Hlavní obsah

Do Turecka za luxusem: Na místech, kam jezdila Kleopatra, vyrostly moderní resorty

Jsou jako noc a den. Jedno vzniklo jen před pár desítkami let a je ukázkou moderního turistického letoviska, to druhé se chlubí 2500 lety historie. Zatímco v jednom si dávají dostaveníčka milovníci golfu, to druhé bývalo svědkem milostných setkání Kleopatry a Marka Antonia. Dnes jsou obě nedílnou součástí Turecké riviéry. A letoviska Belek a Side rozhodně nehrají druhé housle – i v okamžiku, kdy se rozhodnete pro opravdu luxusní dovolenou.

Foto: Bigstock.com

Apollonův chrám v Side, jedna z nejpopulárnějších antických památek. Její fotku si domů odváží každý turista.

Článek

Je libo hotelový pokoj se vstupem přímo do bazénu? Nebo rovnou apartmán s vlastní sluneční terasou a bazénem ukrytý v krásné zahradě? Turecká riviéra není jen o průměrných hotelech, ale i o resortech, které s hrdostí nosí pět hvězd, poskytují perfektní služby, ale také nestojí pár tisíc.

V Beleku se hoteliéři perou a turista směje

Namísto křivolakých uliček široké ulice lemované palmami seřazenými jako podle pravítka – Belek je moderní turistické letovisko v tom nejlepším slova smyslu. Jedno z nejmladších letovisek na Turecké riviéře vzniklo v 80. letech 20. století s jasným cílem – přitáhnout turisty, ideálně ty velmi bohaté.

Foto: www.bigstockphoto.com

Dopřejte si relax na Turecké riviéře, letovisko Belek patří ke špičce.

Luxusních pětihvězdičkových hotelů je tu několik desítek a jejich vysoká koncentrace nutí majitele služby zlepšovat a zlepšovat a zlepšovat… ku prospěchu turistů, kteří sem přijedou. Přidejte k vysoké kvalitě služeb ještě nádherné pláže a máte letní dovolenkový koktejl, kterému odolá jen málokdo.

Pláž, která se podél letoviska táhne, má úctyhodných 16 kilometrů délky a některé její úseky se mohou pochlubit modrou vlajkou, která je mimo jiné symbolem čistoty, zodpovědného přístupu k ekologii a kvalitního zázemí. A takovými přírodními garanty čistoty jsou i želvy, které v některých úsecích kladou každý rok svá vajíčka.

Pláže s modrou vlajkou
Turecký Belek se může pochlubit plážemi s takzvanou modrou vlajkou. Co to znamená? Modrá vlajka EU je ocenění pro pláže, které splňují celkem 33 poměrně přísných kritérií ze čtyř hlavních kategorií. Těmi jsou kvalita vody, bezpečnost a služby, informace a osvěta o prostředí pláže a kategorie, kterou bychom mohli označit jako údržbu a správu prostředí pláže. Je jasné, že modrá vlajka je pro pláž ohromnou reklamou, ale pozor! Ocenění se uděluje vždy jen na jednu sezónu, a pokud pláž některá kritéria poruší, napřesrok o ocenění přijde!

Pobyt v Beleku ale není jen o krásných plážích a hýčkání v hotelovém resortu (ač i návštěva hotelové restaurace, která servíruje 14 národních kuchyní, může být prima gastronomickým dobrodružstvím), ale i o hře gentlemanů. Belek je totiž tureckou golfovou destinací číslo jedna. Kvalitních golfových hřišť je tu hned několik, nicméně asi každý vám doporučí místní National Golf Club ukrytý v hájích eukalyptů a borovic.

Foto: www.bigstockphoto.com

Belek je rájem pro golfisty. Nejlepším hřištěm je National Golf Club.

„Vznikly jsme v roce 1994 a už na přelomu milénia jsme se objevili v první padesátce nejlepších hřišť Evropy,“ prohlašují o sobě hrdě na svých webovkách. Aktuálně drží i pozici v top desítce golfových hřišť ve Středomoří. Osmnáct jamek je tu rozeseto mezi spoustou přírodních jezírek a cílovou destinací všech hráčů je restaurace Meridiana – s perfektní kuchyní a ještě lepším výhledem.

Mimochodem, pověst Beleku jako výhradně turistické destinace potvrzuje i to, že mimo sezónu v něm trvale žije asi 750 obyvatel, v sezóně, která v dobrých letech trvá i osm měsíců, jejich počet narůstá až na deset tisíc. Milovníky čísel a krásného počasí pak ještě potěšíme údajem o počtu slunečních dní – těch je v Beleku zhruba 300 v roce.

Foto: ESO travel

Turecký Belek je letovisko, kam vyrážejí lidé za luxusem a kvalitními službami.

Side – dovolená v antických kulisách

„Kleopatra a Markus Antonius si místo pro svá romantická dostaveníčka uměli vybrat,“ to napadne každého, kdo na vlastní oči spatří západ slunce u Apollonova chrámu v letovisku Side. Stará část města leží na malém poloostrově, který vybíhá do průzračných vod Středozemního moře, a musí nadchnout všechny romantiky.

Posedět tu můžete v některé z příjemných restaurací v blízkosti místního přístavu pro jachty nebo zamířit do centra starého města, které se se setměním promění ve velký trh pod širým nebem, a vyzkoušet si, jak umíte smlouvat. Ostatně bez toho to tady nejde – ošidili byste sebe a možná i naštvali obchodníka.

Foto: Bigstock.com

Amfiteátr v Side je dalším místem, které dotváří nádherné prostředí města.

Turecká riviéra
Středomořské pobřeží Turecka je jednou z nejnavštěvovanějších oblastí země. Cestovní ruch se tady naplno rozjel v 80. letech 20. století a dnes na pláže mezi městy Antalya a Analya přijíždějí v dlouhé hlavní sezóně statisíce turistů. Co je láká? Krásné pobřeží, příroda, kterou reprezentuje i mohutné pohoří Taurus, historické památky z dob antiky, ale i vysoká kvalita služeb.

Ve staré části Side se odráží dlouhá historie města, které bývalo významným trhem s otroky, ale i centrem kultury a umění. Ještě stále patrné jsou tu zbytky městských hradeb, bran, ale i chrámů a amfiteátru. Paradoxně i díky tomu, že ve středověku bylo město opuštěné, a tak nikdo antické památky nerozebral na stavbu domů. Zchladit se můžete v jednom z mnoha muzeí, které upomínají na dlouhou historii.

Foto: ESO travel

Zázemí hotelů je perfektní. V Side se pás moderních resortů táhne na západ od historického centra.

Od starého Side na západ se pak táhne moderní část s luxusními hotely – hotelový pás je dlouhý asi 11 kilometrů. A místní pláže? Jsou krásné – písek je bílý s příměsí oblázků, vstup do moře jen velmi pozvolný, voda příjemně teplá a hlavně – průzračná. Vlastně se ani není co divit, že si před dlouhými věky tohle místo vybrala i zamilovaná Kleopatra.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou do Turecka!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů do Turecka:

Užijte si sedm nocí v luxusním pětihvězdičkovém komplexu v letovisku Belek. Hotel leží přímo u pláže a obklopuje ho nádherná zahrada. Hlavní restaurace servíruje pokrmy 14 světových kuchyní, v areálu najdete i irskou hospůdku nebo prvotřídní lázeňské centrum. Navštívit můžete i dvě kina nebo aquapark ve stylu starověké Troji.

Na pokoji na vás bude čekat uvítací koš, plazmová televize, ale i terasa s výhledem na moře nebo zahradu. Užijte si pohádkovou dovolenou, vydejte se do hotelu Rixos!

Co byste řekli na dovolenou v exkluzivním resortu přímo na pláži 40 kilometrů od města Antalya? V těsném sousedství hotelu jsou dvě velmi kvalitní golfová hřiště. Vybírat můžete ze dvou hlavních restaurací, 6 a la carte restaurací, ale i z pěti barů.

Součástí hotelu je i kino, komplex nádherných bazénů, včetně jednoho vnitřního. Hýčkat vás tady budou ve spa centru, vyrazit můžete do sauny, na masáž nebo do vířivky. Pravidelně probíhají i lekce aerobicu, jógy, zahrát si můžete i bowling, minigolf nebo volejbal.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dovolené na vlnách, o místech, kde se točil Hobit nebo o paláci nad oblaky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Už jste letos byli na letní dovolené?
Ano, už před hlavní sezonou.
15 %
Vyrážíme v červenci.
13,3 %
Chystáme se v srpnu.
8,3 %
Pojedeme až po prázdninách.
11,7 %
Letos nejedeme nikam.
51,7 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

3x z Turecké riviéry

Turecká riviéra je pás tu menších, tu větších letovisek na pobřeží Středozemního moře. Kromě v článku zmíněných letovisek Side a Belek jsou to i tato další tři:

Antalya

Téměř dvoumilionová Antalya si vysloužila přezdívku „hlavní město Turecké riviéry“. Dnes má podobu turistické metropole s hustou sítí moderních hotelů, kvalitních restaurací a obchodů se suvenýry. Město ale vzniklo už ve druhém století před naším letopočtem – ostatně důkazem jsou zbytky městských hradeb nebo Hadriánova brána, ve městě je také spousta muzeí. Krásné je i okolí města – vydat se můžete do zalesněných hor nebo na zapomenuté romantické pláže.

Alanya

Alanya je prý nejstarší turistické letovisko Turecké riviéry. Je menší než Antalya, ale v hlavní sezoně je pořádně rušno i tady. Zejména na slavné Kleopatřině pláži, která je obsypaná turisty. Město nabízí perfektní zázemí pro sporty, ale i kulturní vyžití a noční život – bary a diskotéky zavírají až s ránem. Dominantou města je pevnost ze 13. století a ty nejlepší hotely hledejte dále od centra – stranou ruchu a davům lidí.

Kemer

Podél města obklopeného krásnou přírodou se táhnou krásné, místy oblázkové pláže, ze kterých je pěkný výhled na pohoří Taurus. Kemeru můžeme přisoudit status nejautentičtějšího letoviska ze tří zmiňovaných. A v zátokách a zálivech v okolí města se dočkáte i romantické atmosféry. Určitě také navštivte přístav v centru města!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám