Hlavní obsah

Skvělé „plzeňské“ se vaří v Ekvádoru. Už sto let

Novinky, Martin Zeman, Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte navštívit jedinečné ostrovy Galapágy, možná k nim budete vyrážet právě z ekvádorského města Guayaquil. Dopřejte si tady krátkou zastávku, během níž si užijete krásné pláže, krotké leguány v parcích – a doušek úžasného „plzeňského“ z místního pivovaru.

Foto: shutterstock.com

Na "plzeňském" si Ekvádorci pochutnávají díky Čechovi Františku Bolkovi.

Článek

Guayaquil (celým názvem Santiago de Guayaquil) se nachází v deltě řeky Guayas nedaleko Tichého oceánu, je největším přístavem a zároveň největším městem celého Ekvádoru. Své sídlo tady má většina z velkých mezinárodních firem působících v Ekvádoru, a tak Guayaquil láká k životu čím dál více místních obyvatel. Věří, že jim poskytne pracovní příležitosti, kterých v této jihoamerické zemi bývá poskrovnu. Ne náhodou se mu přezdívá ekonomický motor Ekvádoru.

Foto: shutterstock.com

Za návštěvu stojí centrum Guayaquilu, především několik kilometrů dlouhá promenáda Malecón 2000 podél řeky Guayas. Byla vyhlášena jako nejlepší urbanistický projekt celé Jižní Ameriky posledních let. Prolínají se zde parky s fontánami, kde si můžete odpočinout ve stínu, skryti před silným rovníkovým sluncem. K zastavení lákají také spousty restaurací, kavárniček či stánků s výtečnou místní zmrzlinou. Jen se nelekněte, pokud na vás z koruny stromů bude vykukovat leguán, který je oblíbeným mazlíčkem v městských parcích. Přímo v centru jich žije spousta, na lidi už si zvykli, nechají se pohladit i krmit kousky ovoce.

Foto: shutterstock.com

Zážitkem je pro turisty i projížďka na replice pirátské lodi Kapitán Morgan, která odkazuje na bouřlivé období 16. a 17. století. Tehdy především angličtí, francouzští či holandští piráti při svých útocích nejednou podpálili celé město. I to je důkazem toho, jak významným strategickým přístavem Guayaquil býval během španělské nadvlády.

Foto: Martin Zeman

Na severní konec promenády Malecón navazuje historická čtvrť Las Penas a její pestrobarevné domečky rozeseté po jednom z nemnoha kopců Guayaquilu.

Foto: shutterstock.com

Kdo zvládne výstup až na vrchol ke kostelíku Sv. Anny, tomu bude odměnou nádherný výhled na město. A kdo zatouží po oáze klidu, může navštívit Parque Histórico, kde jsou k vidění zástupci místní flóry a fauny, a především zrenovované překrásné koloniální domy s výstavou dobové výbavy či tradičních řemesel a zemědělských produktů.

Foto: shutterstock.com

Guayaquil leží v pobřežní oblasti zvané Costa, takže nejvíce si zde pochutnáte na mořských plodech. Tím nejtypičtějším jídlem jsou ceviche de camarones, krevety s rajčatovou omáčkou a limetkou, které se podávají s rýží a patagones neboli osmahnutým banánem.

Foto: shutterstock.com

Dalším gurmánským zážitkem je encebollado, hustá polévka s čerstvou rybou, limetkou a jukou. Pokud mořským plodům neholdujete, jistě nepohrdnete churrascem, grilovaným hovězím masem s pikantní omáčkou a vejcem, či velmi populárním pokrmem s kuřecím masem seco de pollo.

Foto: shutterstock.com

Zapít ho můžete lokálním pivem Pilsener. Název není zcela náhodný. V místním pivovaru začal výrobu piva český sládek František Bolek, jenž přijel do Guayaquilu v roce 1911, a jako první zde začal vařit pivo plzeňského typu. Ekvádorci si ho velice rychle oblíbili a dnes je pivo Pilsener nejoblíbenějším v celé zemi.

Pokud vyrazíte do víru nočního velkoměsta, je povinností navštívit taneční klub. Ekvádorci tanec přímo milují. Je pro ně stejně přirozenou součástí každodenního života jako pro nás chůze či jízda na kole. Přitom nenavštěvují žádné taneční kurzy, stačí se zaposlouchat do divokých rytmů salsy, merenge či regetonu a nechat se unášet vášnivými pohyby tanečníků a tanečnic.

Foto: Martin Zeman

Inzertní sdělení:

Pojeďte s cestovní kanceláří Delfín travel na Sicílii. V sezóně podzim 2017 také do skvělého nového hotelu!

Klidné pláže v dosahu velkolepých historických památek chráněných UNESCO, průzračně čisté moře a čas, který plyne svým vlastním tempem. To je Sicílie. Mýty opředená a plná strhujících přírodních krás i významného kulturního bohatství nejen z řecké a římské éry. Místo, které se stalo velkou hádankou historie.

Náš Hotel Torre Artale**** se nachází v obci Trabia, v nádherné provincii Palermo. Hotel byl vybudovaný na místě staré šlechtické usedlosti z roku 1700. Toto historické panství spočívá naprosto nerušeně nedaleko pobřeží a je obklopeno působivou zelení středomořského porostu, tak typického pro Sicílii. (klikněte ZDE pro více informací...)

Neváhejte! Kapacita hotelu je omezená.

Související témata:

Výběr článků

Načítám