Hlavní obsah

V Pekingu vyroste třetí letiště

Čínské úřady schválily výstavbu třetího letiště pro Peking, jehož účelem je zmírnit chronické přetížení provozem a častá zpoždění na hlavním mezinárodním letišti v čínské metropoli. Nový letecký terminál by měl fungovat do pěti let a odbavovat by měl 72 miliónů cestujících ročně, uvedla ve středu čínská média.

Foto: Profimedia.cz

Terminál 3 na Pekingském mezinárodním letišti

Článek

Letiště má stát zhruba 50 kilometrů jižně od centra Pekingu a ulevit má mezinárodnímu letišti na severovýchodě města. To loni odbavilo přes 83 miliónů cestujících a bylo druhým nejvytíženějším letištěm světa po Atlantě v americkém státě Georgia.

Druhé pekingské letiště Nan-jüan patřilo kdysi armádě a jeho kapacita je omezená. Projekt nového letiště vypracovala nizozemská firma Netherlands Airport Consultants. Hlavní terminál bude mít rozlohu 700 tisíc čtverečních metrů. Letiště bude spojeno s Pekingem rychlodráhou, která by měla trasu dlouhou 66 kilometrů absolvovat za necelou půlhodinu.

Čínská plánovací komise tento týden zveřejnila nový balík státních investic do dopravní infrastruktury, jehož součástí je i třetí letiště pro Peking. Náklady jeho výstavby komise odhadla na 80 miliard jüanů (zhruba 300 miliard Kč). Letiště pro Peking je už třetí, jehož výstavba dostala v Číně za poslední měsíc zelenou; v říjnu úřady schválily projektovou přípravu dalších pěti terminálů.

Trh letecké dopravy v Číně překotně narůstá a nyní je druhý největší na světě. Kvůli prudkému nárůstu přepravy a dominanci armády nad vzdušným prostorem země má ale Čína nejhorší statistiky zpoždění letů na světě, jak uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám