Hlavní obsah

Do svatého Víta na Pražském hradě přes bezpečnostní rámy

Právo, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes bezpečnostní rámy budou muset nově projít návštěvníci mířící do katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka jde o bezpečnostní opatření ve prospěch ochrany veřejnosti s tím, že pro letošní léto se žádná nová omezení z bezpečnostních důvodů nechystají. Jižní zahrady zůstávají otevřené, kromě velmi krátkého úseku u Plečnikových schodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám sv. Víta

Článek

„Hrad se lidem neuzavírá. Naopak, rozšiřujeme návštěvnické možnosti, kromě prostor Kanceláře prezidenta republiky je to i Archiv Kanceláře prezidenta republiky,“ uvedl Ovčáček na dotaz Práva. Odmítl tak informaci některých médií, že Hrad chce omezit pohyb turistů v areálu na organizované skupinky.

Pražský hrad je tedy nově otevřen i tam, kam doposud neměla veřejnost přístup. Do míst, z nichž většina není veřejnosti běžně přístupná ani v rámci pravidelných dnů otevřených dveří. Lidé se dostanou do Jižního křídla Nového paláce, kde nahlédnou do bývalého reprezentačního bytu prvního prezidenta T. G. Masaryka včetně jeho pracovny, která se dochovala v téměř autentické podobě.

V přilehlých salónech s unikátními fotografiemi ze sbírek Archivu Pražského hradu a Archivu Kanceláře prezidenta republiky můžou sledovat proměnu habsburského Hradu na sídlo prezidenta nově vzniklého Československa.

Zpřístupněn bude i kinosál z 60. let 20. století, kde se účastníci dozvědí více nejen o historii Kanceláře i její současné podobě a činnostech, které vykonává, ale také o pravomocích prezidenta republiky. Prohlídky jsou vhodné zejména pro žáky 8. a 9. třídy základních škol, studenty středních a vysokých škol a pro všechny další zájemce o historii, architekturu, právo či českou státnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám