Hlavní obsah

Chcete si zklidnit nervy? Navštivte Andamanské ostrovy

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Říká se, že Poděbrady jsou na srdce, Františkovy Lázně na neplodnost – a Andamany jsou na nervy. Dostanete-li se na místo, kde sluníčko svítí od rána do večera, moře je průhledné do několika metrů a teplé jako kafe, všude vás obklopují dobroty za velice slušnou cenu a nikdo po vás nic nechce, nervová soustava vám začne regenerovat rychlostí blesku.

Foto: Dr. K. Vedhagiri, Wikimedia Commons

Oáza klidu a pohody – to jsou Andamanské ostrovy (Indie).

Článek

Blesky ovšem na ostrovech asi nezažijete. Ty se vyskytují jen v monzunovém období mezi květnem a říjnem. Během ostatních měsíců je tu ráj na zemi. A to doslova. Velké hotelové komplexy tu nenajdete, převládají bungalovy z přírodních materiálů, které přesně zapadají do divoké přírody a poskytují skutečně to, co potřebujete. A když vás po ránu probudí jódlování papoušků, vyjdete na verandu a necháte do sebe proudit sluneční paprsky probleskující kokosovými palmami, řeknete si: Proč jsem se nenarodil tady…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Věznice Cellular Jail pamatuje staré koloniální doby

Jenže. Na těchto ostrovech se ještě v minulém století praktikovalo lidojedství. Takže mít pradědečka lidožrouta by vám kádrový profil moc nevylepšilo. A pokud byste byli potomci vězňů, které v minulém století sváželi Britové z celé Indie právě do místní věznice Cellular Jail, tak taky nic moc. Buďte rádi, že jste rádi, a využijte místní klady plnými doušky. A že jich je. Kromě koupání v moři a sluneční lázně je tu pestrobarevný podmořský svět. Šnorchlovat na Andamanech je sen všech nadšenců s gumovou trubkou v puse.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pestrobarevný podmořský život je obrovským lákadlem pro potápěče

A to jsem se ještě nezmínil o rybářích. Jenom zde se dají ulovit až padesátikilové ryby – jako třeba kranas nebo kanic či vynikající tuňák – a lze si tak splnit životní sen. A proč? V okolí ostrovů je zakázán komerční rybolov do vlečných sítí, takže ulovit trofejní kousek v odpočinutých vodách není žádný problém. Mezi nejbližšími ostrovy (celkem jich je přes 500, ale jen málo z nich je přístupných veřejnosti) se dá jezdit na katamaránu a  nacházet tak místečka s ojedinělými „panoramaty“.

Přečtěte si další články o Indii, které stojí za to:

Foto: Jakub Michankow, Wikimedia Commons

Pod palmovým slunečníkem je vaše hlava v bezpečí

Hrozí vám tu vůbec nějaké nebezpečí? Blesk vás tady nezabije, domorodec nespolkne, místo velkého žraloka potkáte spíš želvu, ale jedna věc by vás v klidu nechat neměla. Představte si, že největší zabiják je tu kokos. Nemyslím ten, který je ukryt ve vynikající pálence, jež se tu čepuje v restauracích na pláži. Ale ten tvrdý, kulatý a chlupatý – visící zákeřně vysoko nad hlavami. Na Andamanských ostrovech prý až 80 lidí ročně nepřežije pád kokosu z palmy.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na desítkách ostrovů nepotkáte nikoho – jsou totiž lidem zapovězené

Že nevíte, kde tyto ostrovy porostlé tropickou džunglí leží? Je to pás zvýšené podmořské pevniny táhnoucí se spolu s Nikobarskými ostrovy Bengálským zálivem od severu k jihu skoro až k Malajsii. Vězte, že ačkoli Andamany patří k Indii, jsou blíž Myanmaru či Thajsku. Většinu plochy zabírají tři těsně na sebe nalepené ostrovy – Severní, Střední a Jižní a turisticky zaměřený ostrov Havelock na východě spolu se shlukem několika větších ostrovů. Daleko od civilizace, daleko od spěchu. Když zrovna nejde elektřina nebo internet, nevadí, zítra je taky den. A určitě nádherný.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Andamany s CK Arcadia Air!

již od 29.980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“: lva, levharta, slona, nosorožce, buvola a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Něco málo informací

Andamanské ostrovy

Andamany jsou skupina ostrůvků nacházejících se v Indickém oceánu a politicky patřící k Indii. I přes to, že jsou Andamany tvořeny více než pěti sty ostrovy, pouhých 38 z nich je obydlených a 94 z nich bylo vyhlášeno národním parkem. To dokazuje jedinečnost přírody, její nedotknutelnost a hlavně to, že Andamany jsou skutečným rájem na Zemi.

Havelock Island

Havelock Island je největším z Andamanských ostrovů. Nachází se zde jedna z nejoblíbenějších pláží Andaman - pláž číslo 7, která byla v roce 2004 prohlášena nejkrásnější pláží Asie. Často zde také potkáte slony, kteří jsou příjemných zpestřením při odpočinku pod palmami.

Výběr článků

Načítám