Hlavní obsah

Nejvyšší budova světa otevřela vyhlídku 555 metrů nad zemí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji ve Spojených arabských emirátech má další „nej“. Stočtyřicáté osmé patro nejvyšší budovy planety se stalo světově nejvyšším vyhlídkovým poschodím. Pohled na Dubaj z ptačí perspektivy tak může být pro turisty ještě jedinečnějším zážitkem než dříve ze 124. patra.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší vyhlídkové poschodí mrakodrapu Burdž Chalífa

 
Článek

Dubajská Burdž Chalífa (Chalífova věž) přitahuje pozornost už od roku 2010, kdy byla otevřena. Se svými 828 metry je nejvyšší budovou světa, díky 163 poschodím drží také světový rekord v počtu pater. Nyní má na kontě jeden další.

Burdž Chalífa v předchozích letech lákala na vyhlídku ve 124. patře, vybudované 452 metrů nad zemí. Jen za loňský rok ji navštívily téměř dva milióny lidí. Nyní má však mrakodrap pro alespoň trochu dobrodružné povahy atraktivnější nabídku.

Ti, kteří netrpí závratí, mohou vyjet do 125. patra, a tam přestoupit na jiný výtah, který je vyveze až do 148. poschodí. Návštěvníci této vyhlídky odsud město uvidí z výšky 555 metrů.

Burdž Chalífa v číslech

Výška dosahuje 828 metrů, včetně antény na střeše.

Rozloha podlahových ploch je 334 tisíc metrů čtverečních.

Mrakodrap se začal stavět v září 2004, dostavěn byl v lednu 2010.

Na základy se použilo 45 tisíc metrů krychlových betonu.

V projektové fázi stavby se uvažovalo, že by měl dubajský mrakodrap 195 podlaží a více než 900 metrů do výšky.

Burdž Chalífu obklopuje jedno umělé jezero.

Za unikátní zážitek zaplatí návštěvníci v přepočtu asi 2340 korun, pokud si vstupenku objednají předem, v opačném případě cena stoupá až k necelým třem tisícům korun. Pohled ze 124. patra turistu vyjde v přepočtu zhruba na 730 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám