Hlavní obsah

Machu Picchu otevřelo pro jediného turistu. Na návštěvu čekal přes půl roku

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro sedm měsíců čekal japonský turista Jesse Katajama, až si bude moct prohlédnout peruánské Machu Picchu. To se mu nakonec poštěstilo a proslulé incké město si vychutnal tak, jak o tom jiní mohou jen snít. Díky zvláštnímu povolení byl totiž jediným návštěvníkem, uvádí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu je od března uzavřené.

Článek

Katajama chtěl původně památku navštívit už v březnu, jenže se kvůli koronaviru uzavřela a on uvázl v Peru. Nyní mu ministr kultury Alejandro Neyra udělil opravdu ojedinělé povolení, aby mohl Machu Picchu navštívit, přestože památka ještě není oficiálně otevřená.

Japonec se do areálu vypravil v sobotu se šéfem správy památky a stal se tak prvním turistou, který Machu Picchu po nucené uzavírce navštívil. „Už jsem si myslel, že k tomu nikdy nedojde, ale dostal jsem opravdu zvláštní povolení. Peruánci jsou tak milí, moc vám děkuji,“ uvedl Takajama v příspěvku na Instagramu.

Turista se domů do Japonska vrátí 16. října a loučení s obyvateli městečka Aguas Calientes, kde strávil posledních několik měsíců, bude prý těžké. „Rozhodně budu plakat. Těch sedm měsíců pro mě bylo skutečně speciálních,“ dodal Takajama.

Kdy se Machu Picchu oficiálně otevře, není zatím známo. Ministr kultury Neyra ovšem sdělil, že bude do areálu kvůli opatřením vpuštěno jen 30 procent obvyklé návštěvnické kapacity.

Machu Picchu v červenci nakonec neotevře. Úřady se bojí šíření viru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám