Hlavní obsah

Jarní prázdniny: ve skiareálech chybí sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začaly v Česku jarní prázdniny, dětem, které míří do hor na lyže, však teplé počasí zatím nepřeje. Nový sníh očekávají meteorologové až uprostřed týdne, kdy se má ochladit.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Počasí a teploty nad nulou v pondělí nepřály lyžařům na Šumavě. Přesto byly na Železnorudsku v provozu všechny lyžařské areály. Největší středisko v regionu, Špičák, hlásil otevřené sjezdovky kromě Šance – nejprudšího svahu v Česku, který se neupravuje.

Na kopci nyní leží kolem čtyřiceti centimetrů sněhu, který připadl v neděli. „Další vlna ochlazení je hlášená od středy do pátku, kdy má opět sněžit, a navíc bychom mohli spustit i zasněžování. To by nám mělo pomoci tratě vylepšit. Každopádně po celý nastávající týden určitě pojedeme,“ řekl Právu provozní ředitel areálu Vladimír Kasík.

Jarní prázdniny byly na víkendové návštěvnosti znát. Jen Špičák během dvou dnů navštívilo téměř 4000 lyžařů a snowboardistů. Se začátkem prázdnin se navíc rozšířily možnosti večerního lyžování – na Spodních Šancích se jezdí každý den od 18.30 do devíti večer.

I přes oteplení jsou stále dobré podmínky ve Skiareálu Lipno. „Máme otevřeno přes devět kilometrů sjezdových tratí, na kterých je až 60 centimetrů převážně technického sněhu,“ sdělil Právu ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Na sjezdovkách řádí v těchto prázdninových dnech především děti.

Nejlepší je dopoledne

Pokud slušně lyžovat, tak dopoledne. Platilo o víkendu a další dny bude stále platit v Krkonoších. Lyžaře od návštěvy nejvyšších českých hor neodradila obleva, během soboty zamračená obloha a nedělní vítr. Parkoviště u skiareálů byla stejně jako sjezdovky většinou plná.

„Dopoledne to bylo opravdu super. Trať perfektně ztvrdlá nočním mrazem. Odpoledne to už bylo lyžování jako na písku,“ popsala v Janských Lázních sobotní sjezdovky největší lyžařské arény Česka SkiResortu Černá hora – Pec dvojice Poláků z Wroclawi. Krkonošský SkiResort stále nabízí přes třicet kilometrů sjezdovek. Obleva ale stále nedovolila opětovný provoz sáňkařské dráhy z vrcholu Černé hory.

Zima doposud nepřeje běžkařům, na hřebenech Krkonoš leží 35 centimetrů sněhu. „Koncem víkendu zhruba pět centimetrů připadlo, ale běžecké tratě to příliš nevylepšilo. Stále jsou místa, kde je nutné běžky sundat a pokračovat pěšky. Meteorologové navíc předpovídají oteplení a déšť,“ konstatoval zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. „Kapacity hotelů a penziónů na Božím Daru v Krušných horách jsou na začátku jarních prázdnin v podstatě naplněny,“ uvedl božídarský starosta Jan Horník (STAN).

„Zjistili jsme, že obsazenost ubytovacích kapacit je tady lepší než třeba v Krkonoších. Je to dáno nižšími cenami za ubytování a rovněž masivními investicemi, které sem v uplynulých letech šly z evropských dotací. Vznikly nové lyžařské areály na Plešivci, v Potůčkách, sjezdovka z Božího Daru ke státní hranici a také se rozšiřoval lyžařský areál na Klínovci (1244 m), kde vznikla nejdelší sjezdovka v republice do Jáchymova,“ upozornil Horník. „Škoda jen, že nedokážeme ještě zasněžit i stopy pro běžkaře,“ dodal.

Bojí se oblevy

Podmínky pro lyžaře na sjezdovkách v Jeseníkách jsou zatím dobré. V noci na pondělí tu navíc napadlo dalších několik centimetrů sněhu. Otázkou však je, jak to bude vypadat se sněhem další týdny, kdy budou mít školáci jarní prázdniny.

„Uvidíme, ale pokud nepřijde skutečně výrazná obleva, měli bychom jarní prázdniny přežít,“ řekl Právu například Rostislav Procházka ze Ski areálu v Branné. Na některých místech v Jeseníkách si na své mohou zatím přijít i běžkaři. „Solidní podmínky jsou pro ně zatím třeba mezi Ovčárnou a Švýcárnou,“ sdělil Právu dispečer Horské služby Jeseníky.

Plno mají před jarními prázdninami podle zjištění Práva i jesenické horské hotely a penzióny. Volných míst je už poskrovnu. Zamířit sem přitom chtějí rodiny s dětmi mj. i z jižní Moravy, pobyt si zarezervovali i lidé z Čech.

V Beskydech se zatím na většině sjezdovek lyžuje, i když z oblevy nejsou provozovatelé skiareálů nadšeni. Na jarní prázdniny, které v kraji začaly v pondělí 1. února školákům z Novojičínska, jsou připraveny nejen sjezdovky, ale i hotely a chaty. Řada z nich navíc hlásí plnou obsazenost. V Beskydech i Jeseníkách připadlo v noci z neděle na pondělí i pár centimetrů sněhu.

„V Jeseníkách to bylo kolem tří centimetrů v hřebenových polohách, v Beskydech nasněžilo nejvíce zřejmě na Lysé hoře, a to pět nebo šest centimetrů,“ sdělil meteorolog z ostravského pracoviště ČHMU Roman Volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám