Hlavní obsah

Sněhová Mapa republiky v Krkonoších letos taje rychleji

Unikátní sněhové pole zvané Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších rychle taje a zůstávají z něj poslední zbytky. Podle aktuálního měření má sněhové pole rozlohu asi 290 metrů čtverečních a jeho vrstva v nejsilnějších místech měří 50 až 80 centimetrů. S očekávaným příchodem vysokých teplot pole zřejmě v následujících dnech celé roztaje. Informoval o tom Zdeněk Široký ze Správy Krkonošského národního parku.

Foto: archiv východních Krkonoš

Jedinečné sněhové pole dorůstá v Krkonoších až do tvaru Československa.

Článek

„Na Mapě republiky se sníh v Krkonoších drží nejdéle. Lokalita má přitom poměrně nízkou nadmořskou výšku 1450 metrů, takže jde i o místo výjimečné v celé střední Evropě," řekl Široký. Mocné vrstvy sněhu na závětrné jižní úbočí hory ukládají severní a severozápadní větry. „Zbylý sníh je mokrý a špinavý, na okrajích je zledovatělý. Vrstvy jsou dost utužené," řekl Široký.

Pravidelná měření lokality dělají správci parku s pomocí GPS od roku 1999. Do lokality však obvykle mohou vstoupit až v březnu, když poleví lavinové nebezpečí na Studniční hoře. Nejsilnější vrstva zatím byla naměřena v zimě 1999/2000, a to téměř 16 metrů. Letos byla zima na sníh velmi chudá, takže vrstva byla silná pouze necelých šest metrů.

„Letos tak sníh z Mapy republiky odtaje již v červnu, zatímco v zimách bohatších na sníh se udrží do července až začátku srpna," řekl Široký. Doplnil, že v minulých letech touto dobou na Mapě republiky ležely až dva metry sněhu a rozloha byla kolem hektaru.

Tentokrát ani nedorostlo

Sněhové pole má jméno podle toho, že když sníh odtává, postupně vytvoří tvar odpovídající prvorepublikovému Československu. Nejprve z něj odtaje Podkarpatská Rus, pak Slovensko, Morava a Slezsko. Letos se kvůli slabému sněžení Mapa republiky ani v celé kráse neukázala, zřetelně byly vidět jen Čechy a kus Moravy. Aktuální zbytek sněhu se dá podle Širokého označit za střední Čechy.

Sama lokalita Mapy republiky je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Dobře je však vidět například z cesty z Pece pod Sněžkou na Výrovku a z cesty z Výrovky na Luční boudu. Za příhodných podmínek je dobře viditelná až z Hradce Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám