Hlavní obsah

Orlando - místo pro zábavnou rodinnou dovolenou

Orlando je hodnoceno jako jedna z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou nejen ve Spojených státech, ale i ve světě, roční počet návštěvníků se odhaduje na 49 milionů ročně.

Článek

Město se nachází v centrální části Floridy, severovýchodně od města Tampa, 68 km od břehů Atlantiku a 120 km od Mexického zálivu.

Jak se stalo Orlando městem zábavy? Pravděpodobně nejdůležitější okamžik pro Orlando přišel v roce 1965, kdy Walt Disney ohlásil záměr postavit zábavní park Disney World. Přestože Disney zvažoval jako lokalitu pro umístění parku město Miami nebo Tampa, jedním z hlavních důvodů, který stál za rozhodnutím neumístit jej tam, bylo nebezpečí hurikánů – vnitrozemská poloha Orlanda (přestože se zde nebezpečí hurikánu nelze zcela vyhnout) představovala větší bezpečí před tímto přírodním ničivým živlem. Resort byl slavnostně otevřen v říjnu 1971 a měl za následek explozi v nárůstu populace a ekonomický růst oblasti (nyní zahrnující okresy Orange, Seminole, Osceola a Lake).

Walt Disney World Resort – Pro návštěvu Disney Worldu by si měl návštěvník naplánovat alespoň 3 dny. Leží asi 30 km jižně od centra po I-4. Tento resort je více než pouhým zábavním parkem – společnost Walta Disneye, slavného amerického průkopníka kresleného filmu, zde vybudovala – kromě řady fantastických atrakcí – také vlastní hotely, řadu golfových hřišť, rekreační vodní plochy a obchodní infrastrukturu.

Celková rozloha areálu (postaveného ve tvaru kola s paprsky) přesahuje 110 km², téměř jako Manhattan. Srdcem areálu je Magic Kingdom (Kouzelné Království) s Popelčiným zámkem (Cinderella’s Castle), odtud paprskovitě vycházejí jednotlivé tématické části (např. Země zítřka – Tommorrowland s postavičkou E. T. Mimozemšťana, Země dobrodružství – Adventureland s řádícími  Piráty z Karibiku, Space Mountain – Vesmírná hora s dech beroucí horskou dráhou, a další).

Jižně od Kouzelného Království můžeme navštívit vzdělávací park EPCOT Center (zkratku můžeme přeložit jako Experimentální prototyp komunity zítřka, který se stal nejambicióznějším komplexem atrakcí v Disney Worldu a je stále rozšiřován.

Universal Studios – na plánování zábavných studií se podílel mj. i režisér Steven Spielberg (Čelisti, E. T. aj.), mnohé filmy jsou představeny návštěvníkům jako tzv. „joy ride“, zábavná jízda. Zažijete zde také např. zemětřesení v San Franciscu nebo řádění uragánu (Twister), nechybí zde Terminátor či útok mimozemšťanů (Allien Attack).

Wet ´n´Wild (doslova „Mokrý a divoký“) – oblíbený park sedmnácti vodních atrakcí na ploše přes 120 tisíc čtverečních metrů: skluzavky a tobogany s výmluvnými názvy (Štuka, Pumovnice, Černá díra, Bouře), divoká a líná řeka, bazén s mořským vlnobitím, surfařská laguna a další…

Amway Center je střediskem sportu a zábavy v centru Orlanda. Zároveň i domácím hřištěm klubu basketbalové NBA, Orlando Magic.

Orlando byste na vaší cestě Floridou určitě neměli vynechat.

Autor: America Tours

Anketa

Láká Vás návštěva některého zábavního parku ?
ano
66,7 %
ne
33,3 %
Celkem hlasovalo 165 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám