Hlavní obsah

Celebrity skupují ostrovy, některé pronajímají turistům

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být celebritou dnes už neznamená honosit se sbírkou sporťáků nebo si postavit vilu na kopci s výhledem do okolí. Už nějakou dobu si známí herci, hudebníci i podnikatelé po světě kupují celé ostrovy.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Waikoko na havajském ostrově Kauai

Článek

Ostrovy mají od ostatních míst jednu obrovskou výhodu — nabízejí naprosté soukromí, což je především pro mediálně ostře sledované osobnosti k nezaplacení. Často se navíc mohou pochlubit okouzlující přírodou takřka lidmi nedotčenou.

Mezi známé tváře s vlastním ostrovem se nedávno zařadil zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, který si podle časopisu Forbes za 100 miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun) pořídil severní část ostrova Kauai, což je čtvrtý největší z Havajských ostrovů.

Na rozloze bezmála 300 hektarů jsou pláže s bílým pískem a tyrkysově průzračnou vodou, bývalé plantáže s cukrovou třtinou nebo ekologické farmy. Úplné soukromí však nezíská ani tady: podle místních zákonů totiž musí zůstat všechny pláže přístupné veřejnosti.

Zuckerberg je ale v tomto ohledu pouhým zelenáčem. To britský magnát a majitel značky Virgin Richard Branson si koupil už v roce 1979 ostrov Necker Island, jenž je součástí Britských Panenských ostrovů. Miliardář ostrov pronajímá. Na 24 hektarech pozemku obklopených Karibským mořem se nachází pouhých 14 luxusních pokojů pro maximálně 28 osob, které si lze pronajmout za 1946 dolarů na hlavu (42 tisíc korun) za noc.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Necker Island

Hosté mají k dispozici bazény, dvě soukromé pláže, tenisové kurty a šedesátičlenný personál včetně šéfkuchaře. Bransonovi se ostrovní život zřejmě zalíbil, protože v roce 2003 si spolu se spolumajitelem Red Bullu Brettem Godfreyem koupil další ostrov, a to Makepeace ve tvaru srdce u východního pobřeží Austrálie.

Když jsou oba bossové pryč, i tento resort si můžou pronajmout VIP turisté dychtící po absolutním soukromí. Jejich maximální počet je 22 a cena na hlavu až 3250 australských dolarů (přes 60 tisíc korun) za noc.

Brad dostal ostrov k padesátce

Hollywoodská hvězda Angelina Jolie neutají romantickou náturu. Svému tehdejšímu příteli a nyní manželovi Bradu Pittovi darovala k padesátinám ostrov Petra na jezeře Mahopac jen asi 80 kilometrů severně od New Yorku. Také tento ostrov je ve tvaru srdce a dvojici, která se seznámila v roce 2005 při natáčení akční komedie Pan a paní Smithovi, nabízí jedenáct hektarů nedaleko chaosu moderní civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Petra na jezeře Mahopac

Hvězda filmů Titanic, Velký Gatsby či Vlk z Wall Street Leonardo DiCaprio zase neodolal ostrovu Blackadore Caye v Belize — koupil jej v roce 2005 v přepočtu za 30 miliónů korun. Herec na něm chce vybudovat pětihvězdičkový hotel, aniž by však narušil životní prostředí. Chce dokázat, že existuje i turismus šetrný k přírodě.

Foto: Profimedia.cz

ostrovu Blackadore Caye

DiCapriův kolega z branže, americký herec Johnny Depp, kapitán Jack Sparrow ze série Piráti z Karibiku, vystavil v roce 2004 za svůj ostrov o několika málo hektarech šek na 3,6 miliónu dolarů (asi 78 miliónů korun). Pojmenoval jej Lily Rose po své dceři, která se mu narodila v roce 1999. I Depp je ohleduplný vůči přírodě - elektrická energie na ostrově je vyráběna pomocí solárních panelů.

Copperfield jich má hned jedenáct

Světoznámému kouzelníkovi Davidu Copperfieldovi nestačil ostrov jeden, proto si jich na Bahamách koupil rovnou jedenáct a přejmenoval je na „ostrovy v zátoce Copperfield“. Jako letovisko už jej využily celebrity jako slavná americká moderátorka Oprah Winfreyová či herec John Travolta, spoluzakladatel internetového vyhledávače Google Sergey Brin se zde i oženil. Stejně tak herci Penélope Cruzová a Javier Bardem, kteří se vzali před čtyřmi lety.

Také kanadská zpěvačka Céline Dionová si pořídila ostrov, zůstala ovšem ve své vlasti. Ostrov Gagnon leží v provincii Québec a vévodí mu luxusní zámek, Dionová ho však už před dvěma lety dala znovu do prodeje v přepočtu za 627 miliónů korun. Zatím se však žádný zájemce neozval.

Foto: Profimedia.cz

Přepychové sídlo Celine Dionové na ostrově Gagnon

Herec a režisér Mel Gibson vlastní zase ostrov Mago na souostroví Fidži. Jde o jeden z největších soukromých ostrovů v Tichém oceánu a Gibson za něj v roce 2005 dal asi deset miliónů eur (zhruba 271 miliónů korun). Koupě se neobešla bez protestů domorodců, kteří byli nuceni se kvůli novému majiteli přestěhovat.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží ostrova Mago

Zatímco další herec Nicolas Cage se zatím neúspěšně pokouší zbavit ostrovního panství na Bahamách, americký komik Eddie Murphy si užívá života na ostrově Rooster Cay, který si pořídil v roce 2007 v přepočtu za 256 miliónů korun. Nebylo to však poprvé. Murphy už na Bahamách jeden ostrov vlastnil.

Přibývá soukromníků i podílových fondů

O ostrovy ale nemají zájem jen světoznámé celebrity. „Donedávna si u mě podávali dveře boháči, filmové a popové hvězdy. Po roce 2008, od vypuknutí krize, dramaticky přibylo investorů — jak soukromníků, tak především z podílových fondů. Takoví Katařané ze státních fondů nakupují jako diví a příliš nesmlouvají,“ svěřil se týdeníku Focus Farhad Vladi, majitel realitní kanceláře v německém Hamburku, který za 40 let vyjednal prodej nebo pronájem dvou tisícovek ostrovů ve všech koutech světa.

„Lidé přicházejí do našich kanceláří s úmyslem koupit si ostrov s bílým pískem a palmami, ale odcházejí s ostrovem porostlým borovicemi ve Skandinávii, u Bretaně nebo ve Skotsku,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám