Hlavní obsah

Léto na severu: Zdravé přímořské klima a nedotčená příroda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nejste zrovna vyznavači smažení ve čtyřicetistupňových vedrech a přes léto dáváte přednost pro zdraví přívětivějším klimatickým podmínkám, vyrazte letos na pohodovou dovolenou na čerstvém vzduchu k Severnímu moři. Východofríské ostrovy, náležející k Německu, jsou pro to jako stvořené.

Foto: www.ostfriesland.de

Co takhle zkusit dovolenou u Severního moře?

Článek

Národní park Dolnosaské mělčinové moře

Mezi Nizozemskem a ústím německé řeky Vezery do Severního moře se rozkládá jeden ze šestnácti německých národních parků: Dolnosaské mělčinové moře. Směrem k volnému moři jeho plochu vymezuje pás sedmi ostrovů: Norderney, Langeoog, Borkum, Juist, Wangerooge, Spiekeroog a Baltrum. Od německé pevniny jsou vzdáleny asi tak 90 kilometrů.

Foto: Tourismus Marketing Niedersachsen GmbH/Dirk Engelhardt

Podvečerní romantika na ostrově Juist

Každý ostrov má svoje kouzlo

Ačkoli patří do jednoho národního parku, každý z ostrovů má své osobité kouzlo. Například Juist je na nejlepší cestě k tomu stát se první klimaticky neutrální destinací světa. Co to znamená? Tak za prvé je to ostrov bez aut. Jak obyvatelé, tak i návštěvníci tohoto severoněmeckého ostrova jsou zde odkázáni na koňské povozy, bicykly, kárky a podobná bezmotorová přibližovala.

Foto: Tourismus Marketing Niedersachsen GmbH/Dirk Engelhardt

Ostrov Juist

Za druhé se tu energie vyrábí výhradně z obnovitelných zdrojů a zdejší obce mají své mikroelektrárny. Za své snahy o zachování úrovně životního prostředí získal ostrov již několik ocenění.

Foto: Tourismus Marketing Niedersachsen GmbH

Windsurfing na ostrově Borkum

Ostrov, kde zapomenete na všechny své alergie

Jedinečnou image má i ostrov Borkum, nejblíže k nizozemským hranicím. Ten je zas jediným ostrovem v Evropě, jehož klima je prokazatelně vhodné pro všechny, kdo trpí alergiemi. Jako největší ze sedmi východofríských ostrovů je také nejhojněji navštěvovaný a na svých 36 kilometrech čtverečních nabízí celou škálu možností strávit pohodovou dovolenou u moře – od wellness až po kulturní akce.

Foto: Tourismus Marketing Niedersachsen GmbH

Borkum a plážová vyjížďka na koni

Turisté sem ale jezdí hlavně kvůli 26 km dlouhé pláži s bílým pískem a typickými plážovými koši a přístřešky. Tam vás zaveze Dünenexpress, nejstarší německá ostrovní železnice.

Foto: Tourismus Marketing Niedersachsen GmbH

Na plážových promenádách ostrova Borkum nelze minout ani nejrůznější rybí dobroty.

Inspirace na léto

Stále váháte, kde strávit léto na čerstvém vzduchu? Nelamte si zbytečně hlavu a vyrazte do Německa. Ať už vás láká moře, nebo hory, praktický vyhledávač vám přesně ukáže, kam byste právě vy měli jet. Stačí zadat pár základních údajů a výsledek je na světě. Tohoto šikovného pomocníka najdete na adrese www.germany.travel/enjoy.

Informace na cestu

Více se o národním parku a biosférické rezervaci UNESCO Dolnosaské mělčinové moře dočtete na www.germany.travel a na www.nationalpark-wattenmeer.de.

Zajímavosti o jednotlivých ostrovech a ubytování najdete na www.ostfriesland-tourism.com.

Turistické informace o spolkové zemi Dolní Sasko jsou k dispozici na www.niedersachsen-tourism.com.

Dovolenou přesně podle Vašich představ a další zajímavosti o fascinující německé přírodě najdete prostřednictvím interaktivního vyhledávače na www.germany.travel/enjoy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám