Hlavní obsah

Tajemný Atitlán: Nejkrásnější jezero světa, nad kterým fouká vítr smývající hříchy

Vzniklo z lávy a popela, po ohromném výbuchu sopky. Neznáme jeho přesnou hloubku a netušíme, co všechno jeho hlubiny ukrývají. Temně modré vody jezera Atitlán navíc čeří vítr, který přichází vždy po poledni a prý smývá hříchy. Tohle všechno v kombinaci s nádhernou přírodou v okolí dělá z jezera Atitlán pravděpodobně nejkrásnější jezero na planetě. Alespoň to tedy tvrdí ti, co ho spatřili na vlastní oči.

Foto: www.bigstockphoto.com

Přesnou hloubku tajemného jezera Atitlán zatím neznáme. Zatím nejhlubší bod vědci našli v hloubce 340 metrů.

Článek

Hloubka? Minimálně 340 metrů, ale možná i větší. Vždyť se vědcům doposud nepodařilo prozkoumat dno. Dno, které vzniklo po ohromném výbuchu sopky před 84 000 lety. Vegetace v okruhu několika desítek kilometrů zcela vyhynula, popel padal až na Floridě a kráter, který vznikl, se okamžitě zaplnil – koncentrovanými kyselinami a smrtonosnými sloučeninami.

Ty ale v průběhu desítek tisíc let nahradila voda. Chladivá, temná, hluboká. A po poledni čeřená větrem Xocomil.

Foto: www.bigstockphoto.com

Atitlán kdysi Alexander von Humbolt označil za nejkrásnější jezero planety. A svůj titul si dál drží...

Nekývejte na první nabídku

„Neodkývejte prodejci lístků první cenu, kterou vám nabídne,“ radí turističtí průvodci po této oblasti. Turisté jsou tady totiž silně atakovaným druhem – místní chtějí vydělávat, a tak si cizincům říkají i o několikanásobně vyšší částky. Stačí být ale dostatečně asertivní a nenechat si přístup líbit a většina jich „zkrotne“ a nabídne cenu, která už je podobnější té, kterou platí místní.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vulkán San Pedro je součástí světoznámého panoramatu.

Xocomil, vítr, který smývá hříchy
Čte se „Šokomil“ a vát začíná pravidelně vždy po poledni. Menší loďky v tu chvíli zamíří do přístavu, dvoumetrové vlny, které proudění vzduchu způsobí, jsou na ně už příliš vysoké. Xocomil je fenomén typický právě pro jezero Atitlán. Vzniká ve chvíli, kdy se tu srazí vlhký vzduch od Pacifiku se vzduchem, který proudí z hor.

Cestu po jezeře by si ale neměl odpustit nikdo. Začíná se obvykle v městečku Panajachel, místě, kde si svou středoamerickou základnu vytvořili v 60. letech američtí hippies. Dodnes je tu atmosféra uvolněnější, než by si místní starousedlíci přáli. Panajachel je jinak typicky turistické letovisko – najdete tu spoustu hotýlků a penzionů, trh s tradičními suvenýry, kvalitní restaurace i bistra pro nenáročné.

Svatá trojice uprostřed mlhy

Z místního přístavu se pak každé ráno vyplouvá na širou hladinu. V dálce ji lemují vrcholy tří místních vulkánů – Atitlánu, Tolimánu a San Pedra – právě ty vytvářejí s modrou vodou a zelenou vegetací na březích jezera nezaměnitelné panoráma, které po ránu, kdy se na hladině válí mlha, bere dech.

Foto: Adam Baker

Nejkrásnější je prý Atitlán při východu slunce, kdy se nad hladinou povaluje mlha.

Není divu, že Alexander von Humboldt při prvním spatření jezera vydechl slavnou větu o nejkrásnějším jezeře planety. Ostatně – z tohoto neoficiálního titulu krásy žije jezero Atitlán vlastně dodnes.

Maximón, tak trochu jiný světec
Jeho podoba se liší kraj od kraje, všude mu lidé ale nosí kořalku, cigarety, doutníky, ale i lahve s coca colou. Maximón je velmi oblíbený světec, který má v oblasti jezera Atitlán spoustu přívrženců i svatyní. Chodí za ním i turisté a prý i jim za drobný dárek pomůže s láskou, zdravím i penězi.

Nejkrásnější pohled na Atitlán je prý po ránu. A pak také z míst, která nejsou tak turisticky exponovaná. Tady ale pozor – místní agentury důrazně doporučují vyrážet na túry jen ve společnosti zkušeného průvodce a s více lidmi. Ne proto, aby na turistech vydělaly, ale z obavy před některými místními domorodci. I přesto je ale Atitlán jedním z nejoblíbenějších cílů v Guatemale.

Foto: www.bigstockphoto.com

Obklopené nádhernou přírodou Guatemaly a zachovávající si auru tajemna - to je Atitlán.

Pod hladinou pusto

Jediní, kteří si pobyt u jezera neužijí, jsou rybáři. V 70. letech se místní vláda rozhodla udělat z Atitlánu celosvětově uznávané místo sportovního rybolovu. Do ekosystému jezera ale vypustila dravého okouna černého, který všechnu ostatní faunu téměř zlikvidoval. O živobytí tak přišli i místní rybáři.

Život v jezeře je tak dnes jen minimální. Říkají to i potápěči, kteří sem občas dorazí. I tak je prý ale svět pod hladinou, který na každém metru připomíná vulkanický původ jezera, fascinující.

O dalších perlách Střední Ameriky se dočtete v článku Zlaté žáby a horké vodopády v pralese? Ve Střední Americe je stále co objevovat 

Inzertní sdělení: Vydejte se na nejlepší dovolenou svého života!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se do Guatemaly k jezeru Atitlán, navštivte božský Karibik, poznejte mayské město Tikal, Havajské ostrovy, projděte se po Sydney, poznejte Samou, Filipíny, Japonsko... a dopřejte si relax na Maledivách.

A to vše během 25 dnů! V březnu 2015 totiž už popáté odlétáme na Cestu kolem světa soukromým letadlem. A míst máme jen 64! Neváhejte a rezervujte si svoje místo na palubě leteckého speciálu.

Vydejte se do zemí Střední Ameriky za mayskými památkami. Uxmal, Palenque, města v džungli, ale i nádherné pláže v okolí letoviska Playa del Carmen.

Užijte si 11 dní, do kterých jsme namíchali poznání i odpočinek u moře. Nebude se vám chtít zpátky!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Britských Panenských ostrovech, o luxusních Maledivách nebo o letovisku Búzios. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Cesta kolem světa 2016

Guatemala a konkrétně i jezero Atitlán jsou na programu Cesty kolem světa, která v březnu 2016 už popáté odstartuje z pražského letiště.

Základní scénář je jasný a nadmíru atraktivní. Hlavní role v něm hrají: 64 cestovatelů včetně Jirky Kolbaby, privátní letecký speciál (upravený Boeing 737-800) a 10 exotických destinací. Stopáž? 25 dní, během kterých celá skupina obletí svět a pozná ta nejkrásnější místa planety.

A tahle to jsou:

  • Antigua – souostroví, na kterém je 365 pláží, tedy na každý den v roce jedna. Podle mnohých jsou tu vůbec nejkrásnější pláže v Karibiku. A mají tu i opravu skvělé rumy!
  • Guatemala – tahle středoamerická země může nabídnout mayská města ukrytá v džungli, včetně slavného města Tikal, ale i nádherné jezero Atitlán, kde fouká vítr, jež smývá hříchy.
  • Mexiko – skalní útvary v oblasti Los Cabos, pozorování přátelských a zvídavých keporkaků, zázemí luxusních letovisek, mariachi – místní pěvci v sombrerech. Není důvod, proč vynechat Mexiko!
  • Havaj – věděli jste, že na Havaji leží druhá nejvyšší hora sluneční soustavy? Na Mauna Kea bude skupina cestovatelů pozorovat západ slunce. Na ostrovech věčného léta také bude dost času na opalování na černých plážích s lávovým pískem.
  • Samoa – právě na souostroví Samoa, konkrétně na zeleném ostrově Upolu, leží nejkrásnější přírodní bazén světa – propadlina To Sua.
  • Austrálie – nejmenší z kontinentů bude reprezentovat Sydney a nejbližší okolí města. Na programu je slavná Opera, Přístavní most, pláže Bondy a Manly, ale i setkání s klokany nebo koalami…
  • Filipíny – na Filipínách žije nejmenší primát světa – opička nártoun byla předlohou pro podobu Mistra Yody z Hvězdných válek. A v plánu je i návštěva Čokoládových hor.
  • Japonsko – v Japonsku skupina přistane v době, kdy pokvetou sakury. A co by to bylo za návštěvu Japonska bez zenových zahrad, jízdy Šinkanzenem a bez saké?
  • Laos – země milionu slonů. Laos je buddhistická exotika par excellence. Ještě před pár lety tu měli jediný výtah a jen 20 kilometrů silnic, dnes jsou tu turisté hýčkáni v luxusních letoviscích. 
  • Maledivy – luxusní tečka na samý konec Cesty. Tropický ráj, který proslul luxusními resorty přímo nad hladinou, je ideální závěrečnou destinací.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám