Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Mladoboleslavský hrad – brána (nejen) do dějin města

Novinky, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historickému centru Mladé Boleslavi vévodí Staroměstské náměstí. Jeho úzká protáhlá plocha se směrem k jihozápadu zužuje – končí ostrohem, který obkružuje Pražská ulice. Vysoko nad ní má své místo hrad. Místo přitažlivé již při pohledu z dálky. Zblízka se mimo jiné jedná o bránu, jíž lze vstoupit do historie (nejen) města.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Mladoboleslavský hrad

Článek

Nejprve na místě hradu vzniklo hradiště – stalo se tak ve druhé polovině 10. století. Hradiště se tehdy rozkládalo na ploše celého dnešního Starého Města. Ve 14. století se už jednalo o hrad a o dvě staletí později přeměna pokračovala – výsledkem byl renesanční zámek.

Jenže pak přišla třicetiletá válka a po ní objekt značně zpustl. Ve druhé polovině 18. století dostal zcela nové využití – došlo k další proměně a zámek byl přebudován na kasárna. Armádě sloužil necelá dvě staletí, až do roku 1953. Poté se stal na dvě desetiletí skladem textilu a teprve v roce 1972 mu svitla naděje na důstojnější roli – stal se sídlem Muzea Mladoboleslavska.

Na počátku byl Templ

Muzeum zde sídlí dodnes - jeho interní dějiny jsou ale pochopitelně starší. Na počátku bylo založení Krajského muzejního spolku v roce 1885. O dva roky později pak byla jeho první expozice zpřístupněna v gotickém paláci Templu. Palác má své místo vcelku nedaleko zámku, během procházky Mladou Boleslaví jej spatříme – ale nepředbíhejme.

V hlavní roli je nyní hrad, respektive muzejní expozice. Naše kroky nejprve míří do druhého poschodí, jež hostí stálou expozici Venkov v proměnách času. Dějiny regionu zde ožívají prostřednictvím lidových krojů, venkovských interiérů, spousty předmětů spojených se zemědělskou výrobou, průmyslem, dopravou, ale i společenským životem či slavnostmi.

Není to žádná přehlídka dávno mrtvých předmětů či fotografií, ale opravdu brána do věků, které dokáží promlouvat. Taková je třeba místnost v podobě venkovské hospody. Jako by člověk vstoupil přesně v tom okamžiku, kdy obsluhující personál právě odběhl vyřídit objednávku a ostatní hosté jsou jen mírně mimo vaše zorné pole. Případně jimi mohou být v rohu visící dřevěné loutky. Zdá se, že večer bude divadlo. Tak se posaďme...

Mladá Boleslav AVideo: Miroslav Šára, Novinky

Sestoupili jsme o poschodí níž a vstoupili do expozice nazvané Paměť města. Ocitli jsme se tak v Mladé Boleslavi v období od 18. do počátku 20. století.

Před návštěvníky znovu ožívají události, které kdysi byly horkými aktualitami. Třeba ničivý požár v roce 1761 – z obrazu je přímo cítit, jak plameny sálají. Ale jsou tu přítomny i děje méně deprimující. Například bruslaři a zaměstnanci pivovaru na fotografiích, pomůcky a výsledky práce různých řemeslníků (švec, krejčí a další), zemědělské nástroje, školní lavice... V dalším sále jsou k vidění vojenské zbraně z 18. a 19. století. Nechybí ani replika děla.

Vystavených exponátů je tu pochopitelně mnohem víc – není v možnostech tohoto článku je všechny jmenovat. Zato je v jeho možnostech zmínit se, že způsob prezentace svědků dávných časů je vysloveně živý. Což již bylo řečeno, ale proč to nezopakovat.

Dodejme, že Muzeum Mladoboleslavska s výjimkou pondělků má otevřeno celoročně, v tomto ročním období (a to až do konce dubna) od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Mladá Boleslav BVideo: Miroslav Šára, Novinky

Z Mladé Boleslavi dávné vykročíme v závěru této cesty s kamerou do Mladé Boleslavi současné. Absolvujeme malý okruh v historickém centru města.

Úvod vycházky, jejímž startovním místem byl hrad, směřuje k nedalekému Templu. Pozdně gotický městský palác je k nalezení v Krajířově ulici – postaven byl koncem 15. století. V současnosti je využíván zejména pro výstavní účely.

Brzy se ocitáme na Staroměstském náměstí. Do oka tu zejména padnou dvě radnice. V novorománském stylu v letech 1865-1868 postavená nová radnice na své „objevení“ ještě pár našich kroků počká, protože dominantní je zde jednoznačně stará radnice.

Vybudována byla v polovině 16. století. V roce 1710 dostala barokní podobu a ve druhé polovině 19. století ji čekala ještě jedna přestavba. Její průčelí zdobí sgrafita s postavami světců – jedná se o výjevy ze Starého i Nového zákona. Pohled zejména přitahuje dvojice radničních věží. Ta vyšší mj. slouží i jako rozhledna.

Přitažlivé jsou v této části Mladé Boleslavi rovněž pohledy na arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie a sloup Panny Marie přímo v centru Staroměstského náměstí.

Náměstí v loňském roce prošlo řadou úprav a rekonstrukcí. Ve své nové podobě bylo otevřeno loni v říjnu – mj. je obohatila kaskáda představující tok řeky Jizery a řada plastik v jejím sousedství.

Mladá Boleslav CVideo: Miroslav Šára, Novinky

PŘÍŠTĚ se vypravíme do Nymburka. Pohledy přes Labe na středověké hradby a siluetu chrámu sv. Jiljí jsou skutečně mimořádné. Ve městě jsou ovšem i další památky a také Vlastivědné muzeum, na jehož tři expozice se podíváme zblízka.

Reklama

Výběr článků

Načítám