slunovrat hudebními koncerty v pátek a v sobotu od 18.30 hodin. Na návštěvníky Finlandia Midnight Sun Tour 2011 čeká bohatý hudební doprovod v podobě G-Point Hunters, The Scoffers, dále Matěj Ruppert, Roman Holý a mnoho dalších. Akce se koná v Ďábelské Huti v Areálu golf centra v Liberci. Vstup je zdarma.

Vodácko-běžecký závod korytem řeky

V sobotu v 8 hodin startuje v Proseči nad Nisou 11. ročník vodácko-běžeckého drsňáckého závodu korytem řeky až do Hrádku nad Nisou. Registrace začíná již v 7 hodin, vyhlášení vítězů v cíli je naplánováno na 16 hodinou. Více najdete zde.

Jízda historických vozidel Riviérou Severu

Od pátku do neděle budou brouzdat Libereckým krajem historická vozidla na jízdě Riviérou Severu. Tradiční 15. jízda...aneb Ve stopách VCC Nisa bude vyjíždět v sobotu z Autokempu v Liberci Pavlovicích.

Den s Albrechtem z Valdštejna na Valdštejně

V sobotu potkáte na hradě Valdštejn jeho původního majitele - Albrechta z Valdštejna, který vytvářel dějiny. Pro děti bude připravena soutěž "Hledání pokladu Albrechta z Valdštejna". V neděli se bude na hradě pohybovat více dvojčat, než je obvyklé, budou zde mít totiž Velký sraz. Podrobnější informace najdete zde.

Den pro handicapované děti v Zoo Liberec

V liberecké zoo připravili na čtvrtek den pro handicapované děti. Do zoo v 9 hodin zdarma přicestuje na 200 malých návštěvníků z dětských center a dětských domovů z celého Libereckého kraje. Děti uvidí zábavný program. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Hradní Loktohrádky

O Tovaryšský list sedmera loktohradských řemesel se bude v sobotu soutěžit na Lokti. Mezi 10 a 13 hodinou se mohou návštěvníci těšit na řemeslnické klání. Hrad Loket a skauti z Jitřenky z Lokte totiž vyzývají všechny děti, aby poměřily své dovednosti v loktohradských řemeslech. Podrobnější program najdete zde.

Noční prohlídka hradu Hauenštejn

Od 19 hodin začíná prohlídka zešeřelým hradem Hauenštejn (Horní hrad). Prohlídka se zapálenými loučemi se protáhne do noci, proto by slabší povahy měly raději zůstat doma. Návštěvníci poodkryjí roušku tajemným událostem, které se odehrávají na hradě. Večerem bude provázet spolek šermířů Savioli. Na závěr se můžete těšit na ohnivé divadlo Ignis a hromadné vypouštění lampiónů přání. Pokud vlastníte louč „baumaxačku“ nebo jinou pochodeň, neváhejte si ji přivézt s sebou, bude se hodit. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Dětský den na hradě Střekov

Dětský den můžete oslavit v sobotu od 10 do 18 hodin na hradě Střekov. Pro děti je připravena škola šermu, střelba z luku, rytířské klání, soutěže, kolotoče, historická řemesla a projížďky na koních. Děti, které přijdou v kostýmu princezny nebo rytíře, dostanou sladkou odměnu. Více najdete zde.

Muzejní noc

V Litoměřicích se muzejní noc protáhne na páteční a sobotní večer. První večer se v 17 hodin otevírá Oblastní muzeum v Litoměřicích, které připravilo také hudební vystoupení. Ve stejnou dobu se otevírá také knihovna K. H. Máchy, kde budou návštěvníci putovat po stopách draka. Připraveno je i rytířské klání a večerní film pro dospěláky: Lovec draků.

V sobotu se otevře Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Otevřeno budou mít od 15 do půlnoci, bohatému programu vévodí módní přehlídka. Podrobné informace zde.

V Chomutově ožije horečkou sobotní muzejní noci také Oblastní muzeum. Od 17 do 22 hodin bude v areálu muzea probíhat zajímavý program, od dětských tanečních vystoupení až po vykládání karet či dokumentární filmy. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Štíty stříbrného lva zařinčí na Velharticích

Velkolepou akci připravují o víkendu ve Velharticích, kam se sjedou rytíři z širokého kraje. Návštěvníky čeká stanové ležení zemské hotovosti (vojska) z období poloviny 14. století před hradbami Velhartic. K vidění bude více než 100 účinkujících, z toho přes 70 ozbrojenců. Nebude chybět ani ostřelování mohutných zdí hradu Velhartice obléhacím strojem – trebuchetem.

„Akce se bude lišit od podobných bitev tím, že se nám podařilo získat velký počet jednotlivců i skupin, zaměřených na tzv. „living history“, říká o akci správce hradu Velhartic Petr Mejstřík a vysvětluje: „Tito lidé se totiž nezaměřují na pouhá efektní vystoupení, ale sledují co největší autenticitu od detailů, jakými je dobové odění, zbraně, po autentické ukázky z dobové každodennosti, například středověké kuchyně.“

Od pátečního odpoledne do 17 hodin, v sobotu mezi 10 a 22 hodinou a v neděli od 10 do 15 hodin na hradě potkáte příslušníky německých rytířů, řád johanitů, kováře, mydláře, mastičkáře, lukostřelce, hradního pána s družinou a další dobové postavy. Prohlídky vojenského ležení a života v něm, stejně jako prohlídky oživené středověké části hradu budou umožněny s průvodcem. Celý program najdete zde.

Rabijáda aneb Hrad dětem

Den dětí se bude v sobotu oslavovat na Rabí. Akce s názvem Rabijáda aneb Hrad dětem se koná od 9 do 16 hodin. Letošní 10. ročník se ponese tematicky v atmosféře středověkých hrátek. V celém hradním areálu budou probíhat hravé bojové disciplíny. Celým dnem bude děti provádět Šašek. Více informací zde.

V Železné Rudě oslaví výročí obnovení železniční trati do Německa

V Železné Rudě budou v sobotu oslavovat 20. výročí znovuotevření železniční trati do německého Bayerisch Eisenstein. Jízda historického parního vlaku připomene události, které udělaly definitivní tečku za rozdělením Evropy na východní a západní blok. Před dvaceti lety trať znovuotevřeli tehdejší německý spolkový kancléř Helmut Kohl a jeho protějšek z české vlády Petr Pithart.

„Znovupropojení železnice se sousedním Bavorskem bylo jednou z přelomových polistopadových událostí nejen pro Železnou Rudu, ale i pro celou Šumavu. Trať k německé hranici byla uzavřena a podobně jako v Berlíně jsme měli historickou budovu nádraží přímo na hraniční čáře rozdělenou zdí na dvě části,“ říká železnorudský starosta Michal Šnebergr.

Z plzeňského hlavního nádraží bude vypraven historický vlak v 10.35 hodin. Doprovodný program slibuje ukázky jízd historických drezín, večer vyvrcholí slavnostmi v bavorskorudrské Arberlandhalle. Oslavy znovuotevření trati zahajuje letní sezónu na Železnorudsku. Turisté se mohou zejména těšit na nové naučné stezky, které budou ještě v prázdninových měsících otevřeny.

Jihočeský kraj

Na Blatnou za Bílou paní

Tak nejdřív nevěsta se ženichem, pak ostatní, no usmějte se, třeba to bude naposledy, žertuje fotograf na nádvoří blatenského zámku. Takový tartas a hlahol tu nebyl ani za Lvů z Rožmitálu, kteří na „blatech“ nechali postavit své sídlo. A že to byl tuze znamenitý český rod, v Evropě proslulý. (celý článek)

Degustace růžových vín

V pátek se v Táboře představí 97 růžových vín a klaretů z celého světa. V hotelu Lázně budou ochutnávky a grilování probíhat od 18 do 23 hodin. Návštěvníci zaplatí jednorázový poplatek 300 korun, který zahrnuje neomezený košt vín a degustaci oliv.

Slavnosti piva

Ochutnat nejrůznější druhy piva budou moci v pátek a sobotu návštěvníci tradičních Slavností piva na českobudějovickém výstavišti. Připraveno je 19 druhů od 11 pivovarů. Pro milovníky tohoto nápoje tu budou přichystány různé novinky či speciality.

Lidé budou moci ochutnat i některé vzorky, s nimiž se výrobci účastní soutěže Pivo České republiky. Nabízet je budou samy pivovary ve svých expozicích. Do soutěže, kterou pořádá výstaviště, se přihlásilo 54 pivovarů s 279 vzorky.

Soutěžní piva jsou rozdělena do 17 kategorií. Nejpočetněji je zastoupen světlý ležák, kam svá piva přihlásilo 32 pivovarů. Stále více vzorků výrobci přihlašují do kategorie kvasnicových piv, která u konzumentů získávají na popularitě. Je to jediná kategorie, kde se utkají velké pivovary s těmi malými. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Orlický sekáč

Umíte sekat louku kosou? Pokud vám jde práce rychle od ruky, tak se přijďte podívat na soutěž Orlický sekáč. Bude se soutěžit v pokosu louky na ploše 10 krát 10 metrů, ženy budou zvýhodněny poloviční výměrou. Pokud bude dost zájemců, utkají se v disciplíně maraton: pokos co největší kus louky. Pro návštěvníky budou připraveny také řemeslné stánky, živá lidová muzika a zpěv, koňské povozy, jezdečtí koně a výstava obrazů Josefa Korejze Blatinského. Akce se koná v neděli od 11 hodin v Nebeské Rybné před areálem společnosti Orlicko a.s. Další informace zde.

Kraj Vysočina

Aranžování květin a Pohádkový park

V neděli vezměte děti k DDM Telč, odkud se mezi 14 a 15 hodinou vydají do Pohádkového parku. Startovné činí 10 korun. Správa zámku v Telči připravila s floristou Slávkem Rabušicem seminář o aranžování květin v historickém interiéru, který se bude konat o neděli od 10 do 23 hodin a v pondělí od 8.30 do 17 hodin. Součástí semináře bude praktická tvorba květinových dekorací v zámeckých interiérech, které poté uvidí návštěvníci na prohlídkové trase A - renesanční sály v týdnu 7. - 12. 6. 2011.

Další podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Cyklistický závod v Lanškrouně

Od čtvrtka do neděle se v Lanškrouně jede Cyklistický Malý závod Míru 2011. Slavnostní zahájení se koná ve čtvrtek od 16.30 hodin na nám. J.M.Marků. O půl hodiny později startuje první etapa. V pátek startují časovky jednotlivců v 9 hodin. Akce probíhá ve spolupráci s polským městem Walbrzych, kam se přátelský závod s dalším programem přesune během sobotního dopoledne. Sobotu se pojede od 17 hodin časovka do vrchu. V neděli pak v 10 hodin vyjíždí 5. etapa, ve 12.30 se vyhlásí vítězové posledního závodu i celkových výsledků.

Soutěže se zúčastní 40 starších žáků a kadetek z každé z pořadatelských zemí a 20 závodníků pozvaných z dalších zemí, např. Slovenska, Německa. Celkem tedy 100 závodníků s doprovodem. Pořadatelé a hosté budou další nemalou skupinou. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Dětský den na Náměšti na Hané

V neděli zaplaví Náměšť na Hané dětské soutěže a divadelní představení. V zámeckém parku se totiž od 14 hodin koná zábavné odpoledne v rámci akce dětský den. Více najdete zde.

Muzejní noc

Ve Vlastivědném muzeu Jesenicka pojali Muzejní noc velkolepě. Hlavní program na Zámeckém náměstí začíná v 18.30 hodin s vystoupením pro děti Říkadla a Kříkadla. V hudebním programu se představí také skupina Gnomus, která interpretuje hudbu středověku, folklórní tance a písně. Vedlejší program u mostu u Vodní věže odstartují vědomostní soutěže, historický šerm, kejklíři a lučištníci. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Okružní plavby na Baťově kanále

V sobotu se v Uherském Hradišti koná tradiční plavba po Baťově kanálu. Od 13 hodin se popluje několik okružních plaveb s cílem i startem v přístavišti na Moravním náměstí. Zájemci se svezou za symbolických deset korun. Kromě plaveb je připraven odpolední kulturní program se skupinou Vinařští romantici a místní cimbálovou muzikou.

Do Valašského Meziříčí do kuchyně našich prababiček

Muzeum ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku otevírá výstavu představující kuchyně z dvacátých až padesátých let 20. století, a to i s patřičným vybavením a doplňky. Vernisáž se koná ve čtvrtek 2. června v 17.00 hodin.

Výstava zachycuje kuchyně našich prababiček v období od konce první světové války až do padesátých, respektive počátku 60. let 20. století. Většina předmětů, které budou představeny, pochází z měšťanských domácností Valašského Meziříčí, Krásna a Rožnova pod Radhoštěm.

Žádná jiná obytná místnost v průběhu staletí přitom nezaznamenala tolik změn jako kuchyně. Výstava bude přístupná do 11. září, muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 09.00 do 17.00 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Do Brna na autonovinky i veterány

Od soboty 4. června můžete na brněnském výstavišti navštívit Autosalon 2011, který potrvá až do 9. června. Těšit se můžete na české premiéry nových vozů, elektromobily, někteří vystavovatelé předvedou v Brně dokonce kompletní modelové řady. Velké množství automobilů bude navíc připraveno pro testovací jízdy, a to je možnost, která se jen tak někde nenaskytne.

Divácky velmi atraktivní bude výstava Classic Show, kde se předvedou automobiloví veteráni a youngtimery. Zkrátka nepřijdou ani děti – čeká tu na ně zábavné dopravní hřiště, ani něžné pohlaví – pro ženy je připraven speciální program Žena v autě. Rodinné vstupné (dva dospělí a dvě děti) stojí 250 korun na den. Více najdete zde. (celý článek)

Gastronomický festival 

Od čtvrtka do pondělí se koná v Mikulově gastronomický Mikulov Gourmet Festival. Návštěvníci se seznámí s moravským jídlem i vínem z mikulovské vinařské podoblasti. Na své si přijdou vinaři i gurmáni. Podávaná menu budou poskládána a po celou dobu festivalu připravována vybranými kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Podrobné informace zde.

Moravskoslezský kraj

Ostrava láká Stodolní ulicí, za návštěvu toho ale stojí víc - třeba Hrabyně

Vojenská operace z dubna 1945, s cílem dobýt Moravskou Ostravu, byla jedním z největších válečných střetnutí II. světové války na našem území. V rámci 18. armády 4. ukrajinského frontu se jí účastnily i československé jednotky. Těžkým bojům tu postavili monstrózní a značně proklínaný památník. (celý článek)

Den otevřených dveří v Elektrárně Dětmarovice

V sobotu se otevře areál dětmarovické elektrárny v rámci Dne otevřených dveří spojený s oslavami Dne dětí. Letos bude součástí programu i sportovně-charitativní projekt s názvem Oranžové kolo Nadace ČEZ. Akce proběhne od 9.00 do 13.00 hodin.

Průvodci seznámí návštěvníky se zákulisím výroby elektřiny a tepla, součástí bude i prohlídka kotelny, strojovny, odsíření, zauhlování i řídicího pracoviště elektrárny, tzv. „velína“.

Pro děti bude připraven pestrý program v pohádkovém duchu: zábavná show s Hopsalínem, nafukovací hrad, překážková dráha či šlapací káry. K dispozici bude řada soutěžních stanovišť s připravenými cenami. Pro děti, které přijdou v pohádkovém kostýmu, je navíc připravena malá odměna.

Na akci odjíždí z Orlové spoj v 8.30 a v 10.00 hodin se zastávkami na trase Orlová-Samoobsluha, Orlová LŠU, Orlová-Věžáky, Orlová-Pošta, Orlová střed, Orlová, Nemocnice. Odjezdy z elektrárny stejnou trasou zpět budou v 11.30 a ve 13.00 hodin.

V Českém a polském Těšíně začal Mezinárodní týden čtení dětem

Různými akcemi pro nejmenší začal v Českém Těšíně a v polském Těšíně první Mezinárodní týden čtení dětem. Školáky přijely do hraničních měst rozveselit známé osobnosti, mezi kterými byli například spisovatel Michal Viewegh, herec Boleslav Polívka nebo zpěváci Jaromír Nohavica a Ewa Farna. (celý článek)

Praha

V letohrádku vystavují porcelán císařů i prezidentů

Po šest let trvající rekonstrukci se otevřely dveře do Letohrádku královny Anny. K vidění je unikátní výstava Porcelán na Pražském hradě, která ukazuje stolování Habsburků i českých prezidentů. Shromážděno je tu celkem 700 předmětů. (celý článek)

Zlatá ulička v Praze opět vypráví svůj příběh

Po více než roční rekonstrukci se ve středu lidem opět zpřístupnila oblíbená pitoreskní Zlatá ulička na Pražském hradě. Oprava uličky byla nejrozsáhlejší v její historii a kromě opravených domků zde návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje život v uličce v posledních pěti stoletích. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Žitava odkrývá české poklady

Poslední květnovou sobotu představí německá Žitava umělecká díla, která zde zanechali Češi od 13. do 17. století. Výstava Ve jménu koruny, soli a kalicha...

Výběr článků

Načítám