Hlavní obsah

7 lákadel Kostariky

Novinky, Taťána Marenčíková (Kostarika)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Kostarice se uvádí, že leží nejen mezi dvěma oceány, ale také mezi dvěma světadíly. Pestrá země uprostřed Ameriky vyčnívá i tím, že nemá žádnou armádu. Zdejší lidé bývají v žebříčcích pravidelně vyhodnocováni jako nejšťastnější na světě a cestovatelský portál Tripadvisor nedávno vybral oblast La Fortuna na severu země jako tu s nejlepšími zážitky vůbec. Zajímá vás proč?

Kolibříci lákají do Kostariky nejen ornitologyVideo: Taťána Marenčíková, Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

1. Švýcarsko Střední Ameriky

Pokud vás lákají středoamerické země, ale nejste si jisti, zda máte na jejich návštěvu dostatečně dobrodružnou povahu, je Kostarika tou první, kterou byste měli vyzkoušet. Je totiž bezpochyby nejvyspělejším státem, který můžete v oblasti navštívit. Proto je také oblíbenou dovolenkovou destinací exotiky chtivých Američanů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V Ujarrás můžete navštívit ruiny jednoho z nejstarších kostarických kostelů ze 16. století.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nedaleká Bazilika v Cartagu rovněž stojí za návštěvu.

Švýcarsko Střední Ameriky se jí neříká nadarmo. Tato přezdívka sice varuje i před vyššími náklady než třeba v sousední Nikaragui nebo Panamě, ale z hlediska bezpečnostních a zdravotních rizik je země někde úplně jinde. A pokud nechcete celou dovolenou trávit v jednom hotelovém komplexu, což by byla škoda, při cestování to oceníte.

2. Opravdu hustý prales

Chcete-li na vlastní oči spatřit skutečně nespoutanou přírodu ve všech odstínech šťavnaté zeleně, v Kostarice jste na správném místě. Více než čtvrtinu země pokrývají národní parky, biologické rezervace a záchranná centra pečující o zvířata, o nichž jste možná nikdy ani neslyšeli. Zdejší tropické i mlžné lesy jsou domovem více než 500 000 rostlinných a živočišných druhů, což dělá z Kostariky zemi s vůbec největší diverzitou na planetě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pralesy pokrývají značnou část země.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Bujná příroda kostarické rezervace

Vydejte se třeba do Monteverde a vyzbrojeni dalekohledy zkuste zahlédnout pestrobarevné quetzaly nebo další z 850 druhů místních opeřenců. Nejlepší je ubytovat se na půdě přírodní rezervace a při úchvatném západu slunce poslouchat zvuky probouzejících se živočichů noční džungle.

3. Nakrmte pestrobarevnou střelu

Přímý kontakt se zvířaty vzbuzuje celosvětově řadu kontroverzí, a obvykle oprávněně. V Kostarice ale můžete zažít blízké setkání s kolibříky bez obav, že by jim někdo ublížil. I kdyby totiž bůhvíproč chtěl, neměl by sebemenší šanci to stihnout. Kolibříci dokážou létají rychlostí až 80 km/h a pohyby jejich křídel není možné pouhým okem postřehnout. Navíc umí jako jediní ptáci létat i pozpátku.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kostarika je jednou z nejvyhlášenějších lokalit na pozorování ptáků - třeba kolibříků.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na kolibříky v zemi narazíte téměř všude.

Na světě existuje přes 300 druhů kolibříků a v zemi jich žije bezmála pětina, proto bývá Kostarika označována za hlavní vzdušný prostor kolibříků. Závěsná krmítka s nektarem obsypaná „létajícími drahokamy“ uvidíte téměř všude, a existují i místa jako La Paz Waterfall Garden, kde dvakrát denně dostanete krmítko přímo do ruky a pak už jen čekáte, který pestrobarevná ptáček se posadí na vaše prsty. Jejich rychlost, barvy a určitá nepolapitelnost činí z krmení zážitek, na který zaručeně nezapomenete.

4. Žhavé vulkány

Na území Kostariky se nachází na dvě stovky vulkanických útvarů starých více než 65 miliónů let. Polovina stále jeví známky sopečné aktivity a celkem pět z nich lze označit za aktivní vulkány. Nejznámějším je bezpochyby nejaktivnější Arenal v turistické oblasti La Fortuna. Chrlení páry je u něj poměrně obvyklým jevem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vulkán Arenal se tyčí nad stejnojmenným jezerem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Sopka Poás ve stejnojmenném národním parku.

Nejlépe přístupný vulkánem je Poás, autem lze dojet až téměř k jeho vrcholu ve stejnojmenném národním parku. Sopky bývají často zahaleny poměrně všudypřítomnou kostarickou mlhou, proto se k nim vydejte v brzkých ranních hodinách, kdy bývá nejlepší viditelnost.

5. Živá voda horkých pramenů

Znáte ten pocit, kdy se po návštěvě lázní cítíte zrelaxováni, příjemně unaveni a doufáte v četné pozitivní vlivy na váš organismus? Po koupání v kostarických horkých pramenech doufat nemusíte. Ten stahující a omlazující efekt na pokožce totiž vidíte okamžitě. A i po jediné návštěvě nějakých pár týdnů vydrží. Vyzkoušeno na vlastní kůži. Magma v oblasti vulkánu Arenal ohřívá podzemní vodu a obohacuje ji o zdraví prospěšné látky. Ta vyvěrá na povrch v podobě horké řeky, kde se koupou především místní, a je přiváděna i do bazénů v lázeňských komplexech.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nejpřírodnější soukromé lázně jsou Eco Thermales Hot Springs nedaleko Arenalu.

Můžete si přitom vybrat, zda vám vyhovují větší komplexy se skluzavkami, tobogány a pestrobarevnými světly vyhledávané zejména Američany, nebo menší ekologické komplexy v přírodním dekoru. Návštěvy se rezervují na konkrétní datum a čas a po tříhodinové lázni v 38-40stupňové křišťálově čisté vodě uprostřed pralesa budete jako znovuzrození.

6. Ráj kávomilů

Káva hraje velkou roli v historii celé země a je hlavním produktem kostarického zemědělství. Kostarická káva je vzhledem k příznivému klimatu jednou z nejlepších na světě a mnoho turistů přijíždí jen kvůli návštěvě místních kávových plantáží, aby byli svědky celého procesu zpracování kofeinového zázraku. Kávová pole se nacházejí především v centrální části země.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Káva je jedním z kostarických pokladů.

Narazit na špatnou kávu je tak v Kostarice raritou. A pro tu dobrou rozhodně nemusíte do nóbl podniků zvučných jmen. Na snídani v průměrném hotelu dost možná ochutnáte to nejlepší kafe, co jste kdy měli.

7. Adrenalinová smršť

Po pořádné ranní kávě to chce pokračovat nějakou zajímavou aktivitou. I v tomto směru má země hodně co nabídnout. Kostarika láká i sportovně zaměřené turisty nejen na tradiční šnorchlování a potápění.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kostarika je domovem mnoha druhů žab. Některé jsou jedovaté.

Můžete se zde na kajaku projet mangrovy, na paddle boardu překonat jezero, s průvodcem prozkoumat jeskyně, jezdit po horách na koních či kole, proletět se horkovzdušným balónem nad pralesy, sjet pořádnou zip-linu nebo divokou řeku, vyzkoušet horolezectví, surfovat, sledovat velryby, pozorovat hnízdění želv, rozmnožování žab, vyslat motýla na jeho první let nebo si ulovit svůj vlastní šupinatý oběd.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Rady na cestu do Kostariky

Přímý spoj z Prahy do Kostariky neexistuje. Nejlevnější let s jedním přestupem v Amsterodamu operují aeroliky KLM ve spolupráci s Air France. Ceny začínají okolo 22 tisíc za zpáteční letenku a ve vzduchu strávíte zhruba 13 hodin.

Časový posun je sedm hodin zpět v zimním období, osm v letním.

Měna: kostarický colón. Za tisíc korun dostanete asi 26 tisíc kostarických colónů. Platit lze ale na většině míst i americkými dolary.

Žádná speciální očkování nejsou nutná, doporučuje se očkování proti žloutence a břišnímu tyfu.

Kromě španělštiny se v Kostarice spolehlivě domluvíte také anglicky.

Elektrické napětí je 120 V, zásuvky jsou uzpůsobeny pro zástrčky s plochými kolíky. Adaptér tedy s sebou.

Většina měst i hlavních turistických lákadel je dostupná veřejnou autobusovou dopravou, která je levná, ale velmi pomalá a nepříliš flexibilní. Oblíbenější variantou jsou sdílené mikrobusy, jakási střední cesta mezi linkovým autobusem a soukromou dopravou.

Ta nejlepší a nejzajímavější ubytování bývají rezervována více než půl roku dopředu, ale nocleh na místě seženete vždy. Hotel střední kategorie stojí okolo 2000 Kč za noc.

Výlety či soukromou přepravu na místě často dojednáte levněji než s předstihem.

Hlavní sezóna s nejmenším množstvím srážek je od února do dubna, zvážit lze i deštivější, ale mnohdy cenově výhodnější listopad, prosinec, leden a květen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám