Hlavní obsah

Baleárské ostrovy. Místo, kde si každý najde to své

Novinky, Simona Fischerová, ACK ČR

„Perly středomoří“, „malý kontinent“ či „citrusové ostrovy“. Takové i jiné přívlastky slýcháváme pro pojmenování Baleárských ostrovů. A nejsme daleko od pravdy. Toto souostroví na východ od Španělska je směsicí všech možných příchutí a barev. Prolínají se tu různé stopy kultur a architektonických stylů, scenérie podtrhuje panenská příroda. Jak si užít dovolenou na Baleárských ostrovech?

Foto: Shutterstock

Menorca

Článek

Baleárské ostrovy tvoří jedno ze 17 společenství Španělska. Sestávají ze 151 ostrovů, z nichž pouhé čtyři jsou však obydleny. Díky strategické poloze, okouzlující přírodě a stálému slunečnému počasí patří k nejnavštěvovanějším místům v Evropě. Navíc snad všude je cítit svěží vůně pomerančovníků, která dotváří exotickou atmosféru ostrovů. A přitom jsou tak blízko.

Špetka historie

U břehů Baleárských ostrovů přistálo nemálo dobyvatelů. Féničané, Kartáginci, Řekové, Římané, Arabové a nakonec Španělé. Ti všichni zanechali své stopy nejen v dějinách ostrova, vzhledu krajiny, ale i v charakteru dnešních obyvatel. Název souostroví pochází ze slov „bá-lé-yaroh“ – ti, co vrhají kameny. Je odvozen od pojmenování vojenské složky, kterou najímali Římané na posílení své legie.

Nejpopulárnější ostrov Baleár „insula maior“

Když se řekne Baleárské ostrovy, snad každému se vybaví ostrov Mallorca se svým průzračným mořem, oblíbenými písečnými plážemi a zajímavou architekturou. Je největším z celého souostroví.

Je to ostrov, kam se díky příjemnému středomořskému klima můžete vydat kdykoli. Jarní a podzimní teploty okolo 25 stupňů lákají příznivce cyklistiky k nekonečným projížďkám po stále budovaných cyklostezkách. V letním období se teploty pohybují okolo 30 stupňů, nehrozí tedy žádná horka. Prší zde jen zcela výjimečně. Stejné klima nás v podstatě čeká i na ostatních ostrovech.

Foto: Shutterstock

Mallorca

Kudy a kam?

Na Mallorku se pohodlně dopravíte letadlem, možná je i doprava autem do Barcelony, odkud stačí na lodi překonat 180 kilometrů. Cesta autem je ale vcelku zbytečná, s českými cestovními kancelářemi sem můžete letět od května až do září prakticky každý den. Na cestu vám postačí jen občanský průkaz a dostatek eur.

Stejně jako na ostatních ostrovech Baleár je úředním jazykem španělština a katalánština, domluvíte se však i anglicky a německy. Dopravní infrastruktura patří k nejpromyšlenějším v Evropě. Doporučujeme zapůjčení auta, za benzín neutratíte o nic víc než v Čechách.

V ulicích města narazíte na stovky obchodů a krámků, kterým zaručeně neodoláte. Nakoupíte tady vše, na co si vzpomenete, od drobných suvenýrů až po značkové módní kousky z luxusních butiků. Nejatraktivnějším místem pro jakékoli nákupy je Passeig des Born v hlavním městě ostrova – Palma de Mallorca

Rozmanitá architektura a jižanská příroda

Právě Mallorca je typickým příkladem toho, jak se zde během staletí střídaly různé kultury. Nejcharakterističtější je pro ostrov gotická katedrála La Seu ze 13. století, která byla přestavěna z arabské mešity. Na její úspěšné rekonstrukci se podílel i sám Gaudí a rozhodně stojí za návštěvu.

V severozápadní části ostrova se táhne pásmo pohoří Sierra de Tramuntana, které je častým turistickým cílem mnoha cestovatelů. Ráz středomořské krajiny dotváří lemující pásy olivovníků a piniových hájů.

Tento ostrov ročně navštíví až 12 miliónů turistů. A není se čemu divit. Mallorca nabízí možnost příjemného odpočinku, mnoho zajímavých výletů a sportovního vyžití. Hotely jsou na kvalitní evropské úrovni s výtečnou mediteránskou kuchyní.

Když hledáte krásné pláže

40 kilometrů na severovýchod od Mallorky leží zhruba stejně tak dlouhý ostrov Menorca. Je druhým největším z Baleárských ostrovů. Oblíbeným místem turistů je zejména pro své nádherné pláže s bílým pískem, které jsou orámovány vápencovými skalami. Barevnosti nahrává načervenalá půda a bujná zelená vegetace po celém ostrově. I přes svou malou rozlohu se může Menorca pyšnit největším přírodním přístavem v Evropě, který se nachází v hlavním městě Mahon.

Foto: Shutterstock

Ibiza

Všude samý kámen

Menorca je poseta kamennými zdmi (parets) a poustevnami, které jsou pozůstatkem předchozích osídlenců. Raritou jsou pozoruhodné talayotické megality a velký maurský obelisk. Ostrov bývá mnohdy nazýván muzeem pod širým nebem. Charakteristický je anglický georgiánský styl ve městech a venkovský ráz mimo něj.

Menší bratr Mallorky má údajně nejnižší kriminalitu z celých Baleárských ostrovů. Pokud chcete po ostrově cestovat autem, váš řidičský průkaz však musí být starší než tři roky. Silnice jsou užší a hodně se klikatí. Dlouhodobou tradici má na Menorce výroba kožených výrobků (kabelky, pásky, vesty, bundy). Obchody v Ciutadelle nabízejí velmi originální a ručně dělanou obuv.

V rámci zachování panenského rázu přírody je na ostrově 19 chráněných území a v současné době platí zákaz staveb výškových hotelů. I přesto je Menorca častým cílem návštěv pro ty, kteří si potřebují odpočinout od ruchu a spěchu velkoměsta.

Protančete se až ke krásné přírodě

Ibiza není jen ostrovem pro ty, kteří se chtějí bavit. Přes nesčetné množství barů, klubů a diskoték nabízí ostrov s pobřežím o délce 210 kilometrů bílé písečné pláže, solná pole, majáky i starobylé památky. Život na Ibize ožívá ale opravdu hlavně v noci. Bavit se můžete až do pozdních ranních hodin. Pro turisty jsou připraveny DISCObusy, které je rozvážejí po všech dostupných diskotékách. Pivo na Ibize pořídíte za 8 eur, tvrdý alkohol od 10 eur a voda stojí 7 eur. Výhodou bouřlivého nočního života je to, že obchody jsou na ostrově otevřené i přes noc.

Poznejte Ibizu i za světla

Přes den jsou naopak oblíbené Hippies trhy v Punta Arabí – nabízí se zde více než 400 stánků s různými suvenýry. Hlavní město Eivissa láká na mnoho obchůdků, kaváren i historických památek.

Pro vyznavače klidnějšího života je lákavá návštěva okolních vesniček (Baláfia) s původní ibizskou architekturou nebo výlet na ostrov Vedra, kde se nachází magnetická hora, jež je někdy nazývána španělským bermudským trojúhelníkem.

Foto: Shutterstock

Formentera

Odpočiňte si po náročné noci

Zhruba za 30 min. plavby z Ibizy doplujete na ostrov Formentera, který je v naprostém kontrastu s Ibizou – je tichý a poklidný. Ne náhodou je nazýván ostrovem Robinsonů. Je to nejmenší ostrov z celého souostroví.

Formentera se rozkládá na rozloze 82 kilometrů, k přepravě po ostrově můžete využít místních oblíbených elektrokol a elektroskútrů. Pro dopravu z ostrova na ostrov můžete volat i vodní taxi, jehož ceny nejsou nijak závratné.

Za nejzajímavější místo je považován maják z roku 1861 – Far de la Mola. Světlo z něj má dosah až 30 námořních mil.

Na ostrově se můžete i potápět, je však nutné mít licenci, kterou vám na základě potvrzení zdravotního stavu vydá Středisko podmořské péče a výzkumu (CRIS).

Na Baleárských ostrovech si opravdu každý přijde na své, ať už hledá panenskou přírodu, dávnou architekturu, nebo moderní luxusní hotely a taneční parkety.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám