Hlavní obsah

Sedm nejlepších treků planety: Cesta Inků, patagonské ledovce nebo střecha světa

Před 600 lety tudy proudily zástupy Inků, dnes tady narazíte na zástupy turistů. K bájnému Machu Picchu se každý den vyškrábe asi 1100 lidí. Jenže ne každý přijel autobusem – někteří podnikli tzv. Cestu Inků, čtyřdenní trek po pohoří And. Podívejte se na 7 nejkrásnějších treků světa – vedou neskutečnou krajinou a můžete je jít i několik týdnů.

Foto: Shyamal1980

Horseshoe Band v Arizoně je jen jedna z přírodních krás, které během trekkingu můžete vidět.

Článek

Batoh je s každým metrem těžší, slunce pálí a kolem vás jsou jen nekonečné štíty hor. Je vám horko, ale to je ta lepší varianta – jít tudy v dešti nebo dokonce během sněhové přeháňky by vám sebralo dvakrát tolik sil. To, že na počasí se nemůžete spolehnout, je to jediné, na co se můžete spolehnout.

Overland Trek – Austrálie (Tasmánie)

Australská Tasmánie ukrývá kromě nevyzpytatelného počasí i 80 km dlouhý trek, zřejmě nejoblíbenější na celém kontinentu. Putuje se přes sněžná pole, kolem průzračných horských jezer, vodopádů a ledovců, divokých rašelinišť a nádherných, lesy pokrytých hor. Tuhle jedinečnou podívanou hostí národní park Cradle Mountain a okolí jezera St. Clair.

Ve zkratce: 5 – 9 dní ideálně v prosinci až březnu. Stačí vám běžné vybavení, chaty po cestě je nutné rezervovat předem, stejně jako samotný trek. Platí se trekingové povolení.

Foto: ESO travel

Austrálie, to nejsou jenom klokani – takovýto prales najdete v Tasmánii.

Trek – základní informace

  • Téměř všude platí zákaz zakládání otevřeného ohně
  • Stejně tak zákaz stanování mimo vyhrazená stanoviště je velmi častý
  • Treky jsou rozplánované tak, že každý den je třeba jít asi 6 hodin
  • Zjistěte si, jestli se dá po cestě koupit jídlo a voda

Cesta Inků – Peru (Machu Picchu)

Nejoblíbenější trek na světě – tímhle přívlastkem se chlubí bájná cesta Inků – Inca Trail. Jde o čtyřdenní túru po Andách, která končí u magického města Machu Picchu. Cestou se vám budou otevírat úžasné výhledy a samotné Machu Picchu bude jen třešničkou na dortu – původní stavby Inků jsou tady totiž všude. Trek má asi 30 km a patří mezi ty lehčí.

Ve zkratce: 4 dny ideálně od června do srpna. Stačí vám běžné vybavení, musíte zaplatit poplatek několik desítek dolarů. Podle nových regulí sem nesmíte bez průvodce nebo skupiny.

Foto: ESO travel

Na bájnou Inca Trail k Machu Pichu se ročně vydá asi 13000 turistů.

Santa Cruz Trek – Peru (Cordilera Blanca)

V Peru najdete i další slavný trek – 50 km dlouhá trasa vede kolem sněhem pocukrovaných šestitisícovek Cordilera Blanca, kolem azurových jezer a prostě dokonale krásnou přírodou, ze které vám bude přecházet zrak. Trek není náročný, jen je třeba dát si pozor na vysokohorskou nemoc. Více o Peru v článku Peru a Ekvádor: Poznejte tajuplné Machu Picchu a plovoucí ostrovy

Ve zkratce: 4 dny ideálně od června do září. Stačí vám běžné vybavení a jídlo. Potřebujete také povolení na treking v parku Huascarán, ale to je vše. Stanovat se dá téměř kdekoli.

Čtěte další články o unikátních destinacích:

Annapurna Circuit – Nepál (Himaláje)

Pomyslný vrchol mezi treky – Annapurna Circuit je 300 km dlouhý okruh okolo himalájské Annapurny a byl zvolen nejlepším trekem světa. Jde o středně obtížný trek především proto, že se jde 17 až 25 dnů. Říká se, že právě tady uvidíte to nejlepší z Nepálu – malé vesničky mezi rýžovými poli, přechod z tropů až do vysokohorských lesů. Annapurna Circuit je levnější variantou himalájského treku – můžete se totiž vydat i kolem Mount Everestu (Everest Base Camp). Jak se dostat do Tibetu? Zkuste třeba vlakem: Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa

Ve zkratce: Asi 20 dní ideálně v říjnu, listopadu, dubnu a květnu. Nepotřebujete speciální vybavení, nutné je mít povolení. Můžete vyrazit sami. Stan není třeba – všude jsou ubytovny.

Foto: archiv autora

Nádherná krajina plná nezapomenutelných výhledů – takové jsou treky Nepálem.

W trek – Chile (Torres del Paine)

W trek – tak se jmenuje slavný trek v chilské Patagonii, který vede po národním parku Torres del Paine. „W“ se mu říká proto, že přesně takhle zdejší krajina vypadá – vysoké hory střídají strmá údolí. Úžasnou krajinu ledovců, jezer a špičatých vrcholků hor je možné zdolat jen s běžným vybavením, ale není to žádná lehká procházka – terén je náročný a důležitou roli hraje i proměnlivé patagonské počasí. Pokud se rozhodnete pro nocování v ubytovnách, je nutné je dopředu rezervovat. Více o Patagonii čtěte v článku Tam, kde Země končí, začíná Patagonie: Zdolejte hory a vykoupejte se s tučňáky.

Ve zkratce: 4 – 6 dní ideálně od listopadu do dubna. Přísný zákaz stanování mimo vyhrazená místa, bydlet se dá v ubytovnách. Jídlo mějte s sebou, vodu lze pít z potoků. Platí se vstupné.

Foto: ESO travel

Ledovce jsou největším lákadlem NP Torres del Paine.

Kilimandžáro – Tanzánie

Vylézt na střechu Afriky chce každý. S turisty se tady roztrhl pytel a podle toho to na překrásném treku na Kilimandžáro vypadá. Ubytování po cestě je nadstandardní a samoty si tu opravdu neužijete. Asi 75 km vás ovšem provede úžasnou krajinou od tropů, přes horské louky a kamenité pouště až ke sněžnému vrcholku. Více informací o cestě na Kilimandžáro se dočtete v článku Sníh v Africe? Vystoupejte na Kilimandžáro a uvidíte ledovce i tropické pláže.

Ve zkratce: 5 dní ideálně od ledna do května. Stačí běžné vybavení, bydlet se dá v komfortních noclehárnách. Je nutné zaplatit povolení a najmout si nosiče a kuchaře.

John Muir Trail – USA (národní parky)

340 km dlouhý trek v pohoří Sierra Nevada křižuje nejkrásnější americké národní parky a vy tak během necelého měsíce uvidíte obrovské sekvoje v Sequoia NP, úžasná oranžová údolí v Kings Canyon a pohlednicové horské scenérie v Yosemite NP. Tzv. Kalifornská stezka má převýšení asi 2400 m a jejím nejvyšším bodem je Forester Pass ve 4000 m. Info o dalších národních parcích USA v článku  Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další.

Ve zkratce: 15 – 21 dní ideálně od července do září. Potřebujete různá povolení, jde o středně obtížnou až náročnou trasu. Je třeba dávat pozor na tající sníh. Kempů po cestě je dostatek.

Inzertní sdělení: Vybírejte z nabídky unikátních poznávacích zájezdů

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vysoká horstva, strhující krajina rudých skal či třpytivá velkoměsta pobřeží Pacifiku. Uvidíte skvostné parky Grand Canyon, Monument Valley, Bryce Canyon, Zion, Údolí smrti i Yosemite.

Okruh bájnou zemí Inků s posvátným Machu Picchu a poznáním indiánského života ve starém Cuscu. Prozkoumáme úžasné Svaté údolí, jezero Titicaca nebo tajemnou planinu Nazca.

Vydejte se na dobrodružnou cestu divočinou Austrálie! Navštívíte Ayers Rock i Alice Springs, a poplujete po řece Billabong kolem obřích krokodýlů nebo starověkých maleb na skalách.

Přečtěte si dále:

Z dalších článků nabízíme povídání o Svaté Lucii, ostrově kanibalů Fidži nebo o Velikonočním ostrově. Výpis všech článků (včetně článků o Cestě kolem světa) najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z nabízených treků se vám líbí nejvíc?
Australský Overland Trek
16,7 %
Cesta Inků v Peru
39,9 %
Santa Cruz Trek v Peru
3,9 %
Annapurna Circuit v Nepálu
16,4 %
Chilský W Trek
10,4 %
Výstup na Kilimandžáro
4,2 %
John Muir Trail v USA
8,5 %
Celkem hlasovalo 336 čtenářů.

Vysokohorská nemoc na treku

Ve vysokých nadmořských výškách se vlivem nedostatku kyslíku a nízkého atmosférického tlaku hůře okysličují buňky lidského organismu. Svaly i mozek jsou nedostatečně okysličeny a proto je vyvíjen extrémní tlak na srdce a plíce. Může nastat plicní či mozkový edém. Výškové nemoci lze předcházet přiměřenou rychlostí stoupání. Pokud vás ve velehorách bolí hlava, jste unavení a nemáte chuť k jídlu, měli byste co nejrychleji zahájit sestup.

Co si vzít na trek?

Jste drsňák, co nepotřebuje sprchu ani deodorant? Tenhle seznam je základ toho, co byste na trek rozhodně neměli zapomenout, ať už máte vztah k hygieně jakýkoli. Vše pak samozřejmě musíte sbalit do kvalitního a pohodlného batohu.

  • Nepromokavé oblečení – bundu, kalhoty, pevné boty
  • Pohodlné oblečení – na spaní i do teplého počasí
  • Termooblečení – funkční prádlo, čepice, rukavice, ponožky
  • Na noc – spacák, karimatka, stan
  • Hygiena – ručník, mýdlo, lékárnička, toaletní papír, opalovací krém
  • Nezbytnosti – čelovka, nůž, sirky, láhev s vodou, mapa, sluneční brýle
  • Vaření – sušené jídlo, čaje, vařič, ešus, lžíce
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám