Hlavní obsah

Kde zažít tu nejlepší dovolenou? Inspirujte se s námi v přehledu deseti NEJ

Ubytování na vlastním ostrově, koupání v termálních jezírkách, ledová expedice, potápění se žraloky. Z dovolené si můžete odvézt ledacos – originální suvenýry, neznámou chorobu anebo úžasné zážitky, na které budete vzpomínat po celý zbytek života.

Článek

Dnes vám přinášíme inspiraci v podobě 10 nejexotičtějších zážitků, které můžete během vašich cest do dalekých končin zažít. Začtěte se do seznamu neuvěřitelných „nej“ z těch nejkrásnějších koutů světa a zkuste je v nejbližší době trumfnout třeba svými vlastními. Procestujeme spolu podstatnou část planety a poznáme místa a situace, z kterých občas bledne závistí nejeden soused nebo známy. Občas z nich může ale i tuhnout krev v žilách - ať už zimou nebo vlivem adrenalinu. Pokud budete chtít, přečtěte si o daným místech více v doprovodných článcích, které jsme dohledali v archivu rubriky Exotika.

1) Koupejte se se žraloky na Bora Bora

Ač se to může zdát neuvěřitelné, jsou místa, kde se žraloků nemusíte bát. Jedním takovým je ostrov Bora Bora, v jehož azurově modrých lagunách si můžete zaplavat se žraloky, murénami nebo rejnoky. Jsou to totiž údajně velmi plachá stvoření. Pohádková laguna, která tu vznikla propadem části původně sopečného ostrova Bora Bora, je považována ze jednu z nejkrásnějších na světě. Více o tomto pohádkovém místě se dočtete také v nedávném článku Nejkrásnější a nejluxusnější místo světa? V anketách často vítězí Bora Bora.

2) Odhalte tajemství Mayů v Mexiku

Život prastarých indiánských civilizací je dodnes zahalen rouškou tajemství a při pohledu na obrovské stavby uprostřed divoké džungle člověka až mrazí. Pocit úžasu nad dokonalostí hrobek a pyramid starých Májů můžete okusit na mexickém Yucatánu. Zdejší světoznámý komplex Chichén Itzá, jehož součástí je i Kukulkánova pyramida, byl vystaven už v 6. století n.l. Mystická atmosféra tu panuje hlavně v den jarní rovnodennosti – podél schodů na vrchol pyramidy je totiž "objeví" had, který se díky přesné pozici slunce začne „plazit“ dolů. Více o mexických pyramidách se dočtete v tomto článku Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes.

3) Jeďte na dovolenou na „vlastní“ ostrov

Uprostřed Indického oceánu leží malý atol Faafu. Je sice součástí Malediv, ale ne jen tak obyčejnou – tenhle atol totiž může být třeba na týden jenom váš! Zdejší rezidence Rania Experience zahrnuje šestipokojovou klimatizovanou vilu, jachtu se čtyřmi pokoji a nespočet dalších venkovních altánků a salónků anebo rovnou vířivek pod širým nebem.

Kromě ledniček plných šampaňského, vína a likérů tu na vás čeká také tým profesionálních kuchařů, terapeutů a komorníků, instruktor potápění a kapitán jachty. Za jedinou noc v tomhle pohádkovém luxusu ale zaplatíte až 200 tisíc Kč.

Na Maledivy se můžete podívat také v nedávném seriálu, který vyšel v rubrice Exotika:  Absolutní luxus a soukromí – to jsou líbánky na maledivských atolech Raa a Baa.

4) Užijte si ticho buddhistických chrámů

Ve stověžaté Praze najdete asi 340 kostelů a kaplí, v thajském městě Chiang Mai zase přes 300 buddhistických chrámů. Tím nejkrásnějším je chrám Wat Phra Sing postavený ve 14. století v klasickém severním stylu z období Lanna. Zdejší socha Buddhy pravděpodobně pochází ze Srí Lanky. Kromě mystických chrámů tu najdete také četné horské kmeny, překrásné výrobky ze stříbra a dřeva a unikátní noční trhy.

V Thajsku kromě působivé kultury oceníte i panenskou přírodu a vyhřátý písek na zdejších kouzelných plážích. Přečtěte si o něm více v jednom z našich minulých článků.

5) Proleťte se na Havaji nad činnou sopkou

Máte-li srdce dobrodruha a všechny adrenalinové seskoky a ponory už máte za sebou, zajeďte si na Havaj! Že to zní jako dovolená na pláži? Ani nápad – Havaj kromě božského koupání totiž nabízí i deštné pralesy a příkré útesy. Největší dobrodružství vás tu ale čeká při přeletu vrtulníkem nad činnými vulkány Kilauea. Další podorbnosti o Havaji se dozvíte např. v tomto článku Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami.

6) Vykoupejte se na ledovém Islandu

Výprava na Island je snem snad všech cestovatelů a fotografů. Zdejší příroda se totiž nepodobá žádné jiné a místy vypadá jako z jiné planety. Opravdovou podívanou je výlet do údolí Tórsmork, které je celé obklopené ledovci. Přímo korytem ledovcové řeky vás musí provézt speciální autobus s vysokým podvozkem. Půvab Islandu ale spočívá v jeho různorodosti – z ledovcového údolí můžete skočit třeba do Modré laguny, horkého jezírka s azurově modrou vodou a hustou léčivou párou. Chcete poznat víc? Zkuste tento článek Letošní dovolená na Islandu bude o něco levnější.

7) Projděte se na majestátní Velké čínské zdi

Úchvatnost Velké čínské zdi netkví ani tak v její délce 6000 km jako spíš v tom, v jakém terénu ji před dávnými časy postavili. Doslova horské štíty museli staří Číňané obemknout tlustou zdí, na kterou se dnes můžete podívat i vy. Badaling (Pa-ta-ling) je nejznámější částí zdi právě pro extrémní přírodu, do které je vsazená. Je tu samozřejmě dost turistů, ale půjdete-li po zdi dostatečně dlouho na západ, dostanete se k rozpadajícím se částem Velké čínské zdi a to je teprve ten pravý průřez historií. Nejnebezpečnější částí zdi je pak zcela neupravený úsek Simatai. Pokračovat v informacích o Velké čínské zdi můžete např. v tomto článku Velká čínská zeď ukrývá řadu tajuplných legend.

8) Napravte si karmu v Himalájích

Karma, to není jen ohřívač vody. Jsou to následky vašich činů. V buddhistické stúpě Svajambhunáth si můžete karmu pročistit. Nepál je takových kouzelných míst plný, navíc se tu v odlehlých vesnicích setkáte s lidmi, kteří dosud žijí stejným prostým životem jako po dlouhá staletí předtím.

Stranou od hlavních turistických center tak objevíte skutečný Nepál s jeho nezapomenutelnými výhledy na Himaláje a s tichem starých chrámů a klášterů. Sousední tibetské území, jedinečná Lhasa anebo přímo výchozí tábor pod Mount Everestem jsou další místa, která vás nenechají odjet.

Pro turisty objevili Nepál v 60. letech hippies, kteří sem létali za kvalitním hašišem a levným živobytím. Přečtěte si více o této úžasné zemi v článku Do Nepálu za živou bohyní, Buddhou nebo uchvacujícím výhledem na Himaláje.

9) Užijte si extrémní Antarktidu

Dovolenou na Antarktidě se nemůže pochlubit jen tak někdo. Přitom existuje řada společností, které nabízejí i taková dobrodružství, jako výpravu do zdejších opuštěných výzkumných laboratoří nebo průzkumnou cestu oceánografickou lodí. Na opravdu bílých plážích ale na koupání ani nepomyslíte, pokud zrovna nebudete na vulkanickém ostrově s horkými prameny. Podrobnosti o podobné výpravě probírá náš dřívější článek Exkluzivně - Expedice lodí na Antarktidu vyrazí z ČR v březnu.

Možná si říkáte, co může být na ledových krách zajímavého. Ale věřte tomu nebo ne, i pusté ledovce mohou vytvářet ty nejkrásnější tvary a z jejich barevných kreací vám bude přecházet zrak. Z vyhřáté kajuty anebo přímo ze břehu navíc můžete pozorovat kosatky, tučňáky a tuleně.

10) Projděte se krajinou Pána prstenů

Země známá neuvěřitelnou různorodostí svých přírodních krás vám kromě vysokých hor a členitého pobřeží může nabídnout i adrenalin v podobě procházky skrz zdejší gejzíry. Kromě neškodných bublajících jezírek vás může těsně vedle vaší nohy překvapit náhlý sloupec horké vody a následná sprcha.

Čtěte dále:

Existuje nespočet dalších zajímavých a unikátních míst. V poslední době jsme v naší rubrice například psali o Dubaji, Mosambiku, polynéských ostrovech Manihi, Moorea nebo Tahiti. Navštívili jsme i Thajsko a Kavkaz.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotickými zážitky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů za exotickými zážitky:

Poznejte na vlastní kůži nejprve unikátní přírodu nejmenšího kontinentu a pak se přesuňte do krajiny Pána prstenů – na Nový Zéland.

Bora Bora je synonymem pro luxus a jde prý o nejkrásnější místo planety. Vyráží sem i filmové hvězdy a milionáři.

Dovolená v Thajsku Vám ukáže, co si lze pod dokonalým spojením tradice se současností představit.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Který z extrémních zážitků vás láká nejvíc?
Potápění se žraloky
6,3 %
Cesta na Antarktidu
18,5 %
Dovolená v Nepálu
12,4 %
Dovolená na "vlastním" ostrově
41,2 %
Havaj s letem na činnou sopkou
9,9 %
Jiný
11,7 %
Celkem hlasovalo 639 čtenářů.

Dalších 5 zážitků, které stojí za to!

Dubaj – letní lyžování na poušti

Uprostřed dubajské pouště můžete zažít lyžování na dva způsoby. K prvnímu z nich vám pomůže jedinečná krytá sjezdovka, která na umělý sníh a teploty pod nulou láká horkokrevné Araby i zvědavé turisty. Tím druhým je sjíždění čistě přírodních písečných dun, ovšem bez vleků!

Kuba – dobrodružné výpravy za pravými doutníky

Pravý kubánský doutník je jen jeden, stejně jako kubánský rum. Jak už to tak u pravých věcí bývá, jsou pekelně drahé a proto se i na Kubě setkáte s černým trhem. Ceny doutníků mají překupníci asi poloviční než v obchodech, jejich návštěvu ale rozhodně nepodnikejte bez zkušeného kubánského průvodce.

USA – národní parky

Jedním z mnoha nádherných amerických národních parků je Bryce Canyon, nejmalebnější park jižního Utahu. To, co zde příroda vyčarovala, vypadá jako krajina z fantastických knih a filmů. Vysoké hroty červených skal tu vytvářejí senzační soustavu vzájemně propletených vrcholů s úzkými spárami, připomínající dav stojících postav.

Indie – zlaté střechy paláců

Úchvatná pohoří a zlaté paláce, vysoké mešity a prastaré observatoře, monumentální opuštěné chrámy a malé zapadlé vesničky. Indie je zemí, kde za minimální náklady spatříte všechno, co v životě potřebujete vidět.

Izrael - kolébka tří náboženství

Země Bible a kolébka historie židovského lidu je součástí pevninského mostu spojujícího tři kontinety - Asii, Evropu a Afriku. Zároveň je tak místem, kde se stýkají tři náboženství. Staletí unikátního vývoje tu zanechalo patrné stopy a pro Evropana je návštěva Izraele zážitkem plným poznání a úžasu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám