Hlavní obsah

Padající rubl zlevnil Čechům exotiku s ruskými aerolinkami

Novinky, Jakub Kynčl

Prudké oslabení rublu zlevnilo Čechům letenky ruských aerolinií. Rusové ruší ve velkém zájezdy a kapacita letadel není využita. Cena letenek Aeroflotu v korunách klesla v průměru zhruba o 25 procent. A mnoho Čechů neváhalo a levné letenky do exotiky zakoupilo.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Aeroflot

Článek

„Ruský vlajkový dopravce Aeroflot nezareagoval na ztrátu rublu v rámci vlastního rezervačního systému a letenky nabízí dál ve stejné nominální hodnotě jako minulý týden. Tuzemské cestovatele láká především do koutů Asie, kam nabízí lety do Bangkoku, Hongkongu, Vietnamu či například na Maledivy,” řekl Novinkám David Eiselt z cestujlevne.com.

A kam se tedy až ceny letenek v nejvýhodnější chvíli dostaly? Podle Eiselta se pro výše zmíněné lokality pohybovaly mezi 27 až 32 tisíci rubly, což je zhruba 8200 až 9600 Kč. Standardně je cena těchto letenek přibližně o pět tisíc korun vyšší. Zákazník však nesměl udělat chybu a musel nakupovat přímo v ruských rublech.

Platba se nemusí započítat hned 

Vše má však jeden nemalý háček, který lidem nemusí dojít „na první dobrou”. Částka za letenku totiž nemusí být stržena z účtu zákazníka hned, ale třeba až za tři dny. Během této doby se kurz rublu může ještě více propadnout, ale také třeba opět posílit.

„Stále se však díky slabému rublu bavíme o cenách letenek z Prahy do Thajska v maximální částce 12 tisíc korun, což je dlouhodobě nejnižší cena na tuzemském trhu,” zdůrazňuje Eiselt.

Rusko na prahu krize 

Letenky s Aeroflotem se daly pořídit levněji i třeba na portálu Letuška.cz, cena však podle ČTK neklesla pod 11 tisíc korun.

Tento týden oslabila ruská měna až o 20 procent a země je na prahu své první měnové krize od roku 1998. Od počátku roku ztrácí rubl zhruba 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě, přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám