Hlavní obsah

Největší ostrov světa si zachovává neposkvrněný půvab

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grónsko je zemí, kde má příroda nad člověkem stále ještě navrch. Vládnou v ní přírodní živly a lidé se jim musejí přizpůsobit. Díky tomu si největší ostrov světa zachovává svojí ryzost.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní pohled na neposkvrněnou grónskou přírodu

Článek

O drsnosti grónské krajiny ví své fotograf Alexander Nail, který v ní strávil 18 dní putováním s 35 kilogramy fotografického a trampského vybavení. Jeho cílem bylo vytvořit maximum snímků do časosběrného videa dokumentujícího zubaté vrcholky skalnatých hor, ledovcových jezer s tyrkysovou hladinou i místa zelenající se živou přírodou.

Cestoval na území Jižního Grónska, které je jedním ze čtyř administrativních celků ostrova. Ačkoliv se charakter krajiny napříč ostrovem mírně liší, většinu jeho plochy pokrývá pevninský ledovec, jen malá část území se udrží trvale bez ledu.

Nejjižnější město Jižního Grónska, tedy i celého ostrova, nese název Nanortalik. Příroda Jižní Grónska je celkem rozmanitá. Střídá se v ní led a zeleň, vodní plochy s kamennými srázy hor...

Turisté, kteří se neobávají náročnějšího terénu a jsou připraveni na nepohodu, se tam zabaví ledasčím. Ať už pěšími túrami, jízdou na kajaku nebo třeba horolezectvím či rybolovem. Jižní Grónsko je také známé mezi horolezci, především kvůli fjordu Tasermiut, který platí za jednu z nejlepších lezeckých ploch.

Díky Nailovu dvouminutovému videu se ostatně můžete o barvitosti a zároveň drsnosti přírody Jižního Grónska přesvědčit sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám