Hlavní obsah

Socha Radegasta má souseda. Ledového Krakonoše

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledového čerta, vodníka, vládce hor Krakonoše, loupežníka Rumcajse, ale třeba také veverku z animované pohádky Doba ledová mohou v těchto dnech vidět návštěvníci beskydských Pusteven.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Po dva dny vznikaly na pustevnách ledové pohádkové bytosti.

Článek

Sochy vznikly o víkendu pod rukama sochařů, kteří se zúčastnili akce Ledové sochy na Pustevnách. A ačkoliv především v sobotu počasí k výletům do hor zrovna nevybízelo, tak se i přes silný vítr a déšť na horské sedlo Pustevny vypravily tisíce lidí. „Počasí je opravdu extrémní. V noci z pátku na sobotu dokonce pršelo, pak přišel teplý vítr. Obojí ledu zrovna nesvědčí,“ přiblížil podmínky jeden ze sochařů Ondřej Benš ze studia Ice Art.

Boj s počasím sochaři nevzdali a necelou desítku figur o víkendu zdárně vytvořili. „Dopravili jsme sem až z Prahy čtyři tuny ledových kvádrů. Další sochy vytvoříme zase příští víkend,“ upozornil Benš, že tvorba soch z ledu v neděli neskončila.

Právě kvůli nevyzpytatelnému počasí posledních let vsadili organizátoři na sochy z ledu. „Nepřízeň počasí je nemůže tolik ohrozit. Zároveň jsme nemuseli spoléhat na to, jestli nasněží. Díla z ledu vznikají pod rukama profesionálních sochařů, kteří své výtvory předvádějí nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ přiblížil organizátor Jakub Hanák.

Boj s konkurencí

O nadcházejícím víkendu už se ovšem pořadatelé sochařské akce na Pustevnách, kterými letos poprvé nejsou manželé Miroslav a Dagmar Hrabalovi, budou muset poprat s konkurencí. Tou jsou právě původní organizátoři Sněhového království. To se po 16 sezónách přestěhovalo z Pusteven do Rožnova pod Radhoštěm, kde začnou sochaři pracovat na svých výtvorech ve čtvrtek 15. ledna.

„Budeme pokračovat v soutěži a výstavě ledových a sněhových soch tvořených profesionálními výtvarníky i školními týmy. Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách nejsme závislí na počasí,“ uvedl Miroslav Hrabal z pořádajícího Art centra Dagi.

Hlavní program je nachystán na víkend 17. a 18. ledna, souboj škol přijde na řadu o týden později. Lidé se mohou těšit na tradiční ledový trůn s královnou, přibude i ledová perníková chaloupka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám