Hlavní obsah

Feskekörka: Kostel plný moře

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Göteborg)

Při procházce centrem švédského Göteborgu nelze minout stavbu, která na první pohled vypadá tak trochu jako gotický kostel, ale na bohoslužbu byste tam šli marně. Je to totiž Feskekörka, v překladu rybí kostel, a už 140 let slouží jako rybí trh.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Feskekörka neboli Rybí kostel

Článek

Na tehdejší dobu odvážná stavba vznikla jako reakce na požadavek manželek rybářů, které chtěly kryté místo na prodej ryb, protože venku jim bylo na podzim a v zimě chladno. Navrhl ji architekt Victor von Gegerfelt, jenž má v Göteborgu na svědomí vícero budov.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Uvnitř je dostatek prostoru

Von Gegerfelt se inspiroval gotickými a také norskými sloupovými kostely, přezdívku rybí kostel si tak jeho dílo získalo velmi rychle. Mimochodem, Feskekörka byste ve slovníku hledali marně, je to místní dialekt. Ve spisovné švédštině je to Fiskekyrkan, což ostatně stojí i na cedulích navigujících k této stavbě.

Feskekörka dnes stále slouží jako rybí trh a navíc se jedná i o docela velkou turistickou atrakci. Nabídka ryb a dalších darů moře je velmi široká, ostatně v přístavním městě s dlouhou tradicí rybolovu lze jen těžko čekat něco jiného.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

K dispozici nejsou jen ryby a mořské plody, ale i hotová jídla. Vše samozřejmě čerstvé.

Uvnitř vše působí střídmě a především prostorně, což je dáno vysokým stropem a umístěním prodejců po stranách, takže i když je uvnitř hodně lidí, návštěvník nemá pocit, že by se mačkal.

Nabízený sortiment se neomezuje jen na neupravené ryby a plody moře, k dostání jsou například i obložené bagety, sendviče nebo třeba plnění krabi ideální na rychlou svačinku nebo třeba rovnou oběd, který si lze sníst venku na jedné z mnoha laviček. Mezitím se lze kochat třeba výhledem na kanál Rosenlund, vedle něhož Feskekörka stojí.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Zakoupené jídlo je možné sníst venku na jedné z laviček

Kdo by se chtěl najíst o něco pohodlněji a luxusněji, může navštívit vyhlášenou restauraci Gabriel ve vyvýšené části kostela. Podnik se zhruba 30 místy působí i přes své působení domácky a jeho menu je samozřejmě z drtivé většiny tvořeno rybami a mořskými plody.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

V restauraci Gabriel se dbá spíš na kvalitu než na kvantitu. Úplně vpravo Johan Malm, mistr světa v otvírání ústřic

Za ochutnání stojí už „obyčejný“ uzený losos, kaviár nebo třeba ústřice. Na ně mají v restauraci odborníka na slovo vzatého. Je jím Johan Malm, mistr světa v otvírání ústřic. Když budete mít štěstí, bude vás obsluhovat právě on.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám