Hlavní obsah

Thajsko láká turisty na odvykačku. Služby nabízejí i buddhistické chrámy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajsko se v posledních deseti letech stalo velmi vyhledávanou destinací. Nově ale země cílí na alkoholově či drogově závislé turisty, kterým nabízí odvykací kúry. V domovských státech musejí lidé hledající odbornou pomoc někdy velmi dlouho čekat, Thajsko se proto rozhodlo jim vyjít vstříc. Své služby nabízejí dokonce některé chrámy, píše agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Odvykací kúry nabízejí i některé buddhistické chrámy. Ilustrační foto

Článek

Thajsko za uplynulou dekádu přilákalo přes 200 miliónů zahraničních návštěvníků, v posledních letech se ale stalo i oblíbenou destinací pro lidi vyhledávající takzvanou zdravotní turistiku. Vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám, relativně levným cenám jídla a ubytování se země dostala do hledáčku lidí závislých na drogách či alkoholu, kteří hledají útočiště v tamních nemocnicích či odvykacích centrech.

Nárůst drogově závislých v Evropě, Severní Americe či Austrálii vedl k tomu, že odvykací střediska na těchto kontinentech často nedokázala uspokojit vysokou poptávku. Thajsko se proto stalo velmi atraktivní možností. „Většina našich klientů je ze zámoří,“ tvrdí Adrian Crump, předseda společnosti The Cabin Addiction Services Group, největšího rehabilitačního centra západního stylu v Thajsku.

V klášterech i rezortech

Služby závislým ovšem poskytují i thajské chrámy. Například zhruba dvě hodiny od Bangkoku, na úpatí hor provincie Saraburi, leží buddhistický chrám Thamkrabok. Jeho poklidné prostředí je ideální k oproštění se od okolního světa.

Nabízejí v něm 15denní odvykací program. Nestojí vůbec nic, klienti se tam musejí jen sami dopravit, platit si stravu a přísahat, že už se k drogám nikdy neuchýlí. „Drogy není radno podceňovat, tvrdí zástupce tamního opata Phra Ajahn Vichit Akkajitto. „Proto musí klienti přísahat a tou přísahou žít. Učiní je to silnějšími,“ dodává.

Mniši a jeptišky v chrámu jsou zodpovědní za pěstování, sběr a přípravu bylin pro tamní medikamenty. Pacientům také přidělují různé úkoly. Buddhistický svatostánek přitahuje tolik pozornosti, že ho vyhledává čím dál více závislých lidí. Mnoho z nich se vrátí domů, jiní se ale rozhodnout stát se žáky a zůstat.

Jiné možnosti odvykací kúry se nesou ve více západním stylu. Na předměstí města Chiang Mai leží rezort The Cabin. Každá z jeho 120 rezidencí má soukromý bazén, návštěvníci v něm najdou i posilovnu, jídelní prostory a budovy kliniky s výhledem na hory. Rezort hostil pacienty už z více než 60 zemí světa, obzvlášť přitahuje klientelu ze středního východu se speciálními arabskými programy. Speciální kúry nabízí také členům LGBT komunity nebo mladým mužům.

Thajsko má příležitost stát se odvykacím centrem celé Asie, možná i světa
Darren Lockie, manažer centra Lanna Rehab

Oproti chrámu je ale tahle luxusní verze velmi nákladná. Ceny za měsíční pobyt začínají na 344 000 korunách. „Osobně si myslím, že léčbou nedokážete ospravedlnit částku 50 000 dolarů za měsíc pobytu,“ uvedl ředitel jiného rehabilitačního centra v Chiang Mai Martin Peters.

Lanna Rehab sice není tak rozsáhlým centrem, ale nachází se v obklopení rýžových polí. Cení si tu více osobního přístupu. Pacienty při cestě na terapii zdraví majitelé střediska jménem a ptají se jich, jaký mají den. Mnoho klientů podle Bloombergu tvrdí, že je Lanna Rehab stále levnější než odvykací centra v jejich domovských zemích, proto se jim vyplatí přijet.

K dobré pověsti Thajska coby odvykací destinace navíc přispívá i dostupné vízum. Lidé z 55 států mohou z letadla projít rovnou do země a jako turisté mohou v zemi pobývat minimálně 30 dní. „Thajsko má příležitost stát odvykacím centrem celé Asie, možná i světa,“ uzavřel další z manažerů Lanna Rehab Darren Lockie.

Reklama

Výběr článků

Načítám