Hlavní obsah

Odpadkový ostrov Malediv je odvrácenou stranou ráje

Novinky, fis

Maledivy jsou pro mnoho turistů pozemským rájem, symbolem vysněné dovolené. Právě kvůli velkému přílivu turistů se však toto souostroví v Indickém oceánu potýká s obrovským množstvím odpadu, s jehož likvidací zápolí už řadu let.

Foto: Profimedia.cz

Moře odpadků na Thilafushi

Článek

Před více než dvaceti lety byl atol Thilafushi přeměněn na skládku. S postupem let a přibývajícími davy turistů se ostrov začal pod tíhou odpadu zvětšovat. Aby ne, když podle statistik vyprodukuje turista průměrně tři a půl kilogramu odpadu denně. To je podstatně více než obyvatelé Malediv.

Podle odhadů z roku 2005 se na ostrov převeze ročně zhruba 31 tisíc nákladních aut odpadu. Protože čekací doba na vyložení smradlavého nákladu byla i několikahodinová, někteří kapitáni přepravních lodí vyhazovali odpadky už cestou.

Foto: Profimedia.cz

Množství odpadu znečišťuje také vodu

Většina sváženého odpadu putuje na Thilafushi, kterému se příhodně říká Odpadkový ostrov, z atolu Male. Dříve se hromady vyhozených věcí pouze spalovaly, dnes už je snaha alespoň o částečné třídění. Přesto ekologové Thilafushi označují za toxickou bombu a upozorňují, že se odsud do vody uvolňují nebezpečné látky jako olovo či azbest.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodružka Alison Tealová na Thilafushi

Ekologický faktor zpracování odpadu na Thilafushi zajímá také cestovatelku a filmařku Alison Tealovou. Podporuje totiž recyklaci plastů v materiály, ze kterých se následně vyrábějí plavky, legíny nebo třeba trička. Stojící či plavající mezi hromadami odpadků nedávno názorně ukázala, že dokonalá dovolená tisíců turistů je vykoupena kritickou situací pro životní prostředí této lokality.

Reklama

Výběr článků

Načítám