Hlavní obsah

Lyžařský areál Špičák na Šumavě se mění před očima

Novinky, Lucie Poštolková

Dlouhé a široké sjezdovky s místy poměrně prudkými úseky si získají každého milovníka lyžování. Na své si tu přijdou začátečníci i ti zkušení. Největším lákadlem pro adrenalinové jezdce je bezesporu nejprudší sjezdovka Šance, jejíž nejstrmější část má sklon více než 40 stupňů. A pokud by se jim to zdálo málo, mohou se vydovádět ve snowparku, který se táhne pod Turistickou sjezdovkou číslo jedna. Různé skokánky, bedny i tyče se pravidelně upravují.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Rozšiřujeme sjezdovky, funguje tu lyžařská škola i hlídání malých dětí, vysvětluje Vladimír Kasík, majitel areálu Špičák.

Článek

Park několikrát za sezónu projde změnou, takže téměř každý víkend na odvážlivce čeká nějaká nová výzva. Ale ani ti, kteří si nejsou na lyžích úplně jistí, se nemají čeho bát. Na své si tu přijdou lyžaři i snowboardisté od začátečníků přes středně pokročilé až po zkušené borce ve skocích a podobných adrenalinových jízdách.

Nejlepší je to U Zalomeného

Nejprve jsme se rozjezdili na pozvolné, ale pekelně dlouhé (1,8 km) sjezdovce číslo jedna. Nejvíce jsme ocenili sjezdovku třetí, Slalomovou, s příjemným spádem a bez delších přejezdů lesem. Ale majitel areálu pan Kasík doporučuje sjezdovku U Zalomeného, která je zajímavě členitá.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Areál se chlubí také řadou novinek, od čtyřsedačkové lanovky, která má sedačky z příjemného materiálu, jenž nestudí ani v mrazech, až po sněžná děla a sněhové rolby.

„Během posledních osmi let jsme dovedli zasněžovací systém do stavu, kdy jsme schopni zasněžit 80 procent areálu. Jednu sjezdovku zasněžíme během tří až pěti dní, podle toho, jaké jsou podmínky,“ vysvětlil Vladimír Kasík, majitel lyžařského areálu Špičák. „Navíc rozšiřujeme sjezdovky, funguje tu lyžařská škola i hlídání malých dětí,“ dodal Kasík.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Čtyřsedačková lanovka má sedadla z příjemného materiálu, který ani v největších mrazech nestudí.

Bezpečnost na svahu

V areálu dbají na bezpečnost nejen tím, že u pokladen visí lyžařské desatero FIS, ale podél sjezdovek je i řada stromů obalených matracemi a některá místa jsou ohraničena sítěmi. Podle Vladimíra Kasíka je i tak nutné, aby se každý choval odpovědně: „I když bude na každém stromě matrace a mezi nimi sítě, tak pokud lyžař nebo snowboardista nepojede tak, aby mohl vždycky zatočit, zastavit, aby měl jízdu pod kontrolou, plnil celé desatero FIS, pak jsou všechna opatření zbytečná. Člověk má být hlavně odpovědný sám za sebe.“

Obecně na českých svazích platí, že pokud by někdo závažným způsobem přestoupil desatero FIS, tak mu vlekaři mohou odebrat jízdenku a vyloučit ho z přepravy.

„Nemůžeme nikomu dát dýchnout, zadržet ho a podobně. Ale máme možnost zavolat policii. S policií spolupracujeme. Místní oddělení provádí namátkové kontroly na lyžařských tratích. Ne nějakou represi, ale upozorňuje na špatné chování, pohybuje se po sjezdovkách, za což jsme vděčni,“ tvrdí Vladimír Kasík.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podle ředitele areálu je problémem obecně chování lidí, někteří jsou agresivní a málo ohleduplní. „Z mého pohledu se překvapivě nejedná o mladé lidi, ale zejména o osoby středního věku,“ shrnuje současný stav na českých svazích Vladimír Kasík.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Čokoládová kavárna v Železné Rudě

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Přímo pod lyžařským areálem staví vlak ve stanici Špičák-Železná Ruda. Nádraží je vzdálené od první lanovky přibližně 200 metrů. Cesta z Prahy trvá tři hodiny a tři čtvrtě. Z Prahy sem jezdí přímý rychlík přes Plzeň a Klatovy. Pokud se vydáte autem, zabere vám cesta z Prahy dvě hodiny, z Plzně pak hodinu. Z Prahy pojedete směrem na Plzeň po dálnici D5, odtud po silnici číslo 191 a 190 na Klatovy, Nýrsko a Železnou Rudu.

Jak ušetřit

Rodiny s dětmi ocení rodinné skipasy, kdy platí jen rodiče a děti do 15 let lyžují zdarma. Pokud se vydáte na Špičák vlakem, můžete využít 10% slevu na jednodenní jízdenku.

Parkování 

Přímo pod areálem je parkoviště s kapacitou 130 míst, polovinu z parkovného dostanou návštěvníci vrácenu u pokladny sedačkové lanovky. Parkování zdarma nabízejí Kaskády nebo hotely Karl a Sirotek. Z parkovišť pak sváží pravidelně lyžaře skibus.

Volný čas

Vyzkoušet zde můžete bowling, diskotéky i největší autodráhu u nás. Muzeum Šumavy Železná Ruda nabízí expozici skla a hamernictví, měšťanský interiér, historii rodu Abelů. Zámeček v Železné Rudě se chlubí stálou expozicí historických motocyklů a expozicí o vývoji lyžování na Železnorudsku od 19. století.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Kam Češi jezdí nejvíce lyžovat

Češi podniknou ročně přibližně 1,5 mil. zimních dovolených, z toho je necelý milión zimních dovolených v tuzemsku a zbytek v zahraničí. Letos se očekává mírný,...

Výběr článků

Načítám