Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ralley Šumava, národní výstava psů a husitská hostina

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí slibuje poměrně slunečný víkend, ideální na jarní výlety do přírody i na hrady a zámky. Můžete se vydat na noční prohlídky zámku Plumlov nebo na Valdštejnské slavnosti do Starých Hradů. Adrenalin najdete v Klatovech, kde startuje Mogul Ralley Šumava. Pokud chcete víc relaxovat, vyzkoušejte husitskou hostinu v Housově mlýně v Písku.

Foto: Profimedia.cz

V pátek startuje závod Mogul Ralley Šumava v Klatovech. Cílovou rovinkou projedou závodníci po šesté hodině v sobotu.

Článek
Středočeský kraj

Do Mníšku za Andělem

Na zámku Mníšek pod Brdy se v sobotu konají prohlídky s Andělem. Děti s rodiči si projdou zámek v doprovodu s Andělem, v době od 16.00 do 18.00, jednotlivé skupiny budou vycházet po dvaceti minutách. V podvečerních hodinách se podíváte do tajemných zákoutí. Poslechnete si nejenom vyprávění o bývalých majitelích a jejich osudech, jako byl například pan Servác "Anděl", ale setkáte se i s živými obyvateli zámeckých komnat. Dopředu je nutné si rezervovat místo. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Odemykání Jizery na Malé Skále

V sobotu proběhne tradiční odemykání řeky Jizery na Malé Skále. Děti budou po celý den hrát soutěž v pohádkovém lese, rodiče si pochutnají na vepřových hodech a nadšení sportovci mohou v pravé poledne odstartovat 1. ročník závodů na kánoích. Odemykání bude zakončené večerní zábavou s bohatou vodáckou tombolou. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Výstava všeho, co souvisí se železnicí

V klášteře v Ostrově u Karlových Varů vystavují členové klubu železničních modelářů při MDDM Ostrov a Klubu 131.1 z Kraslic modely kolových a trakčních vozidel, budov, krajiny. Fotografie, plakáty a vše, co s železnicí souvisí si budou moci zájemci prohlédnout a v provozu bude i malá školní železnice. Otevřeno mají každý den kromě pondělí od 13 do 17 hodin. Výstava potrvá do 12. dubna. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Rozšířená expozice na zámku Duchcov

Státní zámek Duchcov připravil na novou sezónu rozšířenou stálou expozici obnoveného Valdštejnského muzea. Unikátní sbírku představuje Vojenská zbrojnice, Lovecký salonek, Kabinet porcelánu a fajánse, Kabinet kuriozit, Hudební salon a Historický salonek s výstavou "Zámek Duchcov v proměnách času".

Foto: Miroslav Šára, Právo

Duchcov

Návštěvníci si prohlédnou nově instalované slavnostní schodiště, kterému vévodí monumentální renesanční tapiserie. Kompletně restaurováno je předsálí Valdštejnského sálu, dvě komnaty v jihozápadní části zámku a čtyři komnaty v části severozápadní. Navíc se dozvíte více o cínových vojáčcích na výstavě Příběh cínového vojáčka aneb Jak se rodí vojáčci. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Rallye Šumava vyjede z Klatov

V pátek startuje dvoudenní Mogul Rallye Šumava v Klatovech. Soutěžící se rozjedou ze startu v 16.15 hodin. Jejich cesta vede přes Slavošice, Bukovou, Libkov, Janovice, Podzuklín, Malenice, Mačice a další. Předpokládaný konec je v sobotu po 18 hodině. Další podrobnosti najdete zde.

Přehlídka experimentujícího a studentského divadla

Studenti, mladí tvůrci, herci a divadelníci se opět po roce nechají inspirovat barokní budovou kláštera v Plasích stejně jako všichni hosté, kamarádi a diváci, kteří zavítají na postupovou přehlídku experimentujícího a studentského divadla do Plas od pátku do neděle. Přehlídky se účastní mladé divadelní soubory z Plzeňského a Karlovarského kraje bez druhového či žánrového omezení.

Volné chvíle mezi jednotlivými divadelními produkcemi je možné vyplnit prohlídkou kláštera, a to hned na několika prohlídkových trasách. Milovníci barokní architektury a uměleckého řemesla si jistě nenechají ujít návštěvu kostela Nanebevzetí Panny Marie a ti, kteří se zajímají o život řeholníků v době vrcholného baroka, si určitě musí odskočit na hlavní prohlídkovou trasu konventní budovou. (celý článek)

Projížďky a prohlídky mezi Švihovem a zámkem Červené Poříčí

O víkendu se mimořádně otevře zámek Červené Poříčí, který prochází rekonstrukcí. Přístupný bude mezi 10 až 16 hodinou. Součástí akce budou vyjížďky vozu s koněm z nádvoří zámku na blízký hrad Švihov. Během jízdy kostýmovaná průvodkyně podá zasvěcený výklad o pamětihodnostech v okolí. Mezi oběma objekty je domluvený systém slev. Návštěvníci, kteří si buď na Švihově, nebo na Červeném Poříčí zakoupí plné vstupné dostanou po předložení této vstupenky na sousedním objektu slevu vstupného.

Na zámku Červené Poříčí probíhá výstava obrazů a šperků plzeňské výtvarnice Lindy Winklerové. Bližší informace najdete zde.

Foto: Archiv, Právo

Vodní hrad Švihov

Jihočeský kraj

Čertovu nevěstu točil Troška na Židově strouze

Na Velikonoce bude mít premiéru pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Část interiérů se točila pod Bechyní, na známé lokalitě Židova strouha, která je jedním z nejromantičtějších míst kraje. Voda v kaňonu je nádherně čistá a žiletkovitě chladná. (celý článek)

Historická hostina

V sobotu se sejdou u jednoho stolu bratři a sestry k bohatě prostřeným stolům na Housově mlýně v centru Tábora. Krom bohatě prostřených stolů čeká návštěvníky tradiční husitská krčma, keltský salón, mučírna, hudební klub a výstavní síň. Více najdete zde.

Výlet na středověký vodní mlýn Hoslovice

V sobotu zahajují sezónu ve středověkém vodním mlýně Hoslovice u Strakonic. Bude se péct chleba a sázet původní odrůdy ovocných stromů v rámci akce Míšeňské jablíčko. Více informací hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Staré Hrady chystají slavnosti s účastí Albrechta z Valdštejna

Na hradu a zámku Staré Hrady se v sobotu 9. dubna od 10 do 18 hodin uskuteční Valdštejnské slavnosti za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny. Slavnosti se na Starých Hradech uskuteční již potřetí. Provázet je bude bohatý program pro děti i dospělé. Návštěvníci slavností uvidí mimo jiné souboje královských mušketýrů a vojenskou přehlídku. (celý článek)

Svátky jara přinesou velikonoční výzdobu

V Novém Městě nad Metují se ve čtvrtek koná tradiční prodejní výstava Svátky jara. Začíná v 9 hodin v Kině 70. Těšit se můžete na pletení košíků, pomlázek, medovinu, velikonoční perníčky a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Probouzení broučků ve Žďáru nad Sázavou

V pátek pomozte broučkům probudit se. Ve Žďáru nad Sázavou půjde lampiónový průvod městem a pro děti jsou připravené hry, soutěže a zpívání písniček. Program začíná ve 14 hodin na Náměstí Republiky. Slavnostní zahájení lampiónového průvodu začne v 19.30 hodin. Bližší informace najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava pro kutily a zahrádkáře

V Pardubicích od pátku do neděle probíhá výstava pro kutily a zahrádkáře Floratech. Zájemci si prohlédnou ucelenou nabídku potřeb pro domácí kutily a zahrádkáře, široký sortiment květin, stromků, sadby, zeleniny, zahradnického náčiní, zahradní techniky, hnojiv, zahradního nábytku, aranžování květin a souvisejících služeb. Bližší informace jsou zde.

Olomoucký kraj

Noční prohlídky zámku Plumlov

V pátek a v sobotu se zámek Plumlov otevře ve večerních hodinách, a to osvětlený jen svíčkami. První noční prohlídka začíná v 19 hodin a dále pokračují další vždy po půl hodinách, dokud je zájem. Dopředu je ale nutné si zarezervovat vstupenky na čísle 773 444 500. Na zámku se setkáte s šermíři, Zlatovláskou, Popelkou, nakouknete do pohádky Princ a Večernice a S čerty nejsou žerty. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Malenovický hrad má opravené předhradí

Jedna z nejvýznamnějších historických památek Zlínska – hrad Malenovice vstupuje do nové sezóny s výrazným vylepšením komfortu pro návštěvníky. Jeho brány se pro veřejnost otevřely minulý víkend. Hrad je otevřený každý víkend od 10 do 16 hodin, polední hodinovou pauzu mají ve 12 hodin. (celý článek)

Řádění pro dospělé a noční dobrodružství

Kdo si hraje, nezlobí praví staré přísloví. Zábavní park Galaxie ve Sportovním areálu Vršava ve Zlíně přivítá ve čtvrtek dospělé od 16 let, kteří si sem mohou přijít hrát v čase od 19:30 do 23 hodin. O den později přijde na řadu Noc v Galaxii, určená pro děti od šesti do dvanácti let. Malé dobrodruhy převezmou pracovníci parku v 18 hodin v prostorách recepce a poté se s nimi vydají po stopách mimozemšťanů, budou hledat poklad a také si hrát na různých atrakcích a soutěžit. Součástí programu budou i dvě večeře, teplá a ovocná. Akce se může zúčastnit jen 40 dětí, proto je nutné se přihlásit, co nejdříve. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hrad Špilberk nabízí návštěvníkům prohlídku stálých expozic

Hrad Špilberk nabízí nespočet zajímavých výstav. Dozvíte se zde něco z historie obléhání Brna Švédy a vězeňství na hradě. Návštěvníky zaujme také prohlídka podzemního vězení - kasematů. V každou celou hodinu zazní zvonkohra na velkém nádvoří. (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Hrad Špilberk

Výstava vín a soutěž o nejlepší Neuburg

V sobotu se v Újezdě u Brna koná tradiční 37. výstava vína s ochutnávkou. Program začíná od 13 hodin ve sportovní hale základní školy. Spolu s výstavou proběhne i V. ročník soutěže o nejlepší Neuburg. Připravena bude teplá i studená kuchyně a od 17 hodin zahraje cimbálová muzika. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Otvírání ostravských řek

V sobotu otevře ostravské řeky Spolek vodáků Campanula a KČT Moravská Ostrava. Slavnostní ceremoniál se bude konat na soutoku řeky Lučiny s Ostravicí, odtud se popluje do Zabelkova v Polsku 32 km. Kromě řádění na vodě je na programu vynášení Morény, vítání jara a otevření řek klíčem. Více najdete zde.

Národní výstava psů

O víkendu se na Výstavišti Černá louka v Ostravě koná Národní výstava psů (NVP) všech plemen. Zahájení výstavy začíná v 9 hodin, následovat budou soutěže, posuzování v kruzích a Junior handling.

V sobotu se při NVP Ostrava uskuteční Oblastní klubová výstava pudlů se zadáváním titulu Čekatel klubového šampiona a v neděli se přidá Klubová výstava maďarských pasteveckých plemen. Více najdete zde.

Praha

Pražský Geosvět nabízí minerály, trilobity i meteorit ze Švédska

Gigantický zkamenělý hlavonožec, unikátní výzdoba stěn z plátů nařezaných polodrahokamů, nejspíš největší pouštní růže na světě, mytická jeskynní perla a dalších osm tisícovek úžasných mineralogických a paleontologických exponátů od nás i z celého světa – to všechno je k vidění v Galerii minerálů a fosilií Geosvět v Praze. (celý článek)

Za řemeslem a českou kuchyní na Velikonoční trhy

Velikonoční trhy, které začnou v sobotu na pražském Staroměstském a Václavském náměstí, nabídnou ochutnávku nejlepších receptů z kulinářské soutěže Jak chutná Praha. Novinku letošních trhů představili pořadatelé. Kromě toho budou součástí trhů stejně jako v minulých letech ukázky tradičních řemesel, vystoupení folklorních souborů i dětská dílna. Břízu, která už nyní stojí na Staroměstském náměstí, ozdobí plyšová kuřátka. Trhy potrvají do 1. května.

Na Staroměstském náměstí bude pro návštěvníky připraveno 90 prodejních míst, na Václavském náměstí jich bude 60. Nabídnou velikonoční zboží, jako jsou pomlázky a kraslice.

Kromě stánků připravili pořadatelé doprovodný program na pódiu na Staroměstském náměstí, jehož součástí budou vystoupení folklorních a divadelních souborů, koncerty jazzových kapel i skupin, které hrají world music.

Stejně jako v minulých letech bude na Staroměstském náměstí dětská dílna, kde si děti mohou vyzkoušet například pletení pomlázek. Dílna nabídne program od pondělí do pátku vždy od 15.00 do 18.00, o víkendech od 12.00 do 18.00. Vedle ní bude umístěna mini zoo.

Prodejní stánky se suvenýry a velikonočním zbožím budou otevřeny ve všední dny od 9.00 do 19.00 hodin, o víkendech se provozní doba prodlouží do 20:00. Stánky s občerstvením nabídnou svůj sortiment denně až do půlnoci.

Do savan a pralesů vysoko nad Prahou

Rozlehlá, takřka nekonečná savana, ohlušující a neproniknutelný prales, jezero v plamenech, a to díky ptákům, kteří oheň mají ve svém názvu, ledová koupel se sněhobílými medvědy – to vše leží nejen v dálkách nesmírných. Občas je to takřka na dosah ruky. Například nad Prahou v Trojské kotlině. (celý článek)

Staroměstskou mosteckou věž střeží tajemný Věžník

Přesný okamžik položení základního kamene ke Staroměstské mostecké věži si nechal císař Karel IV. vypočítat svými dvorními astrology. Vzhledem k tomu, že stojí dodnes, spočítali učenci nejspíš všechno správně. (celý článek)

Návštěva zahrad Pražského hradu

První dubnový den otevřely brány pět měsíců uzavřené zahrady Pražského hradu. Nadechnout se do jara probuzené Prahy návštěvníci od pátku mohou i ve Valdštejnské zahradě v areálu Senátu. Vstup je zdarma a otevírací doba je letos prodloužena do 22 hodin. (celý článek)

Vyšehrad jako sklad munice i nádherná vyhlídka

Jako by hlavnímu městu jeden hrad nestačil, má hned dva. Na každém břehu jeden. Z jednoho přes oblouky mostů dohlédnete na druhý. Vydejte se hledat probouzející jaro na Vyšehrad, kde pomalu pučí stromy a navíc je odtud nádherný výhled na panorama Prahy. (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Tunelem pod Vyšehradem přijedete k železničnímu mostu na Výtoni.

Čtěte také:
Projeďte si pobřeží Norska na lodi Midnatsol vysoké jako dvě stodoly na sobě. V článku Norskou Atlantickou cestou tam a zpět se dozvíte vše potřebné o přípravách na cestu i o programu plavby. Vychází 8. 4. v příloze Víkend, která je součást pátečního deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Památky ve středních Čechách letos zdraží

První dubnový den se návštěvníkům otevřou hrady a zámky celé republiky. Letos si Národní památkový ústav (NPÚ) připravil několik novinek, ovšem ne každá...

Výběr článků

Načítám