Hlavní obsah

Ekvádor - země růží

Nevelká země Jižní Ameriky, která leží, jak již její název říká přímo na rovníku, není zatím příliš turisticky objevená, ale určitě stojí za návštěvu.

Foto: Alena Knotková America Tours

Ekvádor - země růží

Článek

Země má bohatou historii, která byla ovlivněna mnoha faktory. Jako první sem přišly kmeny z Amazonie a další připluly ze Střední Ameriky. Po nich toto území ovládli Inkové, do země přinesli svou kulturu a Ekvádor se stal součástí Říše Inků.

Bohužel ani tato epocha nebyla pro místní lid klidná. V zemi zuřila občanská válka a zároveň i boj mezi vládnoucími Inky. Pro španělské dobyvatele vedené Franciscem Pizzarem pak nebylo tak namáhavé zemi ovládnout. S kolonizátory se do Ekvádoru dostaly i nemoci a došlo k výraznému poklesu počtu obyvatel.

Foto: Alena Knotková America Tours

El mitad del mundo

Přestože Quito bylo v 19. století pouze malé město s 10 000 obyvateli, vzešla právě odtud iniciativa za vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Město bylo nazýváno „Luz de America" (Světlo Ameriky), protože právě zde začal proces získávání nezávislosti v celé oblasti Latinské Ameriky.

Foto: Alena Knotková America Tours

Quito

Ekvádor můžeme rozdělit na čtyři základní části, které se od sebe výrazně liší podnebím i přírodními podmínkami. Jsou to Galapágy, oblast pobřeží, Andy a Amazonie.

Foto: Galapagos Odyssey

Galapágy

Galapágy

Národní park, který se skládá z 13 hlavních ostrovů a pak spousty malých a menších ostrůvků. Pro Galapágy je typický bílý písek na pláži, iguány, gigantické želvy a více než 400 druhů ryb a barevných ptáků. To byl zřejmě důvod, proč Charles Darwin prohlásil o tomto místě:„Galapágy jsou jedinečné“. Oblast těchto ostrovů patří mezi sedm nejlepších míst na světě pro povrchové i hlubinné potápění.

Foto: Archiv

Santa Ana Guayaquil

Pobřeží

Od severu k jihu zde najdete krásné pláže, rybářské vesničky, moderní města, frekventovaný přístav, ale i nádherné lesy. Nejvyšší mangrovníky na světě najdete právě zde v Majacual Forest, který je součástí ekologické rezervace Cayapas - Mataje. Město Bahia de Caraquez je nazýváno „ekologické město“. Každý rok od června do října sem připlouvají velryby, aby se poblíž Isla de la Plata spářily.

Foto: Archiv

Santa Ana Guayaquil

Guayaquil – nejvýznamnější přístav v zemi. Město má i velmi důležité mezinárodní letiště. Najdete zde ale i spoustu památek a pamětihodností. Známý je např.Iguání park, kde najdete snad největší koncentraci stejnojmenných plazů na světě. Za návštěvu určitě stojí i Cerro Santa Ana – vrchol nad městem. Pokud vyšlápnete všech 444 schodů, naleznete tam malou kapličku a maják, který byl postaven v roce 2002 a symbolizuje Guayaquil jako světlo a průvodce Ekvádoru.

Foto: Alena Knotková America Tours

Iguání park

Andy

V pohoří Andy se nachází několik světoznámých sopek a hor, které dosahují až pětitisícové výšky. Najdete zde i hlavní město Quito a jedno z nejvýznamnějších měst Cuenca.

Foto: Alena Knotková America Tours

Quito

Quito – město nacházející se na východní straně vulkánu Pichincha je značně ovlivněno svou polohou v údolí. Na délku má téměř 35 kilometrů, ale šířku má jen maximálně čtyři kilometry. Téměř všechny ulice pak vedou do kopce. Město patří mezi nejvýše položená hlavní města na světě. Nadmořská výška 2800 metrů nad mořem již činí některým návštěvníkům dýchací potíže.

Foto: Alena Knotková America Tours

Cuenca

Quito bylo vyhlášeno UNESCEM světovým kulturním dědictvím. Kostel La Compaňía de Jesús je jeden z nejbohatších kostelů v Americe – většina zařízení je ze zlata nebo pozlacená.

Dalším návštěvním bodem poblíž Quita je „La mitad del mundo“ – monument a muzeum postavené asi 15 kilometrů od Quita přímo na rovníku.

Foto: Alena Knotková America Tours

Andy

Amazonie

Oblast je unikátní pro svou bujnou vegetaci a neobyčejné množství druhů ryb a zvířat. Zdejší národní park nabízí všímavému pozorovateli setkání s anakondou, želvami, aligátory, jaguáry, medvědy, opicemi a více než 900 druhy ptáků.

Foto: Alena Knotková America Tours

Stánek s květinami

Ekvádor patří mezi největší pěstitele a exportéry růží na světě, a tak se s krásnými kyticemi setkáte doslova na každém kroku.

Autor : Alena Knotková - America Tours

Anketa

Šli byste se podívat na vyhlídku se 444 schody?
určitě
87,1 %
záleželo by na situaci
8,3 %
určitě ne
4,6 %
Celkem hlasovalo 217 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám