Hlavní obsah

Na Ukrajině vystrkuje růžky válečná turistika

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anonymní skupinka Ukrajinců údajně nabízí adrenalinové exkurze do východoukrajinských měst osvobozených od povstalců. Informoval o tom ukrajinský zpravodajský server Vkulake, následně také zahraniční média. Ceny těchto výletů se mění podle vzdálenosti od bojových operací - čím jsou blíže, tím více zájemci zaplatí. Na sociálních sítích se tato iniciativa setkala s velmi negativním ohlasem.

Foto: Profimedia.cz

Turisté se silným žaludkem se mohou na Ukrajině vypravit do nedávno rozbombardovaných míst. Ilustrační foto

Článek

Prohlédnout si místa poznamenaná boji — rozbombardované budovy, poničené mosty nebo obrněné transportéry — mohou turisté na Ukrajině za cenu od 1000 hřiven (asi 1700 korun). Podle tamního zpravodajského portálu stojí právě tuto částku dvouhodinová exkurze do někdejší povstalecké bašty Slavjansku, osvobozené počátkem července.

Pokud mají lidé zájem cestovat do nebezpečnějších oblastí, musejí si připlatit — někdy až osminásobek. Při takové exkurzi pak vyfasují potřebné vybavení, včetně neprůstřelných vest.

Plakáty lákající do bojových zón odvážlivce mimo jiné vyzývají, aby ohromili své přátele selfie fotkami z oblastí nepokojů. Organizátoři kontroverzních exkurzí, o něž je údajně poměrně velký zájem, zatím zůstávají v utajení.

Někteří účastníci těchto výprav se podle britského deníku Daily Mail pochlubili na sociálních sítích fotografiemi a příhodami o nálezech suvenýrů v podobě prázdných nábojnic či ohořelých sutin. Jiné uživatele tyto exkurze naopak značně rozhořčily. Nazvali je morbidními a dokonce i prostitucí. Jedna z blogerek pak pořadatele vyzvala k tomu, aby své „hrdinství“ raději využili při dobrovolné pomoci na frontě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám