Hlavní obsah

V ostravské zoo uhynula samice Sumitra

Ostravská zoo oznámila smutnou zprávu. V sobotu tam náhle uhynula slonice Sumitra, která by 4. února oslavila druhé narozeniny. Příčinu úmrtí zatím vedení zoologické zahrady nezná. Návštěvníkům je nyní uzavřen pavilon slonů.

Foto: Pavel Vlček (archiv Zoo Ostrava)

Samice Sumitra

Článek

Sumitra překročila váhu 700 kilogramů, vše nasvědčovalo tomu, že navzdory neblahým počátečním prognózám roste a má se čile k životu. V sobotu se však její stav náhle zhoršil a ze zatím nejasné příčiny uhynula.

Zoo Ostrava je aktuálně otevřená od 9:00 do 16:00. Přístup je návštěvníkům odepřen pouze do pavilonu slonů, který zahrada provozuje od roku 2004. O smrti slonice i uzavření pavilonu informovala v neděli zoologická zahrada ve své tiskové zprávě.

Sbírka, kterou Zoo Ostrava vyhlásila v dubnu 2014, podporuje výzkum sloních nemocí. Finance z ní putují na pomoc slonům v zoologických zahradách i volné přírodě. Ostravská zoo plánuje v této sbírce pokračovat i po sobotní ztrátě slonice Sumitry.

Matkou Sumitry je samice Vishesh. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011 — šlo o první slůně narozené v Česku. Sameček ale v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. V zoo se pak narodila ještě sloní samička Rashmi, která letos oslaví páté narozeniny.

Loni v říjnu musela dát zoo utratit devětadvacetiletého sloního samce Calvina, kterému se na pravé přední noze vytvořil velký absces a odmítal si ho nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii.

Reklama

Výběr článků

Načítám