Hlavní obsah

Detroit přežil krach a vrací se k normálu: Tma a hodinové čekání na záchranku končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavné automobilky Ford, Chrysler a General Motors, jedenáctinásobní vítězové hokejové NHL Detroit Red Wings, luxusní výhled na velká jezera – Detroit je prostě jedinečný. To je ale jen ta čistší strana mince. Na té druhé najdeme obrovskou kriminalitu, dvacetiprocentní nezaměstnanost a bankrot, který město vyhlásilo v roce 2013. Jak Detroit vypadá dnes?

Foto: Life-of-Pix (Pixabay.com, licence Public Domain)

Z hladiny jezera Michigan Detroit zase tak zle nevypadá.

Článek

Tma je tma. To zní logicky, ale ve městě se 700 tisíci obyvateli byste čekali, že ji semtam prořezává pouliční osvětlení. V posledních letech však zůstávala velká část Detroitu bez něj. A když ráno začalo svítat, objevovaly se polorozbořené opuštěné a vyrabované stavby. Světové centrum automobilového průmyslu se proměnilo ve město duchů.

Bankrot Detroitu
Na provoz městských služeb už měl Detroit tak málo prostředků, že popeláři nestačili odvážet odpad a prosakující vodovodní potrubí často neměl kdo rychle opravit. Problémy se objevovaly na každém kroku, a tak 18. července 2013 město vyhlásilo bankrot, největší v dějinách USA. Žádná obec tam nikdy nedlužila tolik – v přepočtu na koruny šlo zhruba o 365 miliard.

Jde na vás ze čtení o Detroitu zima? Mrkněte se na trochu exotiky:

Foto: Albert duce (Wikimedia Commons)

Bývalé ředitelství automobilky Packard proslavené především modely z první poloviny dvacátého století.

Přes milión lidí odešlo pryč

V roce 1950 přitom město prosperovalo a všechno šlo hladce. Bydlelo tu 1,8 miliónu lidí, všichni se měli rádi… no, to asi ne, ale zkrátka se tu žilo hezky. To skončilo a obyvatelé začali Detroit opouštět. Nyní tu má nahlášené trvalé bydliště sedm stovek tisíc lidí.

Že by se americká velkoměsta počala vylidňovat? Vůbec ne, třeba v New Yorku je trend opačný. Od roku 1950 zde přibylo přes čtvrt miliónu obyvatel, zejména ve čtvrti Queens. Největší město Severní Ameriky tak dosáhlo v této statistice bez aglomerace na číslo vyšší než osm miliónů.

Foto: PublicDomainPictures (Pixabay.com, licence Public Domain)

Takovéto koráby křižovaly Detroit v době jeho největší slávy.

Umíráte? Za hodinu přijede záchranka!

Ale zpátky k Detroitu. Proč se město vlastně dostalo do potíží? Faktorů bylo několik. Město se v polovině minulého století ocitlo na ekonomickém vrcholu a z něj vedla jen cesta dolů. Okořenilo ji několik korupčních skandálů a bohatší vrstvy se odsud raději poroučely. Zůstávali jen chudší žadatelé o práci, avšak nikdo, kdo by jim ji dal. Loni tak každý pátý obyvatel města neměl zaměstnání.

A postarat se o ně nemohlo ani město, protože v obecní pokladně by si strýček Skrblík rozhodně nezaplaval – zela prázdnotou. Detroitu se tedy nedostávalo dost peněz na veřejné osvětlení okrajových čtvrtí, opravu městského majetku poškozeného vandaly nebo na provoz záchranných sborů hasičů, policistů a rychlé lékařské pomoci.

Detroit by klidně mohl patřit do tohoto článku:

Foto: Notorious4life (Wikimedia Commons, licence Public Domain)

Takhle nyní v době detroitské krize vypadá spousta tamních domů.

To vše vyústilo v nespokojenost obyvatelstva, pouličních nepokojů a velký růst kriminality. Jak proti tomu postupovali policisté? S neustále se krátícím rozpočtem toho příliš nezmohli. Před bankrotem k zásahu dojížděli průměrně 58 minut (v celých Spojených státech je to 11 minut).

Po vyhlášení bankrotu a pomoci státních institucí se tu život vrací do normálu. Dochází třeba ke kompletní obnově systému pouličního osvětlení – to by mělo být hotové do roku 2016. Také čekací doba na ambulanci se zkrátila. I tak ovšem lidí neustále ubývá. Detroit kdysi patřil mezi deset největších měst federace, nyní se nachází na konci druhé desítky a brzy z ní vypadne. Je jediným ze 40 největších měst, kterým ve statistikách z roku 2013 oproti poslednímu sčítání obyvatelstva ubyli obyvatelé.

DoStátů prostřednictvím dalších článků:

Pšenka kvete mimo Detroit

V jiných městech USA jsou na tom lépe. Například 900tisícový texaský Austin zaznamenal mezi roky 2010 a 2013 nárůst obyvatel o 12 %. Dvě největší města, New York a Los Angeles, mají stabilní růst v hodnotách mezi dvěma a třemi procenty. Nové přistěhovalce lákají i velké možnosti cestovního ruchu, který ve dvou největších městech USA kvete.

New York dlouhodobě vede o sedm parníků žebříček turisty nejvyhledávanějších měst Spojených států. Využívá totiž svůj potenciál celoročně. V létě láká na cykloprojížďky na městských kolech a dobré počasí na procházky po Central Parku, v zimě dominuje nakupování na velkých obchodních bulvárech. Která firma nemá sídlo nebo alespoň prodejnu na legendární Páté avenue, jako by ani nebyla.

Foto: PublicDomainPictures (Pixabay.com, licence Public Domain)

New York City.

Také kalifornské Los Angeles, středobod nejlidnatějšího státu USA, stále roste a láká pořád velký počet návštěvníků. Zatímco v Detroitu nedokázali k odvrácení katastrofy využít svých předností reprezentovaných rozvinutým průmyslem a přírodou kolem jezera Michigan, „město andělů“ tohle umí a do hollywoodských filmových studií láká každý den turisty na spousty exkurzí, stejně jako plavce na vyhlášené pláže hlídané plavčíky s červenými plováky.

Kdo atmosféru velkých amerických měst nezažil, představí si ji jen těžko. Stejně jako například procházku mezi krokodýly ve floridském národním parku Everglades či plavbu kolem ledovců Aljašky. USA zkrátka nabízí spoustu možností, jak se na chvíli odpoutat od všedních starostí podobných těm detroitským.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vykračujete si po Times Square, bruslíte v Central Parku a pak si projdete obchody na Páté avenue. Jen sen? Splňte si ho a vyrazte do New Yorku!

Svlečte bundy a podívejte se na Floridu, kde mají nyní, na začátku zimy přes 20 °C. Cestu na sever pak zakončíte v zasněženém New Yorku.

Kalalau, Kauai i Maui zní poeticky a podobně i vypadají. Jde totiž o přírodní perly věčně horké Havaje. Udělejte si volno a odjeďte se opalovat do Tichomoří!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejhorších aerolinkách světa a také o tom, kde si lidé dávají nejdelší polibky na světě, nebo o slavných světových mauzoleích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Myslíte, že i velkým českým městům může hrozit osud Detroitu?
Ano, je to na spadnutí.
53,4 %
Asi ne, zatím to vypadá dobře.
38,1 %
Ani náhodou, máme přece zodpovědné politiky.
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176 čtenářů.

Města duchů v USA

Obchody, hospůdky, banky, čilý pouliční ruch, to všechno měla kdysi prosperující americká města, která se řízením osudu během několika málo let zcela vylidnila. Přinášíme vám tři ukázky takových měst duchů.

Picher, Oklahoma – muchomůrka zelená Ameriky

Patří k méně známým vyprázdněným obcím USA, nicméně se může „pochlubit“ jedním titulem. Ono vlastně k chlubení moc není. Americká agentura pro ochranu životního prostředí totiž vyhlásila Picher nejtoxičtějším místem země.

Za všechno může olovo, které prosakuje do půdy a podzemní vody. Léta se tu těžilo jako významná surovina pro výrobu munice americké armády. Místní obyvatelé ovšem začali trpět těžkými chorobami a každému třetímu novorozenci našli lékaři v devadesátých letech dvacátého století v krvi zvýšenou hladinu olova. Kdysi dvacetitisícové město se tak začalo vylidňovat.

Jako by nestačily potíže s těžkými kovy, v roce 2008 ještě přišlo tornádo, aby trochu urychlilo chátrání opuštěných domů. Ani tato rána osudu neodradila posledních pár starousedlíků, kteří se dále v zamořené oblasti snaží přežívat.

Bodie, Kalifornie – vytěženo, zavřeno

Zatímco do Picheru se lidé nijak kvůli zdravotním rizikům nehrnou, Bodie si užívá náklonnosti turistů. Jde o kdysi rušné hornické městečko v Kalifornii. Po uzavření dolů se ovšem začalo vylidňovat. Mnohé stavby zůstaly skvěle zachovány včetně předmětů denní potřeby na stolech, a tak místo skutečně vypadá, jako by se z tamních obyvatel během okamžiku stali duchové. To láká zvědavé cestovatele, a tak Bodie patří k velkým atrakcím západu USA.

Centralia, Pensylvánie – podzemní bomba

Kterého tvora na naší planetě můžeme označit za nejhloupějšího? Blbouna nejapného? Kdepak, Centralia nám dává jasnou odpověď – člověka. Co také jiného říct na to, když v hornickém městě s obrovskými zásobami černého uhlí v podzemí likvidují skládky tak, že je pravidelně pálí.

Jedna taková akce skončila tak, že se požár dostal do podzemí, rozšířil se do slojí s horninou a uhlí pod Centralií od té doby neustále hoří a způsobuje podzemní výbuchy. I odsud lidé odešli. Ono totiž není dvakrát příjemné, když vám při rozuzlení nedělní detektivky vybouchne pod domem hořící uhlí. Přinejmenším proto, že se nedozvíte, jestli vrahem byl zahradník.

Více o městech duchů v USA, ale i jinde ve světě jsme psali v článku Nejslavnější města duchů: Podívejte se na místa, kde je poněkud mrtvo. A na cestovatelském webu Cestovinky.cz se zase dozvíte více o Detroitu a jeho zajímavých místech.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám