Hlavní obsah

Drážďany v zimě lákají nejen na kulturu, ale i dobré jídlo a sport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany mají co nabídnout i v zimním období, kdy se schovají pod sněhovou pokrývku. Zážitkem je už samotná procházka saskou metropolí. Kromě tradičních vánočních trhů Drážďany chystají také nespočet kulturních akcí a lákají na zábavu, sport i dobré jídlo.

Foto: Christoph Münch

Drážďanská Semperova opera

Článek

Zimní sportování v Drážďanech

Rychlobruslařská trať a tréninková hala v Energie-Verbund aréně, s největší saskou ledovou plochou, zaručuje denně skvělou zábavu na umělém ledu nezávisle na počasí. Pro milovníky tance a zábavy je navíc na každou sobotu připravena diskotéka na ledě.

Ti, kteří preferují bruslení na přírodní ledové ploše, mohou při troše štěstí za dobrých podmínek zkusit vyrazit na Zámecký rybník, jezero Carolasee, rybník Neue Teich v Großen Garten či na rybník Zwingerteich.

Drážďany z paluby parníku či vlaku

Při Saské jízdě parníkem si můžete z pohodlí a tepla prohlédnout kolem ubíhající krajinu Drážďan a jejich okolí. Na výběr je několik tematických jízd, např. Štolová jízda, během které si účastníci plavby mohou pochutnat na originální drážďanské vánoční štole se šálkem kávy nebo si vychutnat adventní oběd s připraveným chutným bufetem.

Foto: Sächsische Dampfschiffahrts GmbH & Co. Conti Elbschiffahrts KG

Lidé na břehu řeky sledují kolem projíždějící vyhlídkový parník

Pravou předvánoční atmosféru lze zažít na třpytivé lodi za doprovodu klavírní hudby s tříchodovým menu. Vrcholem nabízených akcí na parníku je rozloučení se starým rokem a oslava příchodu nového roku s živou hudbou, tanečním parketem a ohňostrojem. Zábavu pro celou rodinu slibují adventní jízdy Drážďanskou parkovou železnicí o prvních dvou vánočních víkendech od 10 do 16 hodin.

Široká nabídka kultury 

O tom, že Drážďany jsou kulturní metropole, svědčí velké spektrum kulturních akcí, které se i tento rok pro návštěvníky připravují. Městské muzeum Drážďany chystá každoroční vánoční výstavu, tento rok s podtitulem „Svět v malém. Dětské hračky ze dvou století.“. Sbírka návštěvníky detailně a láskyplně seznamuje s pokojíčky pro panenky, obchůdky a kuchyňkami na hraní z 19. a 20. století v uměleckých stylech Biedermeier a Bauhaus.

Foto: Franz Zadnicek , Museen der Stadt Dresden

Městské muzeum Drážďany

Návštěva Muzea saského lidového umění návštěvníky naladí do předvánoční atmosféry prostřednictvím vánoční výstavy s přehlídkou vánočních zvyků a tradic. Od 29. 11. 2014 až do 1. 2. 2015 mohou návštěvníci v Loveckém dvoře Jägerhof obdivovat nápaditě ozdobené vánoční stromy a sami si vyzkoušet staré umělecké techniky.

Originální nabídku má Německé muzeum hygieny, které návštěvníkům od 29. listopadu do 2. února nabízí interaktivní výstavu „Alles Familie“. Výstava má formu třídimenzionální průchozí hry se zážitkovou místností a je určena pro děti, mladistvé i dospělé. Věnuje se hlavně fenoménu rodiny, tematicky se tak skvěle hodí k Vánocům, svátkům klidu a pohody.

Drážďany jsou také městem vánoční hudby, o kterou se i tento rok stará Drážďanská filharmonie, kterou si můžete poslechnout v Albertinu na vánočním koncertě, o svátcích i s příchodem nového roku. Drážďanská Státní kapela pak chystá na 28. prosince silvestrovský koncert v Semperoper.

Foto: Jörg Schöner

Pohled z rezidence Heinricha Schütze na vánoční trhy Neumarkt s kostelem Frauenkirche

Legendární cirkus Sarrasani Trocadero

Zábavní program zkombinovaný s chutnou večeří. Pokud máte rádi nejen zvířata, ale i show a dobré jídlo, pak se vydejte do proslulého drážďanského cirkusu Sarrasani Trocadero. Cirkus 20. listopadu zahájil již svou jedenáctou sezónu, tento rok však na novém místě a se zcela novým programem.

Foto: Archiv Sarrasani

Okouzlující show Cirkussterne v cirkusu Sarrasani

Letos se koná přímo u hlavního nádraží na náměstí Wiener Platz a potrvá až do 8. února 2015. Pod střechou prostorného stanu mohou návštěvníci zhlédnout cirkusové umění a komedii s iluzionistou Andrém Sarrasinim a jeho souborem mezinárodních artistů a varietních umělců. Na závěr si pak hosté mohou pochutnat na večeři. K hlavním hvězdám patří také tři mláďata bílých tygrů. Show začíná vždy v 19.30 a končí kolem 22.30.

Tip: I tento rok Drážďany nabízejí velké množství pestrých akcí, pokud byste potřebovali pomoc přímo na místě, návštěvníkům jsou k dispozici Drážďanské informace, jejichž stánek naleznete na Wilsdrufferstrasse. Zde je i vstup na slavný vánoční trh Štýlcmarkt. V informačním stánku vám nejen poradí, ale můžete si zde vzít také informační brožury v češtině.

Tipy na cestu: Drážďany

Doprava a bližší informace

Pro cestu do Drážďan můžete využít autobusových linek Eurolines, které do 11. prosince nabízejí akci 1+1 zdarma.

Více o Drážďanech

Více o jízdě parníkem

Více o jízdě Drážďanskou parkovou železnicí

Více o Městském muzeu v Drážďanech

Více o Muzeu saského lidového umění

Více o Německém muzeu hygieny

Více o cirkusu Sarrasani

Související témata:

Výběr článků

Načítám