Hlavní obsah

Vydejte se z Benátek za romantikou. Na palubách nejluxusnějších lodí světa

Hladinu benátské laguny v místech, kterým se přezdívá „bazén svatého Marka“ čeří vlny. Aby ne, za kostelem Santa Maria della Salute se pomalu vynořuje silueta oceánského parníku, který si co do výšky nezadá s desetipodlažní budovou. Všechny ty, co teď stojí na jeho horní palubě a pohledem se loučí s Dóžecím palácem, čeká více než týden na vlnách „v zajetí“ luxusu a každý den jiné slavné město.

Článek

„Města na vlnách“ – i tak se občas přezdívá luxusním oceánským parníkům. Večer se rozloučíte pohledem na západ slunce nad Benátkami s Itálií a ráno se vzbudíte v řeckých vodách nedaleko Olympie. Během týdne na palubě člověk pozná to nejkrásnější ze Středomoří a navrch slavné italské Benátky – romantické město na ostrovech, odkud luxusní lodě každý večer se soumrakem vyplouvají.

Benátky – město na vodě

Benátky platí za jedno z nejromantičtějších, ale i nejdražších měst světa. Vystavěny byly na ostrůvcích vyztužených dubovými kůly v mělké laguně a ve středověku byly branou do Středomoří. Dnes jsou synonymem pro romantiku. Ne nadarmo se o Velkém kanálu, který se esovitě klikatí městem, traduje, že jde o nejkrásnější hlavní třídu světa. Místo aut ji křižují vaporetta, místní vodní autobusy, a když máte štěstí, potkáte na hladině i popelářský vůz, ambulanci nebo policii.

I přesto, že má Canal Grande téměř čtyři kilometry, přetínají ho jen čtyři mosty. První hned u vlakového nádraží, kam přijíždí část turistů. A jen několik stovek metrů od něj leží přístav – odkud vyplouvají superluxusní lodě do Středomoří. Rozhodně by ale byla chyba vyrazit rovnou do přístavu a vynechat prohlídku Benátek.

Na kolik vyjde „dovolená na vlnách“?
Možná si říkáte, že dovolená na palubě luxusní lodi není rozhodně levný špás. Omyl. Ceny osmidenních pobytů začínají už na šestnácti tisících korunách. Navíc je možné využít nejrůznějších slev. Kromě klasických „last minute“ nabídek se u plaveb uplatňují tzv. „first minute“ akce. Plavba zakoupená s půlročním předstihem tak může vyjít až o padesát procent levněji, než je původní katalogová cena.

Srdcem Benátek je rozhodně náměstí svatého Marka – se slavnou bazilikou, kde jsou ostatky tohoto světce uložené, se zvonicí Campanella, jejíž výška atakuje stometrovou hranici a která se v roce 1902 z ničeho nic zřítila, a samozřejmě s holuby. „I když proti nim místní radnice bojuje a dokonce zakázala prodej krmiva a jejich krmení pokutuje padesáti eury, pořád jich tu jsou tisíce,“ vykládá průvodce. Snaha radnice o ochranu místních památek se tak prozatím míjí účinkem.

Z Dóžecího paláce do temného žaláře

Ten nejstručnější výčet míst, která turista nesmí vynechat, pak doplňuje Dóžecí palác. Někdejší sídlo vládců Benátek i dnes vzbuzuje úctu a respekt. Vězení v jeho bezprostřední blízkosti pak naopak pocity stísněnosti a strachu. Tím spíš, že většina jeho kobek je pod úrovní hladiny okolního moře. „Většina vězňů tak naposledy spatřila denní světlo, když je vedli přes most, který spojoval soudní síň v Dóžecím paláci právě s vězením. Odtud také pochází jeho název most Vzdechů,“ přibližuje historii místa průvodce.

Město na vlnách

Dóžecí palác je vidět i večer při odplutí. Parník naposledy rozčeří hladinu u Benátek, v laguně Veneta ho opustí remorkéry a pak už ho čeká jen širé moře. Turisty na palubě zase uvítací večeře v některé z několika restaurací, seznámení s programem plavby a případně zábava až do rána nebo odpočinek v kajutě.

Vyplouváme! … z Janova!
Zatímco Benátky jsou přístavem, odkud se nejčastěji vyráží za poznáním východní části Středomoří, popřípadě tady startují plavby s cílem v blízkých přístavech Asie, Janov je branou do západní části Středozemního moře. Plavby k břehům Francie, Španělska, Baleárských ostrovů nebo dokonce až k břehům Kanárských ostrovů startují a končí obvykle právě tady.

„Dnes už má každá kajuta vlastní toaletu a sprchu, za příplatek je možné zajistit i vnější kajutu s okny nebo vnější kajutu s balkonem nebo terasou. Samozřejmostí bývá vlastní kajutový steward a volný vstup na většinu aktivit, které na lodi během plavby probíhají,“ přibližuje život na lodi člen posádky. Mimochodem - členů posádky na těch největších lodích bývá i ke dvěma tisícům – ono není divu, při plné kapacitě se na lodní kolos vejde i více než šest tisíc hostů.

Každý den v jiném státě

K dispozici jim jen několik bazénů, multifunkční sportoviště, desítky barů, restaurací a obchůdků, vířivky, sauny, divadla… „Výjimkou není ani umělá ledová plocha, nebo běžecká trasa po palubách,“ dodává. Obvykle ale během dne není na většinu těchto aktivit čas. Ráno totiž loď připluje do přístavu, turisté se vylodí, a vracejí se na ni až k večeru. Během kratších plaveb po Středomoří je den strávený čistě jen na moři spíše jen výjimkou.

K obvyklým zastávkám patří Katakolon v řecké Olympii, přístavy na Santorini nebo na ostrově Mykonos, chorvatský Dubrovník, turecký Istanbul nebo egyptská Alexandrie. Tedy místa, která musí splnit dvě základní podmínky – být zajímavá pro hosty na palubě a zároveň schopná přijmout loď o délce často větší než čtvrt kilometru. Pasažéři tak během týdenní plavby navštíví i tři kontinenty – a jejich „hotelový“ pokoj pluje s nimi. Což je, jak se shodují ti, kteří mají plavbu za sebou, jedna z největších devíz „dovolené na vlnách“.

Čtěte dále:

Pokud plánujete dovolenou a ta "lodní" vás zaujala, podívejte se i na naše starší články, které jsme dovolené na vlnách věnovali:

Dál jsme psali třeba o tom, jaké to je vyjet vlakem na "střechu světa", o Mallorce, žhavé Andalusii, čínských palácích, nebo Novém Zélandu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na letní plavby

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky plavby do východního Středomoří:

Vydejte se na čtyřhvězdičkové luxusní zámořské lodi poznávat krásy evropských a blízkých asijských přístavů! Vyplouvá se z Janova a na programu jsou Bospor a Dardanely, Oděsa, Jalta nebo Istanbul.

Nejprve romantické Benátky a pak plavba po nejkrásnějších místech řeckých ostrovů. Během týdne na palubě vás čekají například Olympie, Mykonos, Santorini, Korfu nebo Athény.

Osm nocí na palubě luxusního čtyřhvězdičkového parníku za poznáním nejkrásnějších míst východního Středomoří – Benátky, Bari, Rhodos, egyptská Alexandrie nebo třeba Dubrovník a Olympie.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Dovolená na palubě luxusní lodi...
mě láká a reálně o ní uvažuji
32,7 %
mě láká, ale jedu jinam
44,8 %
mě nezaujala, ale je to fajn nápad
5,3 %
není můj šálek čaje
17,2 %
Celkem hlasovalo 855 čtenářů.

Cestou necestou po evropských přístavech

Ne každý přístav je vybavený k tomu, aby v něm mohla zakotvit velká záoceánská loď. A ne každý má co nabídnout. Která místa ale obvykle, díky své zajímavosti, v itineriáři plavby nechybí?

Santorini

Řecký ostrov, který platí za jedno z nejkrásnějších a nejluxusnějších míst Evropy. Vlastně jde o pozůstatky původního ostrova, který kdysi rozmetal sopečný výbuch. Někteří historici se dokonce domnívají, že právě Santorini je bájnou ztracenou Atlantidou. Více se o něm můžete přečíst v jednom z našich starších článků.

Istanbul

Turecká metropole leží na dvou kontinentech. Ne nadarmo se jí proto přezdívá Brána Orientu. Na dvě části ho dělí úžina Bospor, občas označovaná jako „ten s úzkým hrdlem“. K nejznámějším památkám patří Hagia Sofia v zátoce Zlatý roh, Sulejmanova mešita, Tulipánová mešita nebo Konstantinův sloup. Velkému zájmu turistů se těší i místní ohromné orientální bazary.

Alexandrie

Alexandrie je nejdůležitější egyptský přístav a zároveň druhé největší egyptské město. Už ve čtvrtém století před naším letopočtem ji založil Alexandr Veliký. Odtud ostatně pochází i její jméno. Za návštěvu tady rozhodně stojí muzea věnovaná archeologii nebo Alexandrijská knihovna – samozřejmě, že ne ta původní, ale její nástupkyně otevřená roku 2003.

Dubrovník

Ve středověku byl právě Dubrovník jedním z největších konkurentů Benátek. Dnes je tento významný chorvatský přístav označovaný za „perlu Jadranu“ – dílem díky unikátním historickým budovám, dílem díky krásné okolní přírodě. O jeho unikátnosti a kouzlu svědčí i to, že byl už na konci 70. let zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám