Hlavní obsah

Myanmar: Země zlatých pagod a obřích soch

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někde jsem četl, že Myanmar, z dřívějších časů známý jako Barma, je bohem zapomenutá země. Autor zřejmě myslel jiného boha, protože v této zpola džunglí zarostlé zemi žije Bůh v srdcích lidí. Chudých prostých lidí, kteří se řídí pěti laickými buddhistickými zásadami – takovým výtažkem z křesťanského desatera.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Yangon – největší město Myanmaru – je rájem pro turisty

Článek

Nežije se jim lehce, země dlouhá léta prochází dramatickými změnami, ale ozvěny dávné historie, které spoluvytvářejí jejich každodenní život, jim pomáhají přežít útrapy. A právě historie Myanmaru je hlavní důvod, proč tuto zemi navštívit. Především Yangon, dříve Rangún – bývalé hlavní město – vstupní bránu do země. Stále zelené město s bujnou tropickou vegetací, stinnými parky a nádhernými jezery je známo jako „Město zahrad východu“.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Osvícená pagoda Shwedagon září nocí nad městem Yangon jako maják

Nad městem se tyčí majestátní zlatem zdobená pagoda Shwedagon Paya, která patří ke skvostům země. 11 tun zlata a 2500 diamantů zdobí  téměř stometrovou  dominantu města stojící na hoře Singuttara. Je považována za nejsvětější pagodu v celé zemi a místní obyvatelé ji velice uctívají. Pozoruhodná je i pagoda Botataung, kde se přechovávají Buddhovy vlasy, a pagoda Sule – to je opravdová rarita, neboť tento 2000 let starý chrám stojí na hlavním kruhovém objezdu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Socha ležícího Buddhy v Yangonu

Kromě pagod múžete v Yangonu najít největší sochu ležícího Buddhy na světě. Na délku měří 65 metrů. Na chodidlech je umístěno 108 lákšán vyvedených v červené a zlaté barvě, které zastupují stejný počet Buddhových dobrých vlastností. Aby rarit nebylo málo, na jezeře Kandawgyi od roku 1974 pluje palác Karaweik. Jeho historie se sice nemůže měřit se starobylými pagodami, nicméně turisty je často navštěvován – i proto, že v jeho dvoupatrových útrobách je slušná restaurace.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení:

Foto: Ralf-André Lettau, Wikimedia Commons

Plovoucí palác Karaweik je jednou ze zajímavostí města Yangon

Město Bago ležící severně kousek od Yangonu má také několik obřích soch Buddhy. Kromě nich je pozoruhodný královský palác Kanbawzathadi. Ten dal v roce 1556 postavit král Bayinnaung, a to včetně celého města Baga obehnaného hradbami s 20 branami. Jeho říše se tenkrát rozkládala na území téměř celého dnešního Myanmaru, Thajska a části Číny. A na paláci je vidět, jak mocná říše to byla.

Foto: Hans A. Rosbach, Wikimedia Commons

Buddhističtí mniši vám pomohou udělat dobrý skutek

Kyahkatwine Teaching Monastery v Bagu je jedním ze tří největších buddhistických klášterů v zemi. Pohled na dlouhou řadu šafránově oděných mnichů, kteří proudí z kláštera pro svou každodenní almužnu, je nezapomenutelný zážitek. Panuje rozšířený názor, že mniši o jídlo žebrají, tak tomu ale v žádném případě není; mnich o potravu nežádá a tím, že se nechá obdarovat, umožní darujícímu vykonat dobrý skutek. I vy uděláte dobrý skutek už jen tím, že zemi navštívíte. Zčásti přispějete na rekonstrukci památek a zčásti prospějete vlastní duši, která zde nasaje klid Buddhova úsměvu a sílu starobylých králů, jejichž tři sochy stojí na kraji hlavního města Neipyijto, výkladní skříni současného režimu.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži!

již od 29.980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „Velkou pětku“: lva, levharta, slona, nosorožce, buvola a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů, nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n.l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Za památkami Myanmaru

 Rangún (Yangon)

Rangún je největším městem Myanmaru a nachází se zde nejslavnější buddhistická památka – pozlacená Schwedagonská pagoda. Tato pagoda je hlavním poutním a nejposvátnějším místem pro buddhisty v Myanmaru. Město vzniklo z malé rybářské vesnice, která byla pojmenována Yangon (v překladu „konec konfliktů“) a do roku 2005 bylo hlavním městem.

Bago

Město Bago je jedním z hlavních a významných měst Myanmaru a nachází se zde nespočet historických budov. Prohlídku města je možné zvládnout během celodenního výletu z Rangúnu. Nejzajímavější památkou je ležící Buddha Shwethalyaung, kterého můžete najít v pagodě Shwemawdaw. Dále doporučujeme prohlídku honosného paláce Kambawza Thardi Palace, který byl domovem krále Bayinnaung.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Starobylý komplex chrámů v Baganu v centrální části Myanmaru

Bagan

Starověké město Bagan se nachází na východním pobřeží řeky Ayeyarwady v centrální části státu. V tomto městě uvidíte přenádherné a mimořádné ruiny. Na ploše 41,1 km2 uvidíte více jak 2000 velkých či malých pagod. Jako srovnatelnou konkurenci Baganu můžeme označit Angkor Wat v Kambodži nebo Borobodur v Indonésii.

Výběr článků

Načítám