Hlavní obsah

Vydejte se za českými strašidly do Plzně, Pelhřimova nebo do Prahy

Právo, Elen Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tajuplných výpravách za strašidly objevíte tajemné bytosti, které se prý proháněly našimi kraji v dávných dobách. V současnosti jejich postavy znovu ožívají v některých muzeích a strašidelných expozicích v České republice.

Článek

Kousek od Karlova mostu v Praze, ve sklepních prostorách domu v Mostecké ulici č. 18, jehož historie sahá až do 14. století, objevíte celé město strašidel. Tváří v tvář se tu v téměř skutečných potemnělých uličkách a zákoutích staropražského města, v Muzeu pražských pověstí a strašidel, můžete setkat s bytostmi, které se prý kdysi Prahou proháněly.

Ke zdejším bezhlavým rytířům, skřítkům a duchům se totiž vždy váže nějaká tajuplná pověst a zdejší muzeum ji má pečlivě zdokumentovanou.

Byl by hřích nezůstat v jednom z nejkrásnějších měst Evropy déle – právem je pražská městská památková rezervace na seznamu UNESCO. Jenom probádání historického centra zabere několik dní.

Svou hlavu při toulkách naším hlavním městem můžete složit třeba v Old Town Square Apartments na Staroměstském náměstí. V překrásné secesní budově pocházející z roku 1915 očekávejte opravdu stylové ubytování. Můžete zde obdivovat původní štukové stropy, vyřezávané vstupní dveře a původní secesní dlažby.

Tajuplný zámek DraXmoor

Strašidelný zámek DraXmoor se tajemně tyčí nad ponurým jezerem v obci Dolní Rožínka. Kořeny této historické budovy s temnými sklepeními sahají až do 14. století. Bát se budete opravdu již od samého počátku při 3D filmu, který vás téměř naživo zavede do světa strašidel, rytířů a čarodějnic.

DraXmoor nabízí první 3D kino na Vysočině. Divákům jsou při jeho sledování zapůjčeny 3D polarizační brýle, jejichž pomocí vnímají film plasticky a vzniká tak iluze trojrozměrné produkce.

Objevíte tu nejenom středověké pohádkové tržiště či stylovou krčmu s kouzelnou obsluhou a čarodějnými lektvary. Uvnitř čeká šestimetrový drak, hřbitov s otvírajícími se hroby, pramen živé vody, chaloupka na kuřích nožkách a spousta strašidel. Ve strašidelně – fantastické expozici – jsou na vás přichystáni pohybliví, osvětlení a mluvící obři, čarodějnice a jiná hrůzyplná stvoření.

V Dolní Rožínce vám útulné ubytování poskytne zdejší Sedlácká chalupa, která kdysi bývala zájezdní krčmou. Pochutnáte si v ní na slováckých a staročeských specialitách, nejlepších slováckých vínech a obsluhovat vás tu budou v krojích.

Pouhé čtyři kilometry odtud čeká westernové městečko ve Zvoli nad Pernštejnem – tady se zcela jistě postarají o bohatý program.

Kde můžete potkat ohnivého psa

Krásně bát se budete také v Muzeu strašidel v Plzni, které naleznete v samotném centru města na západní straně náměstí Republiky. Příjemně mrazivá je už ta skutečnost, že expozice strašidel je umístěna ve sklepení dnes již zbořeného domu, který už od 16. století sloužil jako hostinec. Na jeho místě dnes stojí hotel Central.

Tajemné katakomby jsou stejně jako celé historické jádro Plzně doslova protkány pověstmi, pohádkami, tajemnými bytostmi a strašidly.

V plzeňském Muzeu strašidel vás roztomile vyděsí bájný kníže Radouš, vodníci, čarodějnice, Saracénský čert, ohnivý pes a jiná nestoudná havěť, která k Plzni a okolí již po staletí neodmyslitelně patří. Ve speciálním Čarokrámku pak můžete dětem pořídit jejich vlastní strašidýlko domů, nebo si koupit strašidelnou kuchařku.

Když už čtvrté největší české město navštívíte, neopomeňte zajít také do proslulého Pivovarského muzea a prohlédnout si katedrálu sv. Bartoloměje a další plzeňské památky.

Pohodlné a příjemné ubytování naleznete ve stylovém penziónu U Salzmannů. V přízemí budovy se nachází restaurace U Salzmannů, která je vůbec nejstarší pivnicí v Plzni. Čepují zde nepasterizované pivo z tanků a restaurace je vyhlášená také vynikájící českou kuchyní.

Neméně stylové ubytování v centru Plzně skýtá také Panství Lautensack – Pivovar Groll. Útroby slavného Lautensackého domu skrývají nejen komfortní apartmány, ale i restauraci, pivnici, pivní bar a cukrárnu.

V Pelhřimově učí strašidlologii

Hlubší vzdělání v oboru strašidlologie můžete získat v Muzeu strašidel v Pelhřimově. Ve středověkém sklepení purkrabského domu č. 17 na Masarykově náměstí se seznámíte s nadpřirozenými bytostmi, které se ve městě a jeho okolí skutečně vyskytují či se podle pověstí vyskytovaly.

Vše je podle autorů expozice doloženo vyprávěním očitých svědků, ale i zapsáno ve vlastivědných sbornících. Kamenným podzemím budete procházet za doprovodu hrůzostrašných zvuků a na paty vám bude šlapat zlověstná mlha.

Hrdlo se vám sevře už při vyslovení jmen jednotlivých pelhřimovských temných bytostí: čarodějnice, běsové, bludičky, čerti, hejkal, kostlivec, plivník či polednice.

U všech strašidel navíc naleznete podrobný popis s charakteristikou jejich chování. Můžete si vyzkoušet i speciální hru, která prověří vaše znalosti ze zmíněného oboru strašidlologie.

Pelhřimov mimo jiné proslul jako město rekordů. Stojí tu Muzeum rekordů a kuriozit, které je jednou z mála institucí svého druhu v rámci celé Evropy. Vaší pozornosti nesmí ujít ani historické centrum královského města v srdci Vysočiny s celou řadou pozoruhodných památek.

Ubytování, relaxaci a odpočinek vám v Pelhřimově poskytne třeba Squash centrum Výsluní. K dispozici tu je i restaurace, fitness, sauna, squahsové hřiště, relaxační masáže či unikátní regenerační bylinná parní truhlice. Tak si to užijte!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám