Hlavní obsah

Maledivy? Velké divy

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Myslíte, že se dá vystoupat na nejvyšší horu země jen tak v plavkách? Jistěže dá. A můžete v jedné ruce držet longdrink a v druhé nafukovacího krokodýla. Nejvyšší hora Malediv totiž měří 5,1 metru a z jejího vrcholu je to na pláž co by kamenem dohodil.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pevnina na Maledivách zabírá pouhé jedno procento plochy, proto se musí využít i místa na mělčinách

Článek

Leží v Shangri-La Villingili Resort & Spa vedle jamky č. 8 na hotelovém golfovém hřišti. Samozřejmě že na vrcholu hory najdete nástěnku se stříškou a s odpovídajícími informacemi. Ale na Maledivy se za horskými túrami nejezdí. Na Maledivy se jezdí (tedy spíš pluje nebo létá) za sluncem, mořem a romantikou. Zlaté západy slunce, pravidelný šum vlnek a průzračná voda. A ta panoramata…

Foto: Giorgio Montersino, Wikimedia Commons

Hlavní město Malé leží na jednom ostrově, letiště hned na vedlejším

Hlavní město je Malé, a i když je největší, svou rozlohou nepřesáhne běžné pražské sídliště. A trošku i tak vypadá. Několikapatrové domy těsně vedle sebe, co ostrůvek dovolí. Jen kolem dokola jsou zaparkované loďky a jachty. Vzhledem k tomu, že místní obyvatelé jsou převážně muslimové, najdeme ve městě několik mešit, kterým vévodí Velká mešita u Islámského centra. Za zmínku stojí i Národní muzeum a fotbalový stadión pro 11 000 diváků. A ještě hřbitov. Představte si, že na každém hrobě poznáte, jestli v něm leží žena, nebo muž. Ženy totiž mají náhrobky kulaté a muži špičaté.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Po západu slunce se začínají rozsvěcet restaurace a lákat hosty na něco dobrého

Ale věnujme se rekreaci – proto tu jsme. Maledivy se skládají z 19 atolů, na kterých je mnoho rezortů. Mezi nimi pendlují lodě nebo letadélka s turisty. Obydlených je asi 200 ostrovů z celkového počtu 1200, z toho většina je zaplněna právě hotelovými rezorty. Bungalovy pod palmami, případně přímo nad vodou (ty luxusnější mají průhlednou podlahu, takže můžete u kávy pozorovat podvodní život) poskytují pohodlíčko ve dne v noci. Na kurtech s raketou v ruce se lážo plážo pohybují bohatí důchodci, zatímco jejich manželky klábosí o kus dál pod palmovým slunečníkem nad sklenkou něčeho chladivého. Z restaurací na pláži voní grilované ryby a steaky a do toho šumí hudba moře.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Tanec Bodu beru ve finále tančí jak domorodci, tak rekreanti

Večery jsou zasvěceny zábavě. Hudbě s populárním karaoke, plavání za svitu měsíce nebo – a to musíte mít štěstí na trochu větříku od moře – pozorování světélkující pláže. Díky bioluminiscenčnímu fytoplanktonu, který produkuje chemické látky, jaké mají i naše světlušky, se rozsvítí vlnky bleděmodrými tečkami mikroorganismů. Ale většinou na hladině uvidíte jen odraz světel z restaurací, kde se osazenstvo baví do pozdního rána.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pohybovat se po moři vlastním pohonem je stejně nejlepší

A druhý den už zase všichni vyrážejí za další zábavou. Třeba na kánoe, na nichž proplouvají mezi ostrůvky a vyhledávají opuštěná romantická místečka. Nebo se noří pod vodu, aby spolu s korály zahlédli nějakého toho mořského klauna očkatého jak vykukuje ze sasanky. Ty, kterým noční ponocování neudělalo dobře, může zachránit relaxační vonná masáž, na kterou jsou zde školení specialisté.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Cestou z hospůdky do svého pelíšku nesmíte moc kličkovat, jinak skončíte osvěženi mořskou vodou

Na Maledivy jezdí čím dál více Evropanů, když jim začne být doma zima. A zatímco doma sousedi stavějí sněhuláky, oni si prohřívají kosti na atolech mezi Indií a Srí Lankou, kam se v rámci možností mohou také podívat. Na mezinárodní letiště v Malé totiž létají stroje ze všech kontinentů a Srí Lanka není tak daleko, aby byl problém dopravit se třeba do Colomba, kam létá přímý spoj a cesta trvá hodinku a půl.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Maledivy s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Maledivy

Foto: archiv CK Arcadia Air

Místo vlaků lodě, místo autobusů letadla – to je doprava mezi rezorty

Islámská země rozkládající se na 19 korálových ostrovech v Indickém oceánu. Z rozlohy necelých 300 km čtverečních zabírá 99 % vodní plocha.

Hlavní město Malé má rozlohu 5,798 km čtverečních a je to jediné město v zemi, sídlí zde všechny státní instituce.

Maledivská republika je závislá na cestovním ruchu, 60 %  všech deviz pocházejí právě z něj.

Související články

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Výběr článků

Načítám