Hlavní obsah

Tajemné podmořské sochy: V Grenadě lze vidět zajímavý unikát

Ostrov, jehož historie je vepsána do útesů nad mořem i do burácejících vodopádů uvnitř pralesa, vás očaruje magickým náboženstvím obeah i nezdolnou krásou sopečných jezer a bílých pláží. Grenada voní po muškátovém oříšku a po karibském rumu, v deštném pralese nad horkými prameny tu poletují kolibříci a v průzračném moři stojí nehnutě veliké podmořské sochy.

Foto: SunCat

Podmořské sochy nedaleko břehů Granady postupně zarůstají mořským životem.

Článek

Když se potopíte pod mořskou hladinu u ostrova Grenada v Karibiku, kromě hejn barevných ryb a magických korálových útvarů tady najdete ještě něco. Na mořském dně při západním pobřeží ostrova asi 10 minut jízdy člunem od hlavního města St. George’s tu stojí 65 soch v životní velikosti. Nejde ale jen o „pouhou“ výstavu – sochy v hloubce 25 metrů pomáhají regeneraci mořského života – porůstají totiž korály a mořskými rostlinami.

Vrch skokanů jako symbol kolonizace

Vzhled soch je tak při každém ponoru jiný. A přesně tak to jejich tvůrce, Yason Taylor de Caires, v roce 2006 zamýšlel. Jde o jeden z jeho prvních projektů, další podmořská sousoší pak ale rozesel po celém světě třeba v Mexiku, Řecku nebo v Anglii.

Foto: Lee Coursey

Pláže ostrovní Grenady vynikají svou panenskou krásou.

I když tento grenadský unikát láká k ponoru, většina lidí na Grenadu vyrazí, aniž by o podmořské výstavě věděla. Samotný ostrov je totiž plný přírodních skvostů, které z tohoto nejmenšího státu západní polokoule dělají jeden z posledních rájů na Zemi. Na území velkém 344 km² můžete prozkoumat třeba 30 m vysoký útes nad mořem, kterému se říká Vrch skokanů (Le Morne de Sauteurs). Právě odsud se rozhodlo skočit 40 posledních indiánů na protest proti francouzské kolonizaci v roce 1651.

Možná i váš muškátový oříšek je z Grenady

Byli to ale právě kolonizátoři, kdo na Grenadě začali ve velkém pěstovat dnes hlavní vývozní artikl – muškátový oříšek. Právě koření se ve zdejším stálém horku daří, hojně se tu pěstuje také zázvor.

Nejkrásnější ostrovy Karibiku:

Můžete tak navštívit třeba městečko Gouyave a oříškovou manufakturu – kromě oříšků tady nakoupíte muškátová mýdla, sirupy, likéry i marmeládu. Kousek odsud také stojí plantáže z 18. století jménem Gougaldston Estate, kde můžete být svědky tradičního zpracování oříšků.

Foto: Lee Coursey

Muškátový oříšek je granadskou specialitou – mají ho i na vlajce.

Při cestách po východním pobřeží Grenady možná ti zkušenější z vás ucítí nezaměnitelnou vůni karibského rumu – i na Grenadě má jeho výroba velkou tradici. O tom vás přesvědčí třeba v tradičním lihovaru River Antoine, kde se od počátku 19. století nezměnilo skoro nic. Alkoholový opar tu ale rychle střídá horká pára z termálních pramenů. V tropické džungli se tu otevírají krásná sopečná jezera s termálními zřídly, kolem kterých hbitě poletují nádherní kolibříci.

Turisté na západě, hurikány na východě

Živoucí pralesy jsou tu konec konců plné nádherné tropické zvěře od malých opiček po exoticky barevné motýly. Jejich krásu oceníte zejména tehdy, když budete sami ležet v měkkém písku na opuštěné pláži. Ty nejkrásnější místa na koupání najdete na jih od hlavního města St. George’s, kde se můžete ubytovat v jednom z malých hotýlků v malých zátokách pod skalami.

Hlavní turistické osídlení je situováno na západě ostrova – Karibik je tu o poznání klidnější než Atlantik na východě. Pokud ale hledáte romantickou samotu, musíte poodjet kousek dál. Ovšem pozor – mimo hlavní turistickou sezónu z východu přicházejí hurikány. Možná si pamatujete na rok 2004, kdy celou Grenadu výrazně poškodil extrémně silný hurikán Ivan.

Tajemná bílá magie na bílých plážích

Poničeny byly i významné budovy v hlavním městě St. George’s, prý nejhezčím městem východního Karibiku. Městečko se 4 tisíci obyvateli se ale naštěstí pořád může pyšnit starým přístavem s kamennými domy z 18. století, malebnými náměstíčky a pouličními trhy. Nad městem pak stojí pevnost Sv. Jiří, odkud můžete vidět všechny kostely ve městě jako na dlani.

Foto: Cowbell Solo

V hlavním městě St. George´s nevynechejte historický přístav a pevnost nad městem.

Mimo hlavní město už pak čekejte jen menší vesničky v rozmanitém vnitrozemí ostrova a turistické enklávy na okrajích pralesa a pláží. Pokud se vám poštěstí proniknout do míst, kam většina turistů nechodí, možná budete svědky tajemných obřadů kultu zvaného obeah. Tento druh bílé magie věří, že prokletí se projevuje jako duševní choroba. Je podobný známému vúdú a na Grenadu přišel spolu s africkými otroky.

Kdy vyrazit na Grenadu?

Jestli vás tenhle karibský ostrůvek nadchnul a přejete si okusit něco z jeho muškátem provoněných specialit, pak máte na výběr mezi suchým a deštivým obdobím. To suché trvá od ledna do května, zároveň s vámi tu ale budou turisté a dvojnásobné ceny. Deštivé období s krátkými přeháňkami trvá od května do listopadu, ceny jsou nižší, ale hrozí nebezpečí hurikánů. Abyste rozhodování měli ještě těžší, druhý víkend v srpnu se tu koná největší grenadský karneval.

Na Grenadu se také velmi často vyráží v rámci zájezdů na nedaleký Barbados. Karibský ostrůvek s podmořskými sochami tak můžete navštívit jen v rámci výletu anebo si sem zajet odpočinout od rušného nočního života okolních a známějších ostrovů.

Inzertní sdělení: Cesty do Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se ve dvou na jedno z nejromantičtějších míst planety! Luxusní hotely, nekonečné pláže a výpravy k Velkému a Malému Pitonu. Vítejte v ráji!

Tady Čechy nepotkáte. Na nádherných plážích ostrova Barbados se procházejí filmové hvězdy a noční party na plážích jsou plné krásných dívek. Nechte se zlákat!

Vylezte po jícnu sopky La Soufriére až k jeho vrcholu anebo se celou dobu válejte na bílých plážích – ostrov Guadeloupe je přírodní rezervace s vodopády a osamocenými plážemi.

Přečtěte si i další články:

Nedávno jsme psali také o unikátní Dračí zátoce, Fidži nebo o magických Čokoládových horách na Filipínách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Na kterém z karibských ostrůvků byste chtěli prožít dovolenou?
Grenada
28,6 %
Britské panenské ostrovy
7,9 %
Svatá Lucie
7 %
Barbados
37,8 %
Guadeloupe
9,2 %
Na jiném
9,5 %
Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Historie karibské Grenady

Jak už to tak bývá, původní obyvatelé Karibiku to nemají jednoduché. Stejně tomu bylo i na ostrově Grenada, kde žil kmen Arawaků. Ten později podlehl bojovnějšímu kmeni Karibů, který se na ostrově usídlil až do doby, kdy ho v roce 1498 „objevil“ Kryštof Kolumbus.

Původně se Grenada měla jmenovat Concepción (Zrození), ale posádka název odmítla a pojmenovala ostrov po španělském městě Grenada.

Ovšem nebyli to Španělé, ale Francouzi, kdo stojí za temným osudem posledních přeživších Karibů na ostrově. Ti se po poslední prohrané bitvě vrhli z útesu (Vrchu skokanů), aby se nemuseli podřídit kolonizaci.

V novodobé historii se na Grenadě dostali k moci komunisté a vládli ostrovu takovým terorem, že okolní státy požádaly o vojenskou pomoc USA, po jejichž boku také provedly invazi a po krátkém boji zvítězily a obnovily ústavní pořádek.

Dnes je Grenada konstituční monarchií a oficiální hlavou státu je anglická královna.

Praktické informace

Grenada je nejmenší nezávislá země na západní polokouli a tvoří ji několik ostrovů v Karibském moři v Malých Antilách nedaleko venezuelského pobřeží.

Ostrovy jsou sopečného původu, a proto na jejich březích najdete mnoho geotermálních jevů, jako jsou horké prameny nebo sopečná jezera.

Měnou je východokaribský dolar, používání amerického dolaru je také možné.

Hlavními vývozními artikly jsou kakao, muškátový oříšek, zázvor a banány. Muškátový oříšek najdete dokonce i na státní vlajce vlajce! Právě pro jeho pěstování je ideální zdejší tropické klima se stálou teplotou kolem 27˚C. Díky tomu, že i v suchém období během naší zimy a jara, jsou běžné občasné přeháňky, je krajina Grenady krásně zelená a svěží.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám