Hlavní obsah

Vzhůru do podzemí! Poznejte podzemní řeku Puerto Princesa, nový div světa

Téměř před rokem, 11. listopadu 2011, poznal svět sedm nových přírodních divů. V globálním hlasování se mezi sedmičku přírodních unikátů protlačila i filipínská řeka Puerto Princesa. Proč? Protože jde o jednu z nejdelších, nejtajemnějších a nejvíc fascinujících podzemních řek na světě. Plavba krasovými jeskyněmi v naprosté tmě je zážitek, na který se nezapomíná.

Foto: new7wonders.com

Z modré laguny do nitra temnoty. V podzemí je řeka dlouhá asi osm kilometrů.

Článek

Puerto Princesa je bezesporu největším lákadlem ostrova Palawan. Už v roce 1999 ji organizace UNESCO zapsala na seznam světového dědictví, nicméně až nálepka „přírodního divu světa“ z ní udělala turistické lákadlo první kategorie.

Turistů, kteří se odhodlají pro plavbu v malých loďkách, kdy ticho jeskyní přerušuje jen šplouchání vody okolo vesel a šustění netopýřích křídel nad hlavami, rapidně přibylo. Splnila se tak slova prezidenta Noynoy Aquina, který Filipínce nabádal, aby rozhodně hlasovali, protože se jim to v případě vítězství bohatě vyplatí.

Za svou ekonomicky orientovanou agitaci sice sklidil spíše negativní reakce, Puerto Princesa se ale do první sedmičky skutečně probojovala. A abychom Filipíncům nekřivdili – Puerto Princesa je fascinující řekou, která na seznam přírodních divů bezesporu patří.

Bývalá světová rekordmanka

Řeka vstupuje do podzemí v tyrkysové laguně kousek od městečka Sabang a zpět na povrchu se její tok objevuje po více než osmi kilometrech v podzemí. Její vody navíc ústí přímo do Jihočínského moře. Do roku 2007 tak byla Puerto Princesa (kterou můžete na místních mapách najít i pod označením řeka Sv. Pavla) i nejdelší podzemní řekou svého druhu na planetě. Dnes vědci ale předpokládají, že mnohem větší říční systém tohoto typu ukrývá mexický poloostrov Yucatán.

Foto: Moody 75

Ostrov Palawan se díky podzemní řece stal vyhledávanou turistickou destinací.

Pár slov o ostrově Palawan
Podzemní řeka Sv. Pavla je největším tahákem filipínského ostrova Palawan, který leží na hranici mezi Jihočínským a Suluským mořem. Ostrov Palawan není žádný drobeček – na délku má více než 450 kilometrů, šířka je pak v průměru 40 kilometrů. Nejdůležitějším městem je město Puerto Princesa, z něj je to pak jen 50 kilometrů ke vstupu do slavné podzemní řeky.

Pokud se člověk rozhodne vydat na výpravu po podzemní řece, musí se obrnit notnou dávkou trpělivosti. Občas totiž přístavní mola v městečku Sabang, ze kterého většina turistů na plavbu vyráží, připomínají obří lidské mraveniště.

Jak probíhá cesta do hlubin země?

Ti, kteří se množstvím lidí nenechají odradit, nafasují po zaplacení vstupního poplatku záchranné vesty a přilby – povrch jeskynní je zvrásněný, plný výstupků a není žádné umění bouchnout se do hlavy už po pár metrech v podzemí, vysvětluje člověk, který je zodpovědný za jednu z lodiček a zároveň za její pohon pomocí dvou vesel.

Foto: new7wonders.com

Vratká loďka, ruční svítilny a tajemné šustění křídel – to je plavba po Puerta Princesa.

K samotnému vstupu do podzemí je to z městečka zhruba čtvrthodina plavby, široká laguna lemovaná hustým porostem končí tmavými ústy, za kterými se člověk bez silné baterie neobejde. Radši ani nedomýšlet, jak by se z labyrintu chodeb a krápníků vymotal bez světla.

Ještě více o Filipínách!

Jen minimum světla

Turistům není přístupný celý osmikilometrový úsek, loďky plují zhruba dva kilometry do nitra podzemního říčního labyrintu a pak se vracejí zpátky. I to ale stačí k tomu, aby člověk zažil absolutně neznámé pocity v místech, kde se úplně jinak nese zvuk a kužel baterky vykresluje po hrbolatých stěnách děsivé stíny.

Foto: new7wonders.com

Bez přilby a záchranné vesty to nejde.

A za několik hodin času rozhodně stojí i okolí podzemní říčky, které společně s ní spadá pod stejnojmenný národní park. Při procházce po značených stezkách v pralese člověk jen žasne nad pestrostí rostlin, barevností ptáků a drzostí opic, které se tu prohánějí a číhají na to, až nepozorný turista odloží batoh s jídlem.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Filipíny, za poznáním i plážemi!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Filipíny:

Maličký ostrůvek ve Visajském souostroví je synonymem dovolené v pravém tropickém ráji. Hebký korálový písek, kokosové palmy a tyrkysově prů­zračné moře. Boracay je synonymum pro dovolenou v ráji!

Rafting k vodopádu, návštěva nejmalebnějších rýžových teras na světě a divoká horská krajina se nezapomíná. Vydejte se na čtrnáctidenní poznávací zájezd – itinerář cesty zde!

Panenské pláže, bílý písek, průzračná voda a zázemí luxusních resortů – i tak může vypadat dovolená u moře. Poznejte Filipíny a zkombinujte výhody poznávacího zájezdu s relaxem na plážích.

Čtěte dále:

Naplánujte si prostřednictvím článků exotický silvestr, poznejte Zlatou pagodu nebo ostrov Isla Margarita. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste na Filipínách vyrazili nejraději?
Na pláže Coco Beach.
19,7 %
Na božský ostrov Bohol.
5,2 %
K Čokoládovým horám.
2,8 %
Na řeku Puerto Princesa.
58,7 %
Jinam.
13,6 %
Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Sedm přírodních divů světa

Svých nových sedm přírodních divů svět poznal 11. listopadu 2011. Z 28 finalistů vybrali svým hlasováním lidé z celého světa sedmičku míst, která jsou podle nich tím nejkrásnějším, co příroda na naší planetě vytvořila. Kromě podzemní řeky Puerto Princesa mezi ně patří:

  • Amazonie – rozlehlá, tajemná a zatím stále neprobádaná
  • Čedžu – korejský ostrov, o kterém téměř nikdo neví
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám