Hlavní obsah

Číňané vytvořili přesnou repliku jedné z nejznámějších památek světa

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další kopie, zajímavost a tahák na turisty - tím vším je obří sfinga, kterou Číňané postavili na severu provincie Che-pej. Dosahuje téměř stejných rozměrů jako originál v egyptské Gíze. Největší senzací je zatím hlavně pro místní obyvatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně vyrostla věrná kopie egyptské sfingyVideo: Reuters

 
Článek

Čínská provincie Che-pej chce od nynějška přitahovat větší množství lukrativní cestovatelské pozornosti. Tu mediální už si získala. Upoutala replikou egyptské sfingy, jedné z nejstarších, největších a nejznámějších soch na světě. Té, jejíž lidská hlava sedí na těle lva.

Napodobenin slavné sfingy existuje bezpočet, na nápadu tedy není nic objevného. Čínská novinka blízko vesnice Tung-kou je ovšem zajímavá tím, že dosahuje skoro totožných rozměrů jako originál. Je vysoká 20 metrů. V délce pokulhává moderní dvojče se svými 60 metry za stařičkou předlohou jen o 13 metrů.

Podoba je až překvapivě trefná. Po vzoru své předchůdkyně nemá ani nová sfinga nos. Pouhým okem je pak těžko rozeznatelný i odlišný stavební materiál. Původní sfinga je vybudovaná z vápence, novodobá z železobetonu.

Možná se objeví i před kamerou

Otázkou bez odpovědi zůstává, jestli se replika „dožije” tisíců let jako originál. Ten podle mnoha odborníků pochází ze třetího století před Kristem, z období vlády faraona Rachefa. Řada expertů však tvrdí, že je, soudě podle stop po velké povodni, až o několik tisíc let starší.

Čínská kopie v budoucnu možná dostane celkem zabrat. Kromě turistů by ji totiž měli navštěvovat a především aktivně využívat také filmaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám