Hlavní obsah

Hrad v Červeném Újezdě má jen sedm let

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před deseti lety byly na jeho místě jen vzorně vyrovnané trámy, cihly a kamení. Pak se ale starosta ve středočeském Červeném Újezdě začal ptát, zda tam nevzniká nová skládka. Majitel pozemku vše řešil radikálně – postavil novogotický hrad.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Novogotický hrad v Červeném Újezdě byl postaven před sedmi lety.

Článek

„To byl jen jeden podnět. Další byl slib, který jsem kdysi dal své ženě, že jí postavím hrad, a také množství historických předmětů, které se mi hromadily doma ve stodole,“ říká majitel hradu Pavel Orna, který začínal jako redaktor a vydavatel a první vydělané peníze investoval do nákupu nemovitostí. Některé opravil, jiné musel zbourat, a tak přišel k materiálu.

„Hrad jsme projektovali rok a půl a stejně dlouho jsme ho stavěli. Hotovo bylo v roce 2003,“ dodává Orna s tím, že nejdřív musel přesvědčit stavební úřad, že jeho nápad není jen legrace. A protože si chtěl hrát, vznikl novogotický hrad, který je jakýmsi putováním po historii; jedna věž je gotická, nechybí tu ale ani renesanční palác nebo barokní křídlo.

Stavba slouží jako muzeum. Jedinečné sbírky si mohou zájemci prohlédnout na okruhu dlouhém jeden a čtvrt kilometru. Šest tisíc exponátů ukazuje život před sto a více lety na našem území.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Majitel hradu Pavel Orna před replikou deskových obrazů z karlštejnské kaple.

Řemesla se tu střídají s jednotlivými enklávami, jako jsou Chodsko či jižní Morava. Mezi unikáty patří např. 120 let starý stroj na zmrzlinu, stoletý vaflovač, nejrůznější pečicí formy. Třeba ta s názvem Benešník skrývá mnohá tajemství; ví se jen to, že se v ní už před čtyřmi stoletími peklo pečivo, ale jaké a jestli bylo třeba sladké či slané, se můžeme dnes jen dohadovat.

Mužská část návštěvníků určitě ocení zbraně. Replika kanónu se třiceti hlavněmi byla vytvořena podle rytiny Leonarda da Vinci. Míří na zeď plnou „středověkých“ graffiti.

Vytvořili je jako absolventskou práci studenti výtvarné školy. Jedna postava tak vypadá jako Argonaut, jiná má obličej Micka Jaggera, v levém horním rohu padá letadlo. Stará technika se spojuje s moderním světem.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Interiér hradu v červeném Újezdě

Největší pýchu, i když tvrdí, že to má v Červeném Újezdě všechno rád, ale projevuje Pavel Orna při předvádění bydlení zámeckého pána, kde je kaple, ložnice, sál, kuchyň a pod střechou knihovna s replikou deskových obrazů z karlštejnské kaple od mistra Theodorika: „Je dvě stě padesát let stará, má o něco menší rozměry než originál a při rekonstrukci jsme dosáhli 97procentní věrnosti.“

K prohlídce patří i občerstvení

Kdo se po prohlídce chce osvěžit, zajde do hradní restaurace. I tam ale musí počítat s čistě českou produkcí; servírují se škvarky se sádlem, nadívaná holoubata, slivovice, škubánky. Na colu, hranolky nebo hamburger se musí jinam.

Platí to i pro případné svatebčany, které tady nejenom oddají, ale uloží i do stylových apartmánů. Vybrat si mohou mezi klasicistním, barokním nebo gotickým. A ráno stačí otevřít okno a pohlédnout do zahrad. Hrad je vybudován na bažinách a pohyblivých píscích, proto tady bylo jednoduché udělat vodní příkop. V rybníčcích spokojeně plavou ryby.

Na volných pozemcích mezi květenou a dřevinami – je tu mimo jiné 170 druhů rododendronů, žluté kosatce, hořce, král drobného ovoce černý jeřáb aj. – vznikl skanzen.

Jak se tam dostat

Červený Újezd leží asi 15 km od Prahy směrem na Karlovy Vary poblíž Unhoště. Cesta ke hradu, který je otevřen po celý rok, je dobře značená. Návštěvníci mohou zaparkovat přímo u něj. Autobus městské hromadné dopravy č. 307 jede z konečné stanice metra B Zličín. Muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hod. Dospělí zaplatí 140 a děti 70 korun. Druhý návštěvnický okruh vede skanzenem a přilehlými zahradami. Dospělí platí 80, děti 40 Kč.

Mezi lidovými stavbami najdeme i sušárnu chmele, holubník, větrný mlýn či krmítko zvěře se šindelovou střechou. O celý zámek a jeho okolí se stará šestnáct zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám