Hlavní obsah

Capitol Reef N.P. - svět impozantních skalních formací

Na jihu centrálního Utahu najdeme národní park Capitol Reef. Rozkládá se na ploše 980 km². Pouští od severu k jihu se táhne 160 km dlouhá skalní stěna Waterpocket Fold. Návštěvníci parku mohou obdivovat směsici zerodovaných barevných útesů, vznešených věžiček, mohutných monolitů, elegantních oblouků a četná údolí.

Foto: Archiv

NP Capitol Reef

Článek

Jak přišel park k názvu?

Mohutná skalní stěna byla prvními prospektory, kteří dorazili z východu, přirovnávána k mořskému útesu (reefu) a oblé pískovcové dómy jim připadali jako budovy kapitolu (Capitol). Odtud tedy název Capitol Reef.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Capitol Reef

Historická fakta

Lidé kmene Fremont žili v oblasti zhruba mezi lety 700 – 1250 n. l. Pěstovali kukuřici, fazole, dýni, lovili zvěř a sbírali divoké plody. Zanechali po sobě cenné stopy ve formě piktogramů a petroglyfů na skalních formacích. Na konci 19. století začali do údolí řeky Fremont přicházet průzkumníci, mormonští pionýři a mnoho dalších. Na své cestě museli překonávat náročný terén Waterpocket Fold. Jména těch, co kaňonem putovali po roce 1871, jsou zvěčněna na skalní stěně s názvem Pionýrský registr.

Foto: Capitol Reef NP

Prickly Pear Cactus

Waterpocket Fold je vlastně vypouklá země vytvořená před 65 miliony lety působením mohutných sil. Mnoho vrstev původně horizontálně usazených hornin z moří, pouští a jiných prostředí se nashromáždilo během milionů let a místní horotvorné zvlnění vytlačilo vrstvy do ohromné vypoukliny. Valná část svrchních vrstev zerodovala a zanechala jen zlomek z kdysi enormní Waterpocket Fold. I nadále jsou horniny narušovány přírodními vlivy a modelovány do nových tvarů.

Foto: Archiv

Capitol Reef NP

Do parku se dostaneme po silnici HWY 24, která prochází jeho střední částí a vede bývalou mormonskou osadou Fruita. Silnice se vine kolem toku řeky Freemont a vede hřbetem Waterpocket Fold. Cesta je lemována vysokými masami skal a dominujícími bílými pískovcovými dómy. Jedním z nejvýznamnějších je Capitol Dome. Nejbližšími městečky jsou Caineville východně od parku a Torrey na západní straně, v nichž se lze ubytovat a nakoupit.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Capitol Reef NP

Park je otevřen celoročně. V osadě Fruita v návštěvnickém centru získáme cenné informace pro pohyb parkem. Návštěvníky tu čeká kromě obvyklé nabídky zajímavá expozice o geologii a přírodě a možnost zhlédnutí orientačního filmu o parku. V sezoně se můžete posilnit zdarma ovocem ze sadů historické Fruity. Ale pozor, ovoce není dovoleno vynášet z parku!

Foto: Capitol Reef NP

Rock Squirrel

Nad návštěvnickým centrem je nepřehlédnutelná jedna z dominant parku – skalní formace Castle (hrad). Park můžeme poznávat při jednodenních túrách nebo po registraci u správce parku vyrazit na delší několikadenní výšlap dále do hor. Další možností je zastavit na některém z parkovišť, ze kterých vedou vyznačené traily nebo se odtud dostaneme k pěkné vyhlídce či jiné zajímavosti. Oblíbená je 13 km dlouhá scénická cesta Scenic Drive vedoucí od návštěvnického centra.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Na svých cestách preferujete města nebo přírodu ?
Města
7,3 %
Přírodu
90,6 %
Nerad (a) cestuji, dávám přednost poklidné dovolené doma.
2,1 %
Celkem hlasovalo 329 čtenářů.

Zajímavosti NP Capitol Reef

Capitol Reef byl v roce 1937 prohlášen za národní monument, v roce 1971 byl povýšen na národní park.

Capitol Reef byl v roce 1937 prohlášen za národní monument, v roce 1971 byl povýšen na národní park. Poslední rezident osady Fruita, která byla vytvořena mormony a známá svými ovocnými sady, odešel v roce 1968. 

Ideální doba k návštěvě je jaro a podzim s příjemnými teplotami. Letní denní teploty bývají až 30˚ C, večer klesají na 10 – 15˚ C. Časté jsou odpolední bouřky. Zimy jsou chladné s občasným sněžením.

Související témata:

Výběr článků

Načítám