Hlavní obsah

Zpátky do minulosti? Jak si užít dovolenou v Bulharsku

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Moderní letoviska, nádherné pláže, památky a pohostinní lidé. Dovolená v Bulharsku je dovolená v zemi, kterou znáte z minulosti. Ne všechno je tady ale jako dřív. Tentokrát vám poradíme, jak si co nejlépe užít dovolenou v Bulharsku.

Foto: Shutterstock

Pláž Grand Varna

Článek

Bulharská letoviska jsou každoročním cílem desítek tisíc turistů z Česka. Pobyt v této sedmimilionové zemi sice pořád má nálepku „levnější dovolené,“ levnější ale teď již rozhodně neznamená méně kvalitní.

Zatímco dříve sem Češi jezdili autobusem nebo létali do penzionů či hotelů nižší úrovně, dnes kupují především místa v nových či velmi dobře zrekonstruovaných hotelech vyšší kategorie. Tradiční ubytování v penzionech i soukromých apartmánech ale zůstává nedílnou součástí nabídky – a má stále své příznivce, především z řad těch, kdo touží po větším kontaktu s životem místních obyvatel.

Foto: Shutterstock

Varna

Něco k proclení?

Když míříte do Bulharska, na hranicích musíte myslet jen na dvě věci. Za prvé na to, zda máte platný cestovní doklad, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Za druhé na to, co přesně vezete. Za dovoz a vývoz věcí osobní potřeby se nic neplatí. Ale drahou elektroniku nebo šperky musíte celníkům nahlásit.

Pokud byste si z dovolené chtěli vézt alkohol, bez proclení to je možné do 10 litrů destilátu nebo třeba 90 litrů vína. U kávy je hranice 500 gramů. Zlato či platinu můžete dovézt domů do 37 gramů.

O hodinu napřed

Po přistání si také nezapomeňte posunout hodinky, v Bulharsku je o hodinu více než u nás.

A pokud máte obavu z toho, jak se u Černého moře bez znalosti bulharštiny domluvíte, doporučujeme oprášit především nejužitečnější fráze z ruštiny. Stačit vám ale budou i základní slovíčka v angličtině či němčině a nejednou se vám jistě i stane, že vám místní porozumí česky. Ale pozor na jeden ošidný rozdíl: Bulhaři vyjadřují souhlas či nesouhlas přesně opačně než my. Takže kývnutí hlavou je nesouhlas, zatímco zavrtění ze strany na stranu znamená ano!

Slunění na píscích

A kam Češi míří nejčastěji? Především do oblastí, jejichž názvy jste už určitě někdy slyšeli: Slunečné pobřeží a Zlaté písky. České cestovní kanceláře sem v létě vypravují několik charterových letů denně.

Slunečné pobřeží s centrem v Burgasu má 7 km dlouhou písčitou pláž. Postup do moře je tu velmi pozvolný, takže i malé děti se tu mohou koupat bez obav. Kromě řady kvalitních hotelů je tu i vodní park s nejrychlejší skluzavkou v Bulharsku nebo populární dětský vláček. Centrem Zlatých písků je Varna; i zde najdete krásné písčité pláže, živá turistická centra či moderní akvapark. Vstup do moře je trošku méně pozvolný než na Slunečném pobřeží, takže kdo rád plave, má to ke své zálibě o něco blíž.

Foto: Shutterstock

Pláž Ambassador

Pokud dáváte přednost menším střediskům, můžete si z nabídky cestovních kanceláří vybrat třeba Primorsko nebo Albenu. Ať už zvolíte jakékoli letovisko, za vstup na pláže platit nebudete, pouze za slunečníky a lehátka.

Láska procházející žaludkem

Bulharská kuchyně je proslulá, stejně jako pohostinnost místních. Rozhodně vám doporučujeme ochutnat musaku, kebab nebo bjurek – jídla, která přinesli do Bulharska Řekové a Turci. Určitě ale nevynechejte také studenou polévku tarator, která se dělá z bílého jogurtu, česneku, okurky, kopru a nasekaných vlašských ořechů. Oblíbený šopský salát pochází právě z Bulharska – a z čerstvé dozrálé zeleniny chutná ještě mnohem lépe než u nás.

Jako aperitiv volí Bulhaři rakiji – pálenku ze švestek, hroznů nebo meruněk. Oblíbený je také likér Mastika, který se dělá z anýzu. Ochutnejte s nimi a samozřejmě nevynechejte místní skvělá vína.

Foto: Shutterstock

Pláž Festa via Pontica

Počasí

V jižních přímořských oblastech je celoroční průměrná teplota kolem 24 stupňů. V létě přesahuje třicítku, takže se tu můžete spolehnout na to, že vás zde slunce bude příjemně opalovat, ale ne spalovat. A pokud byste toužili po zchlazení, moře vám nabídne teplotu mezi 25 až 28 stupni.

Ceny

Už jsme naznačili, že Bulharsko je levnější destinací. Ceny tu nejsou o třetinu až polovinu vyšší jako například v Řecku nebo Španělsku, ale zhruba o deset procent nižší. Pokud tedy rádi přepočítáváte, na kolik vás co v zahraničí přijde, v Bulharsku budete častěji spokojeně kývat, než hořekovat nad drahotou.

Bezpečnost

Bulharsko je také bezpečnou zemí. Míra kriminality je zde zhruba stejná jako u nás. To samozřejmě neznamená, že nemáte být přiměřeně obezřetní a například peníze nesměňovat na ulici, ale v důvěryhodných směnárnách – a přesvědčit se, kde mají výhodnější kurs.  Nehrozí vám tu ani žádná mimořádná zdravotní rizika. Voda z vodovodní sítě je nezávadná, přesto raději pijte vodu balenou. Koupíte ji za pár korun v každém obchodě s potravinami a supermarketu.

Foto: Shutterstock

Pláž Sol Nessebar Bay

Doprava

Veřejná doprava je v Bulharsku kvalitní a do většiny míst se z letovisek můžete dostat autobusem. Pokud se rozhodnete půjčit si automobil, doporučujeme vám seznámit se s dopravními předpisy a respektovat je. Pokuty za přestupky bývají vysoké. V obci můžete jen nejvýše 50 km/h, mimo obec 70 – 90 km/h a na dálnici 100 – 120 km/ (nižší hranice platí pro řidiče, kteří řídí méně než dva roky).

Základní slovíčka
Dobrý den – Dóbar den
Dobré jitro – Dobró útro
Dobrý večer - Dóbar véčer
Dobrou noc - Léka nóšt
Prosím – Mólja
Děkuji - Blagodarjá
Kolik – Kolko
Účet prosím – Smetkata molja

Reklama

Výběr článků

Načítám