Hlavní obsah

Dvě tváře dovolené v bohaté poušti

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Umm al Qiwain, Sharjah, Dubai, Ajman… Tento svět jsem objevoval skrze nádherné pestrobarevné poštovní známky. Představoval jsem si rozlehlé dálavy plné oáz a velbloudů. Skutečnost je taková, že většina z těchto emirátů nepřesáhne svou rozlohou okres Klatovy a jejich hranice jsou roztroušené po poušti jako písečné duny.

Foto: Jumeirah International LLC

Burj Al Arab neboli skvost Dubaje - "plachetnice"

Článek

Přímořské emiráty si vybudovaly své malé New Yorečky s Manhattánky a mezi nimi táhnou po supermoderních dálnicích koráby pouště, které mají místo dvou hrbů šestnáct válců. Už jen přílet na letiště v Dubaji vám dá poznat sílu místních „petrodolarů“. Letiště má největší celkovou plochu na světě a je hlavním uzlem pro Blízký východ.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Dubaj v noci

Před vámi leží dvě možnosti, jak strávit čas v krajině pouští, hor a moře. Buď sednete na metro a za chvilku jste v centru moderní metropole se slavnými architektonickými giganty. Jako stříbrná raketa ční nejvyšší budova světa Burdž Chalífa a o kus dál na malém ostrůvku nejfotografovanější hotel na světě a ikona Dubaje – Burdž al-Arab, hotel ve tvaru plachetnice. A do třetice Mall of the Emirates. Obrovské obchodní centrum, kde najdete úúúplně všechno. I lyžařský svah.

V Dubaji máte možnost okusit maximum orientálních svodů, krás a vytříbených chutí. Písečné pláže místy s full servisem, tržiště, kde převládá zlato a koření, parky k odpočinku ve stínu datlových palem. A kdybyste chtěli investovat do drahého kovu bezpečně a bez smlouvání, navštivte hotel Atlantis, kde si v automatu můžete nakoupit zlata, kolik chcete. Luxus, kam se podíváš.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pláž Jumeirah v Dubaji

A pak je tu druhá možnost. Opustíte Dubaj a necháte se převézt na východní část poloostrova do emirátu Fujairah. Na severu od Diba al Fujairah směrem na jih pomalu končí civilizace a začíná opravdová Arábie. Za super hotely se soukromými plážemi mizí vyumělkovaný svět přepychu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mimo hlavní centra civilizace velbloudy samozřejmě potkáte

I zde najdete písečné pláže, ale ruch a hukot velkoměsta vystřídá klid. Z jedné strany skalnaté hory, z druhé křišťálová voda Ománského zálivu. Nejbližší městečko Dadna se architekturou nemůže řadit ani k předměstí Dubaje, nicméně máte možnost prožít romantickou noc plnou hvězd na pláži bez jakýchkoli rušivých elementů.

Hotely tu mají velice slušnou úroveň za mnohem nižší ceny než na západním pobřeží. Až dál na jih v Khor Fakkan a hlavním městě Fujairah opět narazíte na KFC a butiky světových značek.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V poušti raději neopouštějte asfalt - poušť chyby neodpouští...

Jedna věc je ovšem daná. Pohonné hmoty v přepočtu 10 Kč za litr a síť kvalitních silnic vám dá možnost přesouvat se po všech sedmi emirátech za minimální náklady – auto si půjčíte na týden zhruba za 100 euro.

Dubaj

Jeden ze 7 emirátů tvořící Spojené arabské emiráty. Rozlohou je Dubaj druhým největším emirátem, kde se ještě nedávno ve velké míře stavělo. Většina projektů byla ale nedávno dokončena a návštěvníci si tak mohou naplno vychutnat komfort tohoto moderního města jako například klimatizované autobusové zastávky nebo samočinné metro. Dubaj je domovem superlativů, kde naleznete největší budovu světa Burj Khalifa, největší fontánu, největší nákupní centrum Dubai Mall a nejluxusnější 7* hotel Burj Al Arab.

Burj Khalifa - Nejvyšší budova světa otevřena v roce 2010 v Dubaji, která se tyčí do výšky 828 m. Prvních 37 pater tohoto mrakodrapu zabírá designový hotel Armani. Návštěvníci mohou shlédnout na panorama Dubaje ze 124. patra, kde se nachází vyhlídková plošina, na kterou jezdí nejrychlejší výtah na světě (65 km/h).

Burj Al Arab - Tento velmi luxusní hotel se pyšní neoficiálním označením 7* a svým designem připomíná napnutou plachtu typické arabské lodi Dhow. Navzdory své velikosti se v tomto hotelu nachází jen 202 apartmánů, z nichž nejmenší zabírá 169 m2 a největší 780 m2. Všem svým hostům hotel poskytuje transfer z letiště vozy Rolls Royce. Ve vrchním patře se nachází restaurace, do které si můžete zajít třeba na čaj a obhlédnout si tento architektonický skvost. Hotel se nachází v emirátu Dubaj.

Dubai Mall - Největší nákupní centrum světa zabírající plochu více než 50 fotbalových hřišť, kde můžete nakupovat v 1200 obchodech, zabruslit si na ledové ploše nebo navštívit podvodní zoo a akvárium s největším akrylovým sklem na světě (33 m x 8 m), které zadržuje neuvěřitelných 10 mil. litrů vody.

Aquaventure - Vodní park Aquaventure se nachází na uměle vytvořeném ostrově The Palm v Dubaji a jedná se o tematický park s množstvím tobogánů a jiných vodních atrakcí. Zajímavostí je prosklený tobogán, ve kterém projedete lagunou plnou žraloků.

Jumeirah Beach - Slavná pláž s bílým pískem, která se táhne jižně od staré části Dubaje až k ostrovu The Palm. Naleznete na ní mnoho přepychových 5* hotelů a plážových klubů.

Atlantis The Palm - Luxusní hotel vystavěný podle vzoru bájné Atlantidy, který se nachází na ostrově The Palm v Dubaji. Uprostřed hotelu se nachází velká laguna s mořskými živočichy, do které je výhled z jedné z podmořských suit. Vaše chuťové pohárky zde mohou zakusit umění mischelinského šéfkuchaře, který spojuje chutě Japonska a Brazílie. Pro menší návštěvníky je připraven program a plavání v hotelové škole s delfíny.

Abu Dhabi - Hlavní město spojených arabských emirátů, ležící 150 km od Dubaje. Toto moderní město bylo kdysi útočištěm pirátů a v poslední době prošlo značnou modernizací. Kromě Velké bílé mešity zde naleznete závodní okruh Formule 1 a zábavní park Ferrari World.

Ferrari World - Největší zastřešený zábavní park na světě, který se nachází v metropoli Abu Dhabi. Otevřen byl v roce 2010 a mapuje zábavnou formou historii vývoje této slavné automobilové značky. Naleznete zde i nejrychlejší horskou dráhu, která krájí teplý pouštní vzduch rychlostí 240 km/h.

Takže doporučuji: Sharjah – muzea a tržiště, Umm al Qiwain – vodní park Dreamland, Ras al Khaimah – úrodný kraj s množstvím flóry a fauny a Ajman – čisté moře s přístupnými plážemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám