Hlavní obsah

Madeira je nyní dostupnější, prodlužte si léto

ESO travel, Ondřej Moravec

Zářijové nabídky Last minute zájezdů na Madeiru pravděpodobně nenechají řadu nadšenců cestování za exotickými místy v poklidu spát. Díky lákavým cenovým nabídkám a především příznivému klimatu teplého Golfského proudu si můžete prodloužit krásné a slunné léto a strávit sychravý podzim pěkně v teple. Teplota na ostrově se totiž po celý rok pohybuje mezi 20-25°C.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Květinové hody
  • Levádová turistika – Santa Cruz a Machico
  • Funchal: Za Churchillem či proutěným tygrem

Kromě velmi příjemného klimatu nabídne cestovatelům Madeira také hodně pestrou krajinu. Přejete-li si za jeden dovolenkový cyklus prozkoumat co nejrozmanitější část země a přitom zůstat na jednom ostrově zhruba o velikosti poloviny Českého Středohoří, potom není lepší volby.

FOTO: Zájezdy.cz

První tvář Madeiry se náramně podobá Skotsku. Na náhorních plošinách se zde budete prodírat mystickou mlhou a fialovým vřesem. Až narazíte na banány, vodopády a velkou sochu Krista, zjistíte, že jste zabloudili do Brazílie. A ven se dostanete jenom díky mečení stád oveček, které vás vtáhnou do atmosféry eukalyptů a australských protinožců. Přitom nemusíte cestovat za oceán a utrácet desetitisíce za exotickou podívanou. Díky pozdně letním nabídkám Last minute na Madeiru vás peněženka za drahé výnosy určitě nepokouše.

FOTO: Zájezdy.cz

Květinové hody

Až doletíte na Madeiru a rozhlédnete se kolem sebe, napadne vás, že tu kdysi museli zaručeně sídlit Hippies. Všude kam se podíváte se totiž táhnou zelené koberce a květináče s pestrobarevnými květinami. I na takových místech, kde byste je nečekali. Na parkovištích, u stanoviště kontejnerů, na rohu obchodů apod.

Post květinového leadera si upevňuje Madeira na jaře, kdy se zde pořádá květinový festival. Vozy plné květin, kejklíři s květinami či designéři se účastní velkého pochodu, aby na jeho konci ze záplavy květů vznikla veliká zeď podepřená pouze tenkým pletivem.

FOTO: Zájezdy.cz

Madeira je také nazývána ostrovem věčného jara. Díky oceánskému klimatu zde u úpatí hor často prší a vláha poskytuje rostlinám příslušný komfort pro nezadržitelný růst. Kromě bujné vegetace to znamená pro vás i to, že v létě se zde nebudete topit ve vlastní šťávě a v zimě se pokocháte pohledem na něco jiného než bílou pokličku či šedé omalovánky. Teplota se zde po celý rok díky Golfskému proudu totiž pohybuje mezi 20-25°C.

Oproti jiným turistickým cílům ale Madeira není nejvhodnějším místem pro milovníky písečných pláží. Jelikož se jedná o ostrov sopečného původu, který lemují ostrá skaliska, dlouhých pláží tu je skutečně jenom málo. Nicméně každý hotel má pod svým patronátem pěkně udržovaný bazén, takže i vodníci si přijdou na své. Pokud budete chtít „ochutnat“ místní moře, připravte se že si s vámi pohrají neposedné a divoké vlny.

FOTO: Zájezdy.cz

Levádová turistika

Ubytováni budete pravděpodobně v nějakém z větších měst, z nichž pak budete vyrážet do přírody. Santa Cruz je místem, kde sídlí místní kuriózní letiště visící díky nedostatku roviny na betonových sloupech u skalisek. Pod runwayí normálně vede silnice. Machico je zase druhým největším městem, jež proslulo výrobou cukrové třtiny.

K nejhezčím zážitkům z Madeiry patří putování podél zavlažovacích kanálů Levády. Trasy jsou různě obtížné. Některé vedou na hornatý a mlhavý sever ostrova, jiné se drží spíše u jihu a kličkují mezi květinovými sady a banánovníky. Místní banány jsou menší než normální a skutečně lahodné. Díky atypickým rozměrům je ale jejich export silně omezen.

FOTO: Zájezdy.cz

K nejoblíbenějšímu kanálu patří Leváda do Furado, která je z části tvořena přírodním skalním korytem a navíc ji lemuje unikátní starobylý vavřínový prales. Také se budete místy cítit jako Indiana Jones. Části cesty jsou tvořeny pouze kameny, na které budete muset skákat, abyste se dostali přes vodu. Skalní tenké uličky také posílí dobrodružnost vaší výpravy.

Levády
Jedná se o systém kanálů, které přinášejí ze severní hornaté části ostrova vodu na suchý jih. Tato vysoce ekologická procedura byla na Madeiře vybudována již v 15. století. Dnes zpestřují turistické stezky ostrova a slouží i jako součásti hydroelektráren.

K dalším zajímavým místům na ostrově patří útes Cabo Girao, jež z výšky 590 metrů nabízí velkolepý pohled na Atlantik. Na východě ostrova zase najdete útesy Ponta de Sao Lourenco, které jsou zabaleny do mlhy a díky svým dunivým úderům od moře je mnozí považují za konec světa.

Funchal: Za Churchillem či proutěným tygrem

Až vám začne i na pantoflích růst tráva a z uší všemožná květena, usoudíte, že byste se rádi vrátili do civilizace. Prakticky jediným větším centrem ostrova je rodiště fotbalisty Cristiana Ronalda, hl. město Funchal. Bylo založeno již v 15. století a kromě starého přístavu zde také najdete čtyři pevnosti, které byly vystaveny proti nájezdu pirátů. Dnes se v jedné z nich nachází např. muzeum moderního umění.

FOTO: Zájezdy.cz

Pokud budete chtít putovat po stopách slavných, můžete navštívit hrobku Karla I., místo kde sídlila císařovna Sissi, či oblíbená místa Winstona Churchilla. Z muzeí stojí za zmínku vinný sklípek Adegas de Sao Francisco ve zdech bývalého kláštera, kde můžete zabrouzdat do tajemství výroby madeirského vína a dokonce jednotlivé jeho druhy ochutnat.

Nenechte si ujít
Monte: Tobogan na suchu u Panny Marie Až vás Funchal již omrzí a budete si chtít trochu odpočinout, vyrazte do městečka Monte. Místní specialitou je suchý tobogán vedoucí až do metropole Madeiry. Dříve sloužil k transportu těžkého materiálu z Monte do Funchalu, dnes je baštou turistů. Dva vozatajové v bílých uniformách a slaměných kloboucích vás svezou dolu na speciálních proutěných saních. Jízda trvá asi 10 minut a rychlost vozu nabírá až 48km/h.
Ponta de Garajau: Tajná cesta do Ria? Na východ od Funchalu se nachází pěkná vyhlídka na Atlantický oceán. Pokud ji navštívíte, rozhodně tady ale nebudete sami. Minimálně vám bude dělat společnost Ježíš s otevřenou náručí hledící do dáli na moře. Jeho socha je na úplném vrcholku vyhlídky, k níž vede staré dřevěné schodiště, a je podobná soše Ježíše v Riu de Janeiro. Jen s tím rozdílem, že je o pár hlav menší.
Santana: Střechy až ke kotníkům V severní části ostrova se nachází v městečku Santana starý skanzen, který je osázen trojúhelníkovými domečky se slaměnou střechou, jež sahá až na zem. Stěny jsou bílé, dveře červeně lemované a okna modrá. Uvnitř „áčkovitých“ baráčků se můžete podívat na místní řemeslnice, které vyrábějí slaměné ozdoby,  krajky a výšivky.  Čisté a upravené zahrádky a parčíky jsou ukázkou tradičního života na ostrově.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Dubaji a SAE, Madagaskaru, Turecku, Krymu, Kypru nebo Tunisku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Madeiru

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolenou na Madeiře:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit na Madeiře. Pobytové, poznávací i Last Minute zájezdy.

Co si přivést z Madeiry?

Kromě vína si z Madeiry můžete přivést i další originální výrobky. Velice známé jsou např. ručně dělané výšivky a krajky - přes ubrusy až po nákladné šaty. Vedle zdobivých látek je ostrov také proslulý svým proutěným zbožím. Za ním je nejlepší vycestovat do městečka Camacha, kde řemeslníky můžete vidět in natura při práci. Před svými obchody mají všemožné proutěné výrobky – houpací křesla, modely mlýnů i např. napodobeninu tygra v životní velikosti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám