Hlavní obsah

Nejpomalejším rychlíkem světa ze zlatého hnízda k noční můře horolezců

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledovcový expres, známý nejen jako nejpomalejší rychlík světa, ale také jako úchvatná panoramatická železnice, jede ze Svatého Mořice do Zermattu okolo sedmi hodin. Jednou z nejzajímavějších zastávek je Chur, nejstarší město Švýcarska a největší město kantonu Graubünden. Můžete tu navíc přestoupit na Bernina expres, který odsud míří do italského Tirana.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledovcový expres

 
Článek

Na cestě Ledovcovým expresem ze Svatého Mořice, oblíbené dovolenkové lokality boháčů, k Matterhornu, nebezpečné horolezecké výzvy u Zermattu, sledují cestující víc než sedm hodin „promítání“, jehož režisérem je příroda.

Foto: Archiv swiss-image.ch (Christian Perret)

Špička Matterhornu částečně zahalená oblaky.

Matterhorn, jehož vrcholek dosahuje výšky 4478 metrů, je pověstný svým vysoce nebezpečným horolezeckým terénem. Nejeden dobrodruh, který se horu snažil zdolat, tady přišel o život.

Co by pasažéři expresu cestou neměli propásnout je například průjezd po pouhých 130 metrů dlouhém Landwasser viaduktu. Ten se klene ve výšce 65 metrů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turisticky atraktivní zastávkou Ledovcového expresu je také Chur, hlavní a největší město kantonu Graubünden i nejstarší město celého Švýcarska. Osídlení tady údajně vzniklo už zhruba 3000 let před naším letopočtem.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Řada uliček ve staré části Churu je jen pro pěší.

„Chur měl vždy strategickou dopravní polohu, proto byl i v minulosti důležitým hospodářským bodem,“ říká průvodce. Dnes tu žije více než 30 000 lidí, mezi něž se celoročně mísí tisíce turistů.

Město, které nespí

Historické části Churu dominuje kostel sv. Martina z přelomu 15. a 16. století. Osmimetrový ciferník hodin na kostelní věži je považován za druhý největší ve Švýcarsku. Před vchodem do kostela pak nelze přehlédnout kamennou kašnu. V letních dnech se tady turisté mohou příjemně osvěžit, protože v churských kašnách teče pitná voda.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Kostel sv. Martina v historickém centru Churu

Centrum města je prošpikované obchody, restauracemi i bary. Po obvodu malých náměstíček jsou kavárny s příjemným venkovním posezením. „Jedním z nejoblíbenějších podniků ve městě je QBar v ulici Grabenstrasse,“ doporučuje průvodce.

Jeho slova o několik hodin později, po setmění, potvrzuje ve švech přeplněný interiér i obsazené stoly na ulici před zmíněným barem. Určitou nevýhodou podniku je frekventovaná silnice táhnoucí se jen několik metrů od vchodu a těsně vedle pouličního posezení.

Dechberoucí alpské panorama

Většina cestovatelů ale samozřejmě nemíří do Churu kvůli návštěvě barů. Turisté spojují toulky městem kromě jiného také s výpravou Bernina expresem. Ten odsud vyráží a míří přes více než 50 tunelů a téměř 200 mostů do italského Tirana.

BEZ KOMENTÁŘE: Na palubě známého Bernina expresu pasažéři poznají krásy Švýcarska

Bernina expres vystoupá z nadmořské výšky 584 metrů, v níž leží Chur, až do průsmyku Bernina ve výšce 2253 metrů. Pak už se vydává směrem k Tiranu v nadmořské výšce 429 metrů.

Cestující mají možnost pozorovat ty nejdivočejší scenérie alpské krajiny. Občas je jejich výhled přerušen průjezdem temného tunelu. Pak už ovšem zase mohou u velkých oken lapat po dechu při jedinečné panoramatické podívané.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na stanici Ospizio Bernina mají turisté čas nasát čerstvý horský vzduch.

Zlatým hřebem cesty je zastávka Ospizio Bernina ve výšce 2253 metrů nad mořem. Tam mají cestující několik minut na to, aby vystoupili z vlaku a fotili či jen pozorovali zdejší skalnaté hory a jejich zelená úpatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám