Hlavní obsah

Tým Moto cestou necestou se přesunul do Bolívie, Révaiovi chybí přední plexi

Letošní výprava Moto cestou necestou režiséra Egona Kulhánka se zatím odvíjí spíše než v rázu dobrodružném, v rázu servisovém. Technické potíže strojů totiž značně pokazily start cesty Jižní Amerikou, které se účastní právě Kulhánek a herci Pavel Liška a Jan Révai. Tým snad už hlavní problémy vyřešil a míří vstříc Bolívii.

Dobrodružství Moto cestou necestou pokračujeVideo: Moto cestou necestou

 
Článek

„Naše prvotní nadšení, že vyrážíme 5. ledna z Antofagasty po pár kilometrech zchladil fakt, že auto vůbec nepruží, a tak vyhledáváme pomoc hned ve dvou servisech ve městě, kde slibují nápravu do druhého dne. Problém je s kompresorem hydraulicko-pneumatického systému podvozku, který na voze importovaném do Chile z USA dělal potíže od začátku cesty,” popisoval technické strasti pro Novinky účastník výpravy Tomáš Matějovský.

A bohužel, řešení problému nebylo ani trochu jednoduché. Kompresor totiž nešel opravit a vzhledem k tomu, že náhradní nebyl k dispozici, mělo dojít na variantu výměny odpružení zadní nápravy z Toyoty. Skladem však tento produkt také nebyl a musel se poslat letecky ze Santiaga de Chile. A aby toho nebylo málo, z BMW se skupině ozvali, že díl do poškozené motorky Jana Révaie také ještě nedorazil. [celý článek]

Tým tak trávil dny mezi oběma servisy a snažil se tlačit na urychlení oprav. To se povedlo u auta, které pozdě odpoledne 7. ledna mohlo vyrazit, ale nikoliv u BMW. Révai tak musel zůstat na místě a čekat, přičemž s ním v Antofagastě zůstala ještě speciální členka výpravy, motorkářka Hana Ptáčková. Zbytek týmu vyrazil dál a 8. ledna se konečně dostal do „divočiny”.

Hurá do Bolívie

„Konečně jedeme cestou necestou přes Salar de Atacama, ve vzácném stínu pichlavého keře obědváme, co dům a kufr auta dá, a pozorujeme plameňáky v Národní rezervaci Los Flamencos. Zastavili jsme se také na fotopauzu kvůli lamám nedaleko posledního městečka na chilském území, odkud už vyrazíme na bolivijské Altiplano,” popsal v e-mailu Matějovský.

Solná pláň Salar de Atacama

V San Pedro de Atacama však tým ještě čekalo martirium při shánění přenocování a hlavně při smlouvání ceny. Ve městě bylo totiž obrovské množství turistů všech národností a skupina přijela do města příliš pozdě. Jak praví cestovatelské přísloví: „Bez rezervace do hotelu v sezóně nelez.” Nakonec se však tým ubytoval a stihl i famózní hru barev při západu slunce ve skalním masivu Valle del la Luna nedaleko San Pedra.

Plameňáci v laguně Chaxa

Štěstí se nakonec usmálo i na Jana Révaie. Pokud by se nestihla motorka do pátku opravit, musel by dorazit za skupinou autobusem a jeho putování na motorce by skončilo. Na poslední chvíli se však povedlo stroj opravit. Ač mu nyní chybí přední plexi, které jaksi nedorazilo, už je opět mobilní a mohl tak pokračovat v sobotu se skupinou vstříc do Bolívie.

Západ slunce ve Valle del la Luna

Na cestách už poněkolikáté

Projekt Moto cestou necestou založil v roce 2009 producent Egon Kulhánek, přičemž v následujícím roce vyjeli na první cestu po světě Václav Noid Bárta, Lou Fanánek Hagen a Martin Zounar. Jejich motocykly tehdy směřovaly do Maroka. Cesta byla dokumentována, a poté také odvysílána na kanálu Prima COOL.

Od roku 2010 se podobná cesta konala ještě dvakrát. V roce 2012 vyrazili na dobrodružnou cestu celebrit na motorkách Filip Blažek, Pavel Liška a Egon Kulhánek. Tehdy objevovali Turecko. V roce 2013 pak projeli Kavkaz Pavel Liška, Jan Révai a Egon Kulhánek. Při nejnovější cestě objevují Liška, Révai a Kulhánek Jižní Ameriku a rozhodně si nedopřávají žádného luxusu.

Letošními mediálními partnery projektu jsou deník Právo a zpravodajský server Novinky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám